Güney Afrika: EFF Lideri Malema Siyahlara Toprak İşgali Çağrısında Bulundu

19227476_303

Güney Afrikalı muhalefet lideri Julius Malema, geçtiğimiz Haziran ayında benzer bir çağrı yapmasından dolayı yargılanmasına rağmen siyahlara beyazların topraklarını işgal etme çağrısını yineledi.

Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) lideri Malema adliye çıkışında kendisini bekleyen 300 kişilik gruba hitaben yaptığı konuşmada “Bir devlet, size son 22 yıldır toprak vermeyi başaramıyorsa, benim beklemeye devam edin demem sorumsuzluk olacaktır. Tam da bu yüzden toprakları işgal edin diyorum,” dedi.

Beyazların topraklarını işgal etme çağrısı yapmak ve 1956 tarihli apartheid yasasını ihlal etmekle suçlanan Malema, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesine; apartheid döneminden kalma ayaklanma karşıtı yasanın yürürlükten kaldırılması çağrısında bulunacağını söyledi.

Malema’nın davasına bakan hakim, yasa iptalinin Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmesine dek davayı bekletmeye karar verdi ve duruşmayı 7 Aralık tarihine erteledi.

Malema, Pazartesi günkü açıklamasında “Toprakların barışçıl bir şekilde işgal edilmesini savunuyoruz ve bunun için kimseden özür dileyecek değiliz. Topraklar bedelsiz bir şekilde el değiştirmeli. Avrupalı sömürgeciler burada barışçıl Afrikalılar buldular ve onları öldürdüler. Onları hayvanlar gibi katlettiler. Beyazların katledilmesine yönelik çağrılar yapmıyoruz, en azından şimdilik,” dedi.

Malema ayrıca, “Afrika bize aittir, her şeyi ile geri istiyoruz. Denizlerimizden aldıkları balıkları da karadan aldıkları ağaçları da. Biz her şeyin topraklarımıza geri dönmesini istiyoruz; minerallerimizi, altınlarımızı, elmaslarımızı, kömürlerimizi, platinlerimizi bize ait olan her şeyi geri istiyoruz,” dedi.

2000 yılında, 1980 tarihli bağımsızlık anlaşması görüşmelerinde dile getirilmeyen toprak sorunu meselesi tabanda artan huzursuzluk ve mücadele sonucu su yüzüne çıktı. Çeşitli kırsal taban örgütlenmelerinin toprak işgallerine başlaması, hükümetinde işgaller lehine tavır almasını zorladı. İngiliz Dış işleri bakanı yaşananların İngilizlerin sömürgeci tarihiyle yüzleşmeleri olduğunu söylemek zorunda kaldı. Zimbabwe’de başlayan toprak işgalleri hareketi, Kenya ve ardından 2001 yılında Güney Afrika’ya sıçradı. 1994 yılında Afrika Ulusal Kongresi (ANC)- Güney Afrika Komünist Partisi (SCAP)- Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU) üçlüsünün hükümete gelmesinden beri uygulanan neo-liberal politikalar sonuç vermiş kırda ve kentte milyonlarca yoksul ortaya çıkmıştı. Bu dönemde ortaya çıkan Özelleştirme Karşıtı Platform ve Topraksızlar Hareketi daha sonra ANC ve COSATU’da örgütsel ayrılığa neden olarak Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) ile Metal İşçileri Ulusal Sendikası (NUMSA)’nın bağımsız bir yol izlemesinin köşe taşlarını döşemişlerdir.

Ayrıca Mozambik’te yaşanan son toprak işgali eylemininde gösterdiği gibi toprak işgalleri, bölgeye yayılma eğilimini sürdürmektedir…

Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.