Şili: Başkent Santiago Sokaklarında Büyük Mapuçe Yürüyüşü

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“1860 ile 1885 yılları arasında İspanyol işgalciler yüzbine yakın Mapuçe’yi öldürerek, işgal ettikleri bölgelerdeki toprakları İspanyol toprak sahiplerine verdiler. 1997 yılında bölgede yapılması planlanan hidroelektrik santrali Mapuçe Halkının direnişinin büyümesini sağ…”

Mapuçe yürüyüşü, 10 Ekim 2016, Santiago, Şili / Foto: EFE

10 Ekim Pazartesi günü binlerce Mapuçe başkent Santiago sokaklarında, halkları ve toprakları uğruna mücadele veren Mapuçe politik tutsaklar için özgürlük talebi ile yürüdü. Geleneksel kıyafetlerini kuşanmış olan Mapuçeler, cultrún (Mapuçe davulu) eşliğinde topraklarını çok uluslu şirketlere peşkeş çeken Şili devletine ve işgal politikalarına karşı seslerini yükselttiler. Yürüyüşe özerk Temucuicui bölgesinden ve La Araucania’dan Mapuçe eylemcileri katıldılar.

Mapuçeler politik tutsaklara özgürlük talebi ile yürüdüler, 10 Ekim 2016, Santiago, Şili / Foto: ONE Agency

Şili’nin güneyinde Araucania bölgesinde topraklarını korumaya çalışan Mapuçe savaşçıları, işgalci şirketlere, orman işletmelerine, altyapılara, hidroelektrik santrallerine, yerleşimcilere ve kiliselere saldırı düzenliyorlar. Francisca Linconao de dahil olmak üzere onlarca Mapuçe savaşçısı toprakları için verdikleri haklı savaştan ve bu saldırı eylemlerinden dolayı tutuklandılar.

Polis Mapuçe yürüyüşüne tazyikli su ile saldırırken, 10 Ekim 2016, Santiago, Şili / Foto: EFE

Mapuçe tutsaklar için özgürlük talep edilen yürüyüşün sonunda maskeli bir grubun polis ile çatıştığı, çatışmalar sonucu 36 kişinin tutuklandığı ve 4 polisin de yaralandığı bildirildi. Şili devleti çatışmalı Mapuçe bölgesinde yoğun polis ablukasını ve baskıyı sürdürüyor.

Şili’de Mapuçe halk mücadelesinin bir parçası olan Weichan Auka Mapu (İsyancı Toprakların Savaşı) örgütü, ‘werken.cl’ sitesinde yayınlanan bildiride direnişin silahlı mücadele aşamasına geçtiğini duyurmuştu. Örgüt, “Şili devletinin işgal sürecinin parçası olan iş insanlarını ve kiliseyi işgalin tamamlayıcıları olmakla suçlayarak, bölgeyi terk etmelerini, etmedikleri takdirde direnişin hedefleri olacaklarını” kamuoyuna açıklamıştı.**https://isyandan.org/haberler/sili-mapuce-direnisi-silahli-mucadele-asamasina-gecti//**

1860 ile 1885 yılları arasında İspanyol işgalciler yüzbine yakın Mapuçe’yi öldürerek, işgal ettikleri bölgelerdeki toprakları İspanyol toprak sahiplerine verdiler. 1997 yılında bölgede yapılması planlanan hidroelektrik santrali Mapuçe Halkının direnişinin büyümesini sağladı. Direnen Mapuçe Halkı, topraklarına dönmeyi, kültürel kimliklerinin tanınmasını ve özerklik talep ediyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.