Şili: Mapuçe Yerlileri Hükümetle Görüşmek İstiyor

27 Ağustos 2015’de Şili’de güneyden gelen kamyonculardan sonra, Mapuçe eylemcilerin geldiği Santiago şehrinde, eylemcileri dağıtmaya çalışan çevik kuvvet polisi | Fotoğraf: Reuters

27 Ağustos 2015’de Şili’de güneyden gelen kamyonculardan sonra, Mapuçe eylemcilerin geldiği Santiago şehrinde, eylemcileri dağıtmaya çalışan çevik kuvvet polisi | Fotoğraf: Reuters

Güney Şili’de bulunan Mapuçe yerli topluluğunun liderleri yerel kamyon sürücüleri ile devam eden toprak çatışmaları için içişleri bakanı ile görüşmeye başkent Santiago’ya gideceklerini söylediler.

Duyurudan sonra kamyon sürücüleri – 13 kamyon konvoyu – yerli hakları eylemcileri tarafından yapıldığı iddia edilen ‘kundaklama’ saldırılarını protesto etmek ve hükümetle yapacakları toplantıya katılmak için geçen Perşembe günü başkente ulaştı.

Liderlerin gelişiyle birlikte Mapuçe toprak hakları konusunda Santiago sokaklarında protestolar başladı.

Grubun lideri Sergio Perez’e göre, kamyon sürücüleri İçişleri Bakanı Jorges Burgos’a bir dilekçe vererek onlara karşı yapılan şiddet eylemlerinden Mapuçe topluluğunu sorumlu tuttu ve hükümete “cezasız kalmasın” çağrısında bulundu.

Mapuçe lideri AUCAN Huilcaman ise gerçekten Araukanya’nın güney bölümündeki çatışmalar ele alınacaksa hükümetin Mapuçelerin taleplerini dinlemesi gerektiğini vurguluyor.

Huilcaman ayrıca “Kamyoncularla görüşmede ki isteğin aynısı Mapuçeler içinde gösterilmeli aksi takdirde tüm ülke hükümetin yanlı politikaları olduğunu bilecek,” dedi.

Huilcaman, 1 Eylül’de Santiago’ya seyahat edecek olan 15’ten fazla yerli liderin Mapuçe ve yerel sanayi arasındaki çatışma için “kapsamlı bir çözüm önerisini” İçişleri Bakanlığına teslim edeceklerini belirtti.

Yerli lider eğer hükümet onlarla görüşmeyi reddederse Araucania’da ki iki bölge olan Malleco ve Cautín’de ki seferberlik halinin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Mapuche topluluğu – Şili’nin en büyük yerli grubu –topraklarının üzerindeki haklarını korumak için devlet ve yerel sanayi ile uzun süredir mücadele etmektedir. Ağırlıklı olarak yaşadıkları Araukanya ülkenin en fakir bölgelerinden biridir. Mapuçelerin evlerinin bulunduğu alan aynı zamanda ormanlık ve kağıt endüstrisinin de hedefindedir.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Mapuche-Indigenous-Seek-Meeting-with-Chile-Government-20150830-0011.html

Bir Yorum

  1. Pingback: Direnişin Talepleri-3 Yerli ve Temsil Edilmeyen Halkların Özgürlük Talebi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.