Nijer Deltası Militanlarından Petrol Şirketlerine Uyarı: “Üretimi Durdurun Ya Da Sonuçlarına Katlanın”

Nijer Deltası bölgesinden dört militan grup, hükümetle diyalog sonlanana kadar petrol üretiminin durdurulması  konusunda petrol şirketlerini uyardı.

Pazar günkü açıklamada (12 Mart), şirketlerin uyarılara kulak asmamaları durumunda sonuçlarına hazır olmaları gerektiği dile getirildi.

Militan gruplar, Adaka Boro İntikamcıları, Nijer Deltası Körfez Savaşçıları, Nijer Deltası Ogunuma Kampı ve Nijer Deltası Devrimci Savaşçıları’ndan oluşuyordu.

General Edmos Ayayeibo, General Woi İzon-Ebi, General Christ Etarotu ve General Akpaingolo Yins tarafından imzalanan açıklamada, PANDEF’in (Pan-Nijer Deltası Forumu) bölge adına Federal Devlet’le görüşmelere son vermesi de talepler arasındaydı.

Açıklamada, “Nijerya Federal Hükumeti, Nijer Deltası halkını kör sanmaktadır. Nijer Deltası bölgesi yağmalanmıştır. Şu ana kadar, Nijer Deltası halkının hiçbir talebi Başkanlık tarafından karşılanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Nijer Deltası bölgesini gezen Başkan Yardımcısı verdiği sözlerin hiçbirini tutmamıştır. Kaynaklarımız Kuzey ve Batı’daki projeler için harcanmaya devam etmekte. Şimdiye kadar, bizim insanlarımız mahkemeye çıkarılmaksızın Federal Hükümet tarafından gözaltında tutulmaktadır. Alex Odogu, Ebiware, Aboy Muturu, Bounanaowei Smith, Ezekiel Daniel, Monday Ebimene ve Chırchil Oghoneye gibi birçok Nijer Deltası aktivisti hala Federal Devlet tarafından alıkonulmaktadır.

Açıklamada Başkan Yardımcısı Yem Osinbajo’nun son gezisi politik bir maskaralık olarak tanımlanırken Osinbajo’nun gelişime açık yoksul bölgeleri hiç ziyaret etmediğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi: “Başkan Yardımcısı neden petrol üreten toplulukları ziyaret edip nasıl zorluklar içerisinde yaşadıklarını görmek istemiyor? İnsanlar iyi yollar, su kaynakları, hastaneler ve işe ihtiyaç duyuyor. Federal Devlet şimdiye kadar petrol şirketlerinden sızan siyah karbon gazına karşı ne yaptı?”

Nijer Deltası’ndan çeşitli heyetler ile Federal Hükümet arasında varılan anlaşma uyarınca Federal Hükümet müzakere heyeti oluşturma sözü vermesine rağmen diyalog sürecini başlatmak için herhangi bir girişimde bulunmamıştır.

Yukarıda belirtilen sebepler yüzünden, Nijer Deltası’nda iş yapan uluslararası tüm petrol şirketlerini operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz. Nijer Deltası bölgesinin sorunları gerçek anlamda masaya yatırılana kadar bütün operasyonlar durmalıdır.

Ve ayrıca PANDEF’e; Federal hükümet ile bölge adına yaptığı görüşmelerde elle tutulur hiçbir şey elde edemediği için Nijer Deltası bölgesine ilişkin konulardan elini çekmesi çağrısında bulunuyoruz.

Kaynak: http://dailypost.ng/2017/03/13/stop-production-face-consequences-niger-delta-militants-warn-oil-companies/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.