Direnişin Talepleri – 3: Yerli ve Temsil Edilmeyen Halkların Özgürlük Talebi

temsiledilmeyenhalklar

Yerli ve Temsil edilmeyen Halkların Mücadelesinden 

ABD, 21.09.2015 tarihinde Kuzey Amerika Yerli Kabileleri’nin rezerv alanlardaki hizmet maliyetlerini karşılamada hükümetin taahütlerini yerine getirmemesi üzerine açtıkları ve 25 yıl süren dava sonucunda tarihi bir karar alınarak ABD federal hükümeti neredeyse bir milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Karar “kabilelerin kendi kaderini tayin hakkı ve öz-yönetimi için önemli engellerden birini ortadan kaldırdı.”

Peru’nun en büyük Amazon Yerli örgütü olan AIDESEP, 2015 Mayıs ayında yaptığı açıklamada “dış dünya ile bağlantısı kesilmiş kabilelerle zorla irtibata geçmeye çalışan iki ABD’li antropolog tarafından yapılanları ‘kibirlilik’ ve ‘sorumsuzluk’ olarak nitelendirdi.

Örgütlerin kaleme aldığı açık mektupta, “Yaşam yolunda, yerli halklar olarak tercihlerimizi yapma, kendi kendimizi var etme hakkımıza devlet ve toplum saygı göstermelidir. Ulusal ve uluslararası yasalar, şimdiki ve gelecekteki yaşamlarımız üzerinde bize kültürümüzü koruma ve karar hakkı veriyor. Bizler, ilk temas sonrası ilişki kurmayı istemeyen kardeşlerimize bir yaşam tarzının dayatılması çağrısını ve eylemini reddediyoruz.” deniliyor…

Kanada, yerli ulusları kazanmak için  Kanada hükümeti ve Kanadalı diğer enstütilerin yürüttüğü zorunlu programlar yanlış bir fotoğraf yarattılar. Vahşi, hırçın ve soylu kızılderili ve şimdi de Yerli. Kanada tarafında üretilen bu kimlikler deşifre edildi ve özgün bir Yerli halk kimliği tanımlamak için harekete geçildi.

Savaşçı bir topluluk, Yerli halkın gücünü keşfetmesi, toprakları ve kültürü  için verdikleri mücadelenin yeniden ortaya çıkması için uğraşır. Hayatta kalmak için Yerli insanlar gerçek benliklerini yeniden onaylarlar ve dünyadaki bütün hisleri tekrar yaşarlar.

Arjantin, 27-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında Arjantin’in 17 bölgesinden yerli halk liderleri Buenos Aires’te bir araya geldi ve insan hakları ihlalleri ve atalarından kalma yerlerinden edilmeleri üzerine sunumlar yaptılar. Bu yerli halklar, ülkenin her köşesinde, kendilerini petrol ve doğalgaz keşifleri, maden, hidroelektrik barajlar ve soya yetiştiriciliği için ormanların yok edilmesine karşı mücadele ederken buldular.

Endonezya, Özgür Papua Hareketi Kurtuluş Ordusu (TPN/OPM)’un yaptığı neden mücadele ediyoruz açıklamasından:

Bizler terörist değiliz!

Bizler modern hayatı istemiyoruz!

Her türlü kalkınma girişimini reddediyoruz!

Dinî topluluklar, yardım kuruluşları ve devlet kurumları,

Bizi sadece yalnız bırakın, lütfen!

Ekvador, CONAIE çalışmalarının ana perspektifi halkımızın topraklarının garanti altına alma mücadelesidir. Kendi yasal gruplarımızı hesaba katarız, doğa anaya koruma ve topraklarımızı yasallaştırma mücadelesinde değişik araçlar kullanabiliriz.

CONAIE toprağın kooperatifler, organik tarım, doğal böcek kontrol yöntemi ve kendi aramızda ticaret gibi geleneksel biçimlerde işlenmesini sürdürüyor.

Dünya Yerli Hakları Konseyi’nin BM ve Uluslarası Toplum’dan Talepleri

1- Uluslararası Toplumun Yerli Egemenliğini ve Geleneksel Topraklarda hak sahipliğini kabul etmelidir

2- BM Uluslararası Hukukun bağlayıcılığında dünyadaki yerli ulusların imzalayacağı sözleşmeyi tanımalıdır.

3- BM ve Uluslararası Toplum Kendi toprakları ve doğal kaynakları üzerinde kendi kaderlerini tayin hakkını koruyacak gerekli mekanizma ve araçları hayata geçirerek dünyadaki yerli uluslara karşı olan sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Yerli ve Temsil Edilmeyen Halkların  Talepleri Nelerdir?

  • Topraklardan sürgün edilmeye derhal son verilmesini istiyoruz.
  • Yerli atalarımızla, tüm emperyalist devletler arasında yapılan bütün toprak antlaşmalarının tasfiye edilmesini talep ediyoruz.
  • İşgalci güçler tarafından esir alınan tüm Yerli Halkların mücadelesinde tutsak düşenlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
  • Yerli topraklarındaki bütün yabancı askeri güçlerin geri çekilmesini talep ediyoruz!
  • Kendi özgürlüğümüzü ve kendi topraklarımızı yönetmek ve topluca karar almak için Kendi Kaderimizi Tayin Hakkı talep ediyoruz.
  • İlköğretimden üniversite düzeyine dek kendi kültürümüz ve müfredatımızla parasız eğitim talep ediyoruz.
  • Tüm insanlar için eşit haklar ve eşit muamele talep ediyoruz!
  • Yerli toprakları üzerindeki tüm halklar için parasız ve kaliteli sağlık hizmetleri talep ediyoruz.
  • Yerli toprakları üzerinde ki tüm kaynakların yerelden idare edilmesini ve bir bütün olarak toplum tarafından paylaşılmasını talep ediyoruz.
  • Tüm haydut kapitalistlerin Yerli topraklarından derhal gitmesini talep ediyoruz!
  • Yerli Topraklarında yaşayan halk için kullanılabilir durumda konut talep ediyoruz!
  • Bağımsızlık talep etmeyen yerli topluluklarının yaşadığı devletlerin ulus devlet formundan arındırılmasını, demokratikleştirilmesini talep ediyoruz.
Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.