ALBA İttifakı’nın 10 Yılda 10 Başarısı

Latin Amerika için Bolivarcı İttifak (ALBA), neoliberal serbest ticaret anlaşmalarına alternatif olarak 10 yıl önce doğdu.

albam14630

 

1. ALBA on binlerce doktor yetiştirdi.

Latin Amerika Tıp Fakültesinin Venezuela ve Küba’daki kampüsleri sayesinde ALBA, 21.075 doktor ve 1.590 tıp uzmanı yetiştirdi.

2. 3 milyonu aşkın insanın görme bozuklukları ALBA tarafından ücretsiz olarak giderildi.

Miracle Mission adı verilen seferberlikle 3 milyondan fazla kişi ameliyat edilerek görme yetileri geliştirildi ya da düzeltildi.

3. Yaklaşık 4 milyon kişi ALBA destekli programlar sayesinde okumayı öğrendi.

Küba’da tasarlanan “Evet, yapabilirim” adlı yöntemi kullanan ALBA destekli programlar aracılığıyla bölgede toplam 3.815.092 kişi okuma-yazma öğrendi. Birer ALBA üyesi olan Antigua & Barbuda, Bolivya, Küba, Nikaragua ile Venezuela, UNESCO tarafından “Tamamıyla okur-yazar ülkeler” olarak ilan edildi.

4. ALBA ülkeleri 2010 depreminden sonra Haiti’ye 2.42 milyar dolar yardım sözü verdi.

Yıkıcı depremden hemen sonra ALBA, 3.455 ailenin barındığı, 55.939 kişinin muayene gördüğü kapsamlı tıbbi bakım sağlayan 5 kamp kurdu ve buralarda 5.904 aşı uygulaması yapıldı.

5. ALBA, yazın yaşanan İsrail-Gazze savaşından sonra Gazze’ye 100 tonun üzerinde erzak ve ikmal malzemesi gönderdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı Koruyucu Hat Operasyonu adlı işgal hareketinin ardından Gazze’ye Venezuela’dan 56 ton, Ekvador’dan 48 ton ve Küba’dan 6 ton insani yardım malzemesi gönderildi. Bu yardımlar çadır, bozulmayan gıda maddeleri, su, giysi ve tıbbi malzemeler içermekteydi.

6. ALBA Oyunları’nda yeni rekorlar kırıldı.

ALBA Spor Oyunları fiziksel faaliyeti teşvik etmek ve halklar arası dayanışmayı kuvvetlendirmek amacıyla 2005 yılında kuruldu. Bugüne kadar düzenlenen 4 müsabaka rekor sayıda sporcu katılımı gördü ve toplamda 10.532 sporcu yarıştı.

7. Birleşmiş Milletler dört ALBA ülkesini açlıktan arındırılmış ilan etti.

Birleşmiş Milletler’in Gıda ve Tarım Örgütü (FAO); Grenadinler, Saint Vincent, Venezuela ve Küba’nın açlıktan arındırılmış olduğunu ilan etti. Nikaragua, Bolivya ve Ekvador da bu alanda önemli ilerlemeler kaydetmiştir.

8. ABD’ye bağımlılıktan kurtulmak için ALBA alternatif bir para birimi geliştirdi.

Bugüne kadar SUCRE kullanılarak toplamda 2,5 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip 5,657 ticari işlem gerçekleştirildi. ALBA bu para birimini uluslararası ticarette ABD dolarına bağımlılıktan kurtulmak amacıyla geliştirmişti. 2014 yılının ilk yarısına gelindiğinde SUCRE kullanılarak gerçekleştirilen ticari işlemlerin yüzde 76’sı özel işletmelere, yüzde 24’ü ise kamusal sektöre tekabül etmektedir.

Bolivarian_Alliance_for_the_Peoples_of_Our_America

9. ALBA üyesi ülkeler arasındaki ticari ilişkiler “pazar” odaklı değil, dayanışma odaklıdır.

Kuruluş belgesinde de belirtildiği üzere, “Latin Amerika ve Karayip halklarının … Latin Amerika’da büyük bir Anavatan (Patria Grande) inşa etme hedefinin önünde engel teşkil edebilecek bencil milliyetçilikten ve her türlü kısıtlayıcı ulusal politikadan muaf geniş dayanışması, ALBA’ya kılavuzluk edecek ana ilke olmalıdır.”

Buna göre üyeler arasındaki ticaret tercihe dayalı, piyasa dışı ücretlendirmelerle yapılmakta; ödemeler ise takasla veya pazarın altında faiz oranları uygulanan taksitlerle gerçekleştirilmekte.

10. ALBA büyüyor.

Blok son 10 yıl içerisinde olağanüstü büyümüştür. Küba ve Venezuela’yı içeren iki imzalı bir ortaklıkla başlayarak; Antigua & Barbuda, Bolivya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Nikaragua ve Saint Lucia’nın yanı sıra Saint Vincent ve Grenadinler’i de içermek suretiyle genişlemiştir. Surinam ve Haiti de üye olmayı planlamaktalar.

 

ALBA_Cuba_Dec-2014_PP

 

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/10-Achievements-of-the-ALBA-Alliance-in-10-Years–20141213-0024.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.