Körfezin Kadın Politik Tutsakları

Bahreyn

Zainab al-Khawaja

14 Mart 2016’da Bahreyn polisi Zainab al-Khawaja ve 15 aylık oğlunu evine yaptığı baskın sonucunda tutukladı. Önce Al-Hoora polis karakoluna götürülen Zainab al-Khawaja ardından Isa Town kadın hapishanesine nakledildi.
Zainab, Bahreyn hükümetine karşı aldığı politik tavrı ve söylemleri nedeniyle 3 yıl bir ay hapse ve 3.000 BHD para cezasına çarptırıldı. Zainab, kendisi gibi insan hakları savunucusu olan ve Jau Hapishanesinde tutulduğu sırada açlık grevini sürdüren babası Abdulhadi al-Khawaja’yı ziyaret etmeye çalıştığı için 2 Şubat 2016’da 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 2015’in Aralık ayında mahkeme, Kral’ın resmini yırttığı ve bir protesto sırasında devlet memuruna hakaret ettiği gerekçesiyle Zainab’a verilmiş olan 3 yıllık cezayı 1 yıl 4 aya indirmiş, Ekim ayında ise Kral’a hakaret suçu nedeniyle aldığı üç yıllık cezayı da yine aynı şekilde 1 yıla düşürmüştü.
Zainab, 2011’den bu yana pek çok kere tutuklandı ve şu anda hakkında açılmış 13 dava var. 2013 ve 2014 yılları arasında eylemleri nedeniyle 12 aydan fazla hapis yattı. Tutuklu bulunduğu süre boyunca gördüğü işkence ve kötü hapishane koşulları nedeniyle sağlığı bozuldu.
Bu tutuklama sisteme karşı yükselen her sesi bastırma operasyonunun ve birçok bloggerı, gazeteciyi, eylemciyi kapsayan cadı avının bir parçası. Zainab’ın ablası Maryam Al-Khawaja da, Gulf Center 4 Human Rights (İnsan Hakları için Körfez Merkezi)’nin yöneticisi olduğu ve 2011 halk kalkışmasında işlenmiş insan hakları ihlalleri nedeniyle Şeyh Salman Al Khalifa’nın FIFA başkanlık seçimlerini kaybetmesinde pay sahibi olduğu için aynı şekilde hedefleştirilmiş durumda.
Bahreyn’deki sivil örgütler tutuklamaların yanı sıra zorla kaybedilmelere de dikkat çekiyor. Alıkonulanlar uzun süre ailelerine dahi haber verilmeden hapishanelerde tutuluyor, öldürülüyor veya vatandaşlıktan çıkarılıyorlar. Kurbanların aileleri kayıp bildirimi yaptıklarında sorguya alınıyor, hatta tutuklanıyorlar. Kaçırılan tutsakların işkenceye maruz kaldıkları ve yalan itirafa zorlandıkları sorgulamalar sırasında yasal yardım almalarına izin verilmiyor.


*29 Nisan 2015’te, 14 gündür kayıp olan Salman Isa idama, Ali Maki ise ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.


*Dr. Jahroomi’nin, kaybolmasının ardından ancak 1 ay sonra ailesi ile iletişim kurmasına izin verildi.

Kral Hamad Hastanesini twitterda yolsuzlukla suçladığı için kadın hakları savunucusu Ghada Jamsheer hakkında ise açılmış 12 dava var. Jamsheer aynı zamanda, Kraliyet ailesinin üyesi ve hastanenin yöneticisi olan Salman Attiyat Allah Al-Khalifa ile karısına 10 bin dinar ödemeye mahkum edildi.


 İran

Bahareh Hedayat

Kadın hakları savunucusu Bahareh Hedayat 2009’dan beri hapishanede tutuluyor ve kötüleşen sağlık durumu nedeniyle pek çok kereler hastaneye kaldırıldı.

Narges Mohammadi

Mayıs 2015’te kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi tutuklanarak 2012’de gerçekleşmiş haksız bir mahkemece verilen 6 senelik cezayı çekmek üzere Evin hapishanesine gönderilmişti. Narges Mohammadi, İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin (DHRC) yöneticisi, İran Barış Ulusal Konseyinin başkanı, aynı zamanda kadınlara yönelik asit saldırılarına karşı yürüttüğü eylemlerle de tanınan bir aktivist.

Atena Daemi

14 Mayıs 2015’te çocuk hakları savunucusu Atena Daemi, 15 dakikalık bir duruşma sonunda 14 yıl hapse mahkum edildi. Suçlamaların arasında ‘ulusal güvenliğe yönelik tehdit oluşturmak’ ve ‘sistem karşıtı propaganda yapmak’ bulunuyordu. Daemi yüklü bir tazminat ödeyerek 15 Şubat 2016’da serbest bırakıldı ancak hakkındaki 14 senelik ceza hala kaldırılmış değil.

Atena Farghadani

Karikatürist Atena Farghadani, Haziran 2015’te 12 senelik hapis cezasına çarptırıldı. Doğum kontrolünü yasaklayan bir yasa tasarısı hakkında çizdiği karikatür nedeniyle Ağustos 2014’te ‘parlamento üyelerine hakaret’ten suçlandı. ‘Ulusal güvenliğe yönelik tehdit oluşturmak’ ve ‘sistem karşıtı propaganda yapmak’ suçlarından hüküm giydi. Hapishanedeki kötü koşulları protesto etmek için başlattığı açlık grevi nedeniyle sağlığı hızla kötüleşti.
Farghadani avukatı ile el sıkıştığı için ikisi de ‘gayrimeşru cinsel ilişki kurmakla’ suçlandı. Avukatı 13 Haziran 2015’te tutuklanmasının ardından kefaletle serbest bırakıldı. Ağustos ayında Farghadani’nin hapishanede bakirelik ve hamilelik testlerine zorlandığı rapor edildi.


 Kuveyt:

Haziran 2015’te insan hakları savunucusu ve Ulusal İnsan Hakları İzleme Komitesinin kurucusu Rana Al-Sadoun gıyabında 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rana Al-Sadoun, Musallam Al-Barrak’ın 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasına sebep olan seçim yasasını eleştirdiği konuşmasını tekrar ettiği için hüküm giymişti.


 Suudi Arabistan:

Samar Badawi

İnsan hakları eylemcisi Samar Badawi, 12 Ocak 2016’da Suç Araştırma Biriminin verdiği kararla gece yarısı tutuklandı. Tutuklama Samar Badawi’nin eşi Abu Al-Khair’in tutulduğu Al-Malaz hapishanesinin fotoğraflarının twitter’da sızdırılmasıyla ilişkilendirildi. Badawi, kadınların oy hakkı, araba kullanma özgürlüğü ve sosyal adalet için mücadele veren bir eylemci. Salıverilmesinin ardından hala güvenlik güçlerinin tacizlerine ve tehditlerine maruz kalıyor.
Maysaa Al-Amodi ve Loujain Al-Hathloul ‘izinsiz araba kullandıkları’ için 2 ay tutuklu kaldıktan sonra 12 Şubat 2015’te serbest bırakıldılar. Her ikisi de kamu düzenini bozmaktan tutuklanmıştı. Suudi Arabistan kadınların araba kullanmasına izin verilmeyen tek ülke olma özelliğini koruyor.


 Suriye:

Douma Dörtlüsü

28 Nisan 2016, Suriye’deki İnsan Hakları İhlallerini Belgeleme Merkezinin başındaki Razan Zaitouneh’in 39’uncu doğum günü. Zaitouneh, meslektaşları Samira Khalil, Nazem Hamadi ve kocası Wa’el Hamada (Douma Dörtlüsü) ile birlikte 2 seneyi aşkın bir süredir kayıp. 9 Aralık 2013’te ofislerine baskın yapan silahlı bir grup tarafından kaçırılmışlardı.


Birleşik Arap Emirliği:

Şubat 2015’te politik tutsak olan kardeşleri Dr. Issa Al-Suwaidi’nin serbest bırakılması için yürüttükleri kampanya sebebi ile üç kızkardeş Asma Khalifa Al-Suwaidi, Maryam Khalifa Al-Suwaidi ve Alyaziyah Khalifa Al-Suwaidi, devlet güvenlik güçleri tarafından suçlama ve tutuklama kararı olmaksızın gizlice alıkonuldular. 15 Mayıs 2015’te üç kızkardeş serbest bırakıldı.

Haber: İsyandan.Org

Kaynaklar:
  1. http://www.bahrainrights.org/en/node/7757
  2. http://www.gc4hr.org/news/view/1203
  3. http://www.gc4hr.org/news/view/1195

 

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Bahreyn: Rejim Muhalefet Ve Eylemciler Üzerindeki Baskıları Artırıyor

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.