Venezuela: Krizden Çıkış İçin Devrimci Halk Alternatifi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“olarak Venezuela Komünist Partisi listelerinden (Yasal olarak seçime girebilen bloktaki tek parti) ilk kez ulusal ölçekte seçime giriyor. Böylelikle, sağcı-faşist burjuva muhalefeti ile sosyal demokrat PSUV arasında sıkışmış olan politik seçeneği, halk lehine bozarak yeni bir alter…”

Venezuela’da ABD yaptırımları ile derinleşen kriz gidilecek yol üzerinde tartışmaları artırdı. Uzun zamandır tabanda örgütlenen devrimci eğilimler, uygulanan sosyal-demokrat programlarının ve uygulamaların halkın sorunlarını çözmediğini pratik olarak gösteriyordu. Uzun yıllara yayılan mücadele sürecinde her kritik dönemeçte tabanın militan ve mücadeleci duruşu “Bolivarcı Devrimi” ileri taşımış ya da zor dönemlerde ayakta kalmasını sağlamıştı. Devrimi savunmak için silahlanma talep edenlerde taban örgütleriydi. Geçen seçimlerde bir çok bölgede seçimlere bağımsız adaylarla giren devrimci taban örgütleri 6 Aralık’ta yapılacak olan seçimlere Devrimci Halk Alternatifi **Venezuela Komünist Partisi (1931’de kuruldu), Herkes İçin Anavatan (1997’de kuruldu), Tupamaro Devrimci Hareketi (1998’de kuruldu), Devrimci İşçi Partisi (2012’de kuruldu), Sınıf Mücadelesi, Uluslararası Marksist Eğilim (1992’de kuruldu), Lina Hareketiyiz (2018’de kuruldu), Devrimci Bolivaryan Hareket-200 (1982’de kuruldu), Birleşik Sol (2002’de kuruldu), Vaadedilen Ülke, Komünar Otonomlar Ağı (2009’da kuruldu)/** olarak Venezuela Komünist Partisi listelerinden (Yasal olarak seçime girebilen bloktaki tek parti) ilk kez ulusal ölçekte seçime giriyor. Böylelikle, sağcı-faşist burjuva muhalefeti ile sosyal demokrat PSUV arasında sıkışmış olan politik seçeneği, halk lehine bozarak yeni bir alternatifin önünü açtı. Ne var ki Bolivaryan Ulusal İstihbarat Servisi, Devrimci Halk Alternatifi adaylarını tehdit ediyor, seçim kampanyası yürüten DHA adayları tutuklanıyor.

DHA bileşeni Birleşik Sol Genel Koordinatörü ve DHA adayı  Felix Velasquez Chavista taban örgütlenmesi içinde yüksek düzeyde bir bölünme ortaya çıktı. Taban örgütlenmelerin bir çoğu hükümetin kendilerini, sorunlarını dinlemek yerine saldırmayı tercih ettiğini, Devrimci Halk Alternatifi’nin yaşanılan ağır krizden çıkışın yolu olarak örgütlendiğini” söylüyor.

Venezuela Komünist Partisi geçen hafta attığı bir twette “DHA  reformizmin yetersizliklerine, ücretlerin giderek daha fazla düşürülmesine, işten çıkarmalara ve burjuvazi ve büyük toprak sahiplerinin köylülere saldırılarına izin veren politikalara ve emperyalist saldırılara karşı emekçi halkı savunmak için doğmuştur,” diyerek neden Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nden ayrı seçimlere girdiklerini kamuoyu ile paylaştı.

Herkes İçin Vatan Hareketi’nin genel sekreteri Rafael UzcáteguiKapitalizmin felaket eğilimlerini anlayan, hem söylemlerinde hem de eylemde mantığına aktif olarak karşı çıkan bir Chavez’i savunuyoruz. Çelişkileri anlayan ama stratejik hedefi sosyalizm olan olan Chávez’in yanındayız… Bu; halk iktidarını, komünler, işçi ve köylü örgütleri tarafından devrimi inşa etmekle yükümlü olan güç olarak anlayan Chavez’di… Chavez, Maduro hükümetini karakterize eden “pragmatik” siyaset yerine halkın ihtiyaç, arzuları ve daha iyi bir gelecek öngörüyordu.”

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.