Nepal: Siyasi Kriz Derinleşiyor, NKP(Maoist Merkez) Yasadışı İlan Edilen NKP İle Birleşme Kararı Aldı.

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“direnişi ülkedeki siyaseti etkilemeye ve biçimlendirmeye devam ediyor. NKP(Maoist) ve NKP(BML)’nin birleşmesi ile oluşan ve hükümette olan Nepal Komünist Partisi içindeki tartışmalar ve çelişkiler derinleşiyor. Diğer yandan kralcı güçlerin haftalardır  Nepal’in anaya…”

Nepal’de COVİD-19’la mücadelede başarısız kalınması, yasadışı ilan edilen Nepal Komünist Partisi üzerinde artan baskı ve Nepal Komünist Partisi’nin**Nepalde hükümette olan NKP(Maoist Merkez) ve NKP(BML)’nin birleşmesiyle oluşan Nepal Komünist Partisi ile yasadışı ilan edilen Netra Bikram Chand önderliğindeki Nepal Komünist Partisi aynı adlandırmayı kullanmaktadırlar/** direnişi ülkedeki siyaseti etkilemeye ve biçimlendirmeye devam ediyor. NKP(Maoist) ve NKP(BML)’nin birleşmesi ile oluşan ve hükümette olan Nepal Komünist Partisi içindeki tartışmalar ve çelişkiler derinleşiyor.

Diğer yandan kralcı güçlerin haftalardır  Nepal’in anayasal monarşi olması talebi ile sürdürdüğü mitingler devam ediyor. İlan edilen federal cumhuriyet aleyhine kralcıların ve Hindu milliyetçilerin yaptığı ilk protesto gösterisi 2015 yılında idi. Kralcıların hükümetin COVİD-19 ile mücadelede başarısız kalmasından ve ülkede artan yoksulluktan cesaret aldıkları düşünülüyor. Burjuva siyasetinde Ana Muhalefet partisi olan Nepal Kongresi’de 14 Aralık’ta geniş kitlesel protestolar düzenlemeyi planlıyor.

Burjuva siyaseti krize sürüklenirken devrimci hareketde de yeni gelişmeler ortaya çıkıyor. Devletle yapılan anlaşma sonrası maoistler arasında çıkan tartışmalarda partinin devrimci özelliklerini yitirdiği ve reformist burjuva politikalarına adapte olduğu gerekçesiyle 6 yıl önce ayrılan Netra Bikram Chand liderliğindeki grup bir dizi farklı gelişmeden sonra Nepal Komünist Partisi’ni** Parti Yeni bir kent ayaklanması türü olarak Birleşik Devrim Stratejisini geliştirdi. Post-emperyalizm tezi ile bu dönemin emperyalizminin geçmişten farklı olduğunu söylüyorlar. Yeni Demokratik Devrim yerine Bilimsel Sosyalist Devrim tezi geliştirdiler. Tabiki bu tezler maoist hareket içinde devrimci pratik ile ilişkili yeni bir tartışma başlattı.  Maoizm kavramsallaştırmasını bıraktılar. /** kurdu.  Hükümetin tüm düzeylerde Parti üzerindeki baskısını ve tutuklamaları arttırmasına rağmen   2019 Mart ayında  yasa dışı ilan edilen Parti direnişi sürdürüyor.

Chand önderliğindeki NKP, Halk grevleri ile tabanda sağlam bağları olduğunu sık sık gösteriyor. Ekim ayında COVİD-19 salgınına karşı hükümetin gerekenleri yapmadığını söyleyerek bir hafta süren halk grevi/direnişini örgütledi.

Tabiki derinleşen krize çözüm üretilememesi yeni arayışlarında önünü açıyor. Eski Bakan Gopal Kirati liderliğindeki yeniden örgütlenen Nepal Komünist Partisi (Maoist Merkez), Biplav olarak bilinen Netra Bikram Chand liderliğindeki Nepal Komünist Partisi  ile parti birliği oluşturmaya karar verdi.

Gopal Kirati “Merkez Komite’nin son toplantısında NKP ile birleşmeye karar verildi, birlik süreci birkaç ay içinde tamamlanacak” dedi.

Kirati, “parti birliği için gönderdikleri mektubun cevabının çoktan ellerinde olduğunu, partisinin NKP ile birleşmeye karar vermesinin ardından bazı liderlerin korkuyla uzaklaştığını da” sözlerine ekledi.

Nepal’de maoist hareket hakkında daha geniş bilgi için bu yazıya bakılabilir.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.