Ulusal Kurtuluş Mücadeleleri: Batı Papua, Batı Sahra, Belucistan, Sindi, Mapuçe Ülkesi

Pasifikteki Son Sömürge Batı Papua

Batı Papua Birleşik Kurtuluş Hareketi Lideri Benny Wenda; Aralık ayı Batı Papular için “tarihsel bir ay” olacak. Son bir kaç ay içinde Endonezya güvenlik güçleri, Batı Papualıları sistematik bir biçimde öldürmeye devam ediyorlar. Dini liderlerimizden Pastor Yeremia Zanambani ve Katolik ChurchKilisesi çalışanı 19 yaşındaki Dimisi Balingga Endonezya askerleri tarafından öldürüldü. Küçük bir öğrenci gösterisi vahşice dağıtldı ve öğrenciler tutuklandı. Jakarta’dan bağımsızlık referandumu dışında hiçbir öneriyi  kabul etmeyeceğiz” dedi.

Batı Sahra: Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Ateşkesi İhlal Eden Fas’a Savaş İlan Ediyor

İşgal altındaki Batı Sahra’nın, Guerguerat kentinde Moritanya sınır geçiş yolunu keserek durduran Batı Sahralıları şiddet kullanarak dağıtması üzerine Polisaria Cephesi; Fas’la yapılmış olan ateşkesin bozulduğunu, bu yapılanı savaş ilanı olarak gördüklerini ve tüm cephelerde Fas’a cevap vereceklerini açıkladı. Açıklamadan sonra Fas’ın inşa ettiği Utanç Duvarı’nın gerisindeki askeri hedeflere Sahra Halk Kurtuluş Ordusu saldırılarını yoğunlaştırıyor. Polisario Cephesi 1992’de varılan ateşkesin referandum içerdiğini, bugüne kadar uygulanmamasının Batı Sahra halkında çözüme ilişkin umutsuzluk yarattığını ve savaşmaktan başka çarelerinin kalmadığını söylüyor.

Belucistan ve Sindh:

Pakistan’ın Belucistan ve Sindh Eyaletlerinde yakınları gözaltında kaybedilen aileler başkent Karaçi’den gözaltı kayıplarının yoğun olarak yaşandığı Rawalpidi’deki ordu karargahına yürüyorlar. Ulusal kurtuluş savaşının başladığı zamandan bugüne kadar Belucistan’da 40.000, son bir kaç yıl içinde ise Sindh’te 5.000 kişi gözaltında kaybedildi. Covid-19 salgınının risklerine rağmen aileler 1412 km lik yolu yürüyorlar. 10 Kasım’da yola çıkan kayıp yakınları ancak 3 gün içinde Karaçi’den çıkabildiler. Ölüm tehditleri alıyorlar. Rawalpindi’ye varıp varamayacakları bilinmiyor. 2014  yılında yapılan benzer bir yürüyüşe Pakistan ordusu sürekli saldırı düzenlemişti.

Mapuçe: “Ateşi benzinle söndürmeye geliyor”

Devlet Başkanı ve beraberlerindeki heyetin Mapuçe topraklarına ziyaret düzenlemesi direnişçi Mapuçe Halkı tarafından kuşkuyla karşılandı. Mapuçe Halkı direnişi yükseltmelerinden dolayı devlet başkanının havuç ve sopa politikasını uygulamak için bölgeye geldiğini söylüyorlar. Onlarca politik tutsak varken görüşmeleri için bir neden olmadığını düşünüyorlar. Mapuçe Halkı Başkanın sağdan kendisine gelen “bölgeyi terk ettiğine” dair eleştirelere ve bir onbaşının öldürülmesinden sonra orduya moral vermek için bölgeye geldiğini düşünüyor.

Tüm Topraklar Konseyi sözcüsü “ Onlar Mapuçe halkının örgütleri ile açık ve kamusal diyaloğu kabul etmelidirler. Ayrıca, Devletin kurumsal şiddeti, militarizasyon ve mantığı sürdürmek için daha fazla kaynak tahsisinin bugüne kadar başarısız olduğu konusunda hükümeti bir kez daha” uyardı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.