Özbekistan: İşten Çıkarmalara Karşı Rafineri İşçileri Direnişte

Özbekistan’ın doğusunda bir petrol rafinerisindeki işten çıkarma planlarına karşı 10 Ocak’tan beri grevde olan işçiler tesisin 2017 yılında devlet petrol ve gaz şirketi Özbekneftegaz ve Rus Gazprom tarafından kurulan ortak girişim Jizzakh Petroleum’un yönetimine girmesiyle sorunun başladığını söylüyorlar .

Grevci işçiler “Bize yardım edin”, “Bize iş verin” ve “Bize petrol verin” dövizleri taşımaktadır.

Altyaryk’i varlıkları arasına dahil eden Jizzakh Petroleum tarafından yönetilen Ferghana Petrol Rafinerisi veya FNPZ, Haziran ayında Euro-5 standart benzin üretimine başlamak amacıyla 300 milyon $ ‘lık bir yenileme çalışmasına başladığını  duyurdu . Çalışmanın 2023 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

FNPZ sözcüsü Mamura Sayfutdinova, Altyaryk fabrikasının kapatıldığı ya da işçilerin çıkarılma planları yapıldığını yalanladı. Sayfutdinova Eurasianet’e “Bu yanlış bilgidir. İşçilerin işlerini ve ücretlerini korumak için adımlar atıyoruz ”dedi.

Eurasianet’e isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Ferghana Petrol Rafinerisi çalışanı Sherzod, Eurasianet’e “Altyaryk’de işin durma noktasına geldiğini, yaklaşık 200 kişinin Fergana şehrindeki şirket genel merkezine taşındığını, ancak fabrika işten çıkarmalar olacağı konusunda uyarılar yapıldığını” söyledi.

“İşçilerine bu yıl Mart ayından itibaren 2.000 kişinin işten çıkarılacağı söylendi. İşten çıkarma belgelerini henüz imzalamadım. Yönetime başka bir mesleğim olmadığını ve başka bir iş bulamadığımı söyledim. Kesintilerin yasadışı olduğuna inanıyorum, adalet istiyoruz. Jizzakh Petroleum devralınmasından önce ayda 3 milyon meblağ (yaklaşık 300 $) kazandığını söyledi. Bunun ardından maaşların 150 dolara kadar düşürüldüğünü” söyledi. Diğer yan hakların da kesildiğini iddia etti.

Ferghana rafineri kompleksinin bir zamanlar, rahmetli Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un yengesinin oğlu Ekberali Abdullayev’in kontrolü altında olduğu söyleniyordu. Bu aile bağına rağmen Abdullayev yine de rejime ters düştü ve 2014 yılında dolandırıcılık ve zimmete para geçirmekle suçlandı.  Abdullayev Ocak 2017’de Kerimov’un ölümünden birkaç ay sonra  Özbekistan’ın talebi üzerine Ukrayna’da tutuklandı.

Londra’daki Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda araştırma görevlisi olan Alisher İlkhamov, Ağustos ayında Facebook’ta yayınlanan bir makalede, Jizzakh Petroleum ortak girişimine geçişin ihale kuralları ihlal edilerek doğrudan yapıldığını, Özbekistan’ın  değerli enerji varlıkların da aynı yöntemle özelleştirildiğini, tüm bu süper karlı varlıklar, görünüşe göre kişisel bağlantılar sayesinde şeffaf ve açık ihaleler olmadan Rus şirketlerine devrediliyor” diye yazdı.

Kaynak: https://eurasianet.org/uzbekistan-refinery-workers-strike-over-alleged-layoff-plans linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.