Nijerya: Nijer Deltası Cumhuriyetini 1 Ekim’de Deklare Edeceğiz- Adaka Boro İntikamcıları

Nijer Deltasındaki militan gruplardan biri olan Adaka Boro İntikamcıları (ABA) 1 Ekim’de Nijer Deltası Cumhuriyetini ilan edeceklerini kamuoyuna açıkladı. ABA sözcüsü Edmos Ayayeibo “Artık geriye dönüş yok. Nijerya devleti birliğini kaybetti, 1 Ekim Nijer Deltası Cumhuriyeti’nin kuruluş deklarasyonu için çok önemli çünkü Nijerya devleti birliğini kaybetti. İki tarafın da hayatını kurtarmak için Nijerya hükümeti barışı sağlamalı yoksa topyekün bir savaşla karşı karşıya kalacak” dedi.

Ayayeibo “Biz intikamcılar olarak her zaman sözümüzü tuttuk. Ekonomiyi çökerteceğimizi söylediğimiz zaman bunu yaptık. Ve şimdi tüm kuzeyli ve batılılardan  kendi iyilikleri için Nijer Deltası bölgesinden ayrılmalarını istiyoruz. 2016’nın aksine şimdi Nijerya hükümetinden daha güçlü bir mühimmat altyapımız var” diyerek kararlarının arka planını da ortaya koydu.

ABA, Nijer Deltasında faaliyet gösteren petrol şirketlerine, bölgeyi boşaltmalarının kendi yararlarına olacağı uyarısını da yaptı. “Ayrıca biz bu vasıta ile uluslararası şirketleri kendi çıkarları ve barış için bölgemizi terk etmeye çağırıyoruz. Çünkü onlar bu bölgede kaldıkları süre içinde Nijer Deltası halkı için iyi hiçbir şey yapmadılar. Ayrıca bölgede tansiyon yüksek iken, Nijerya Ulusal Petrol Şirketine (NNPC) kibar bir şekilde petrol arama faaliyetlerine son vermesini, petrol arama ekipmanlarının ve teknik personelinin bölgeden uzak durması gerektiği uyarısını yapıyoruz. Bu uyarılara uyulmaması halinde taş üstünde taş bırakmayacağız. Çünkü bölgemizdeki bütün İntikamcı gruplar artık birlik halinde. Bundan sonra ülkedeki bütün çok uluslu şirketler, bütün NNPC araştırma altyapıları, özellikle boru hatları ve NNPC dolum istasyonları ortak hedeflerimizdir.” diyerek açıklamayı bitirdi.

Kaynak: http://dailypost.ng/2017/08/01/will-declare-niger-delta-republic-october-1-adaka-boro-avengers/ linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.