Şili: Mapuçe Direnişi Silahlı Mücadele Aşamasına Geçti

mapuche

Şili’de Mapuche Halkının direniş mücadelesinin bir parçası olan Weichan Auka Mapu (İsyancı Toprakların Savaşı) örgütü “19.yy boyunca işgalciler tarafından ele geçirilen ata topraklarının kurtarılması mücadelesini sürdürdüklerini, mücadelenin bu aşamasında uzun yıllardan beri süren direnişe egemenlerin sistematik şiddetle karşılık vermesinden dolayı mücadelenin silahlı direniş aşamasına geçtiğini” Mapuçe sorununa ilişkin konuları işleyen werken.cl sitesine gönderdikleri bildiride ifade ettiler.

Yakılan kiliselerden biri

Yakılan kiliselerden biri

Örgüt 1 Mart’tan beri 5 kilisenin yakılması eylemini, 2013 Mayıs’ından beri içlerinde otobüslerin de olduğu 30’dan fazla ağır vasıtanın yakılması eylemini, askeri-sivil işgalcilere yönelik sadırılar düzenlenmesi eylemini, düzinelerce iş makinası ve tarım aletinin yakılması eylemlerini üstlendi.

Yakılan kereste yüklü kamyonlar

Yakılan kereste yüklü kamyonlar

Örgüt, “Şili devletinin işgal sürecinin parçası olan iş insanlarını ve kiliseyi işgalin tamamlayıcıları olarak suçlayarak, bölgeyi terk etmelerini, etmedikleri takdirde direnişin hedefleri olacaklarını” kamuoyuna açıklamıştı.

1860 ile 1885 yılları arasında İspanyol işgalciler 100.000’e yakın Mapuçe’yi öldürerek, işgal ettikleri bölgelerdeki toprakları İspanyol toprak sahiplerine verdiler. 1997 yılında bölgede yapılması planlanan hidroelektrik santrali Mapuçe Halkının direnişinin büyümesini sağladı. Direnen Mapuçe Halkı, topraklarına dönmeyi, kültürel kimliklerinin tanınmasını ve  özerklik talep ediyor…

Haber: isyandan.org

5 Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Şili: Mapuçe Tutsakların Açlık Grevi 117. Gününde Kazanımla Sonuçlandı

  2. Pingback: İsyandan – Şili: Silahlı Direniş Sonuç Verdi, Devlet Başkanı Mapuçe Halkından Özür Diledi

  3. Pingback: Şili: Başkent Santiago Sokaklarında Büyük Mapuçe Yürüyüşü

  4. Pingback: Şili: Mapuçhe Direnişi 16. Kiliseyide Ateşe Verdi

  5. Pingback: Arjantin: Mapuçeler İki İş Makinasını Ateşe Verdi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.