Filistinli Tutsakların Zincirleri Kırma Mücadelesi

Yemek yemeyi ve teslim olmayı reddeden açlık grevindeki 9 Filistinli tutsak. Siyonist zindanlarda tutsak edilmiş, esaretin duvarlarını yıkan, gardiyanına meydan okuyan, gayrimeşru ve insanlık dışı tutukluluğa başkaldıran 9 kahraman. Tek silahları davaya inançları ve güçlü iradeleri olan, işkence, zorla besleme ve kötü muamele karşısında yegane silahları açlık grevine sarılmış 9 Filistinli özgürlük savaşçısı. Açlık grevleri adaletsizliğe karşı Filistinli politik tutsaklar için, hep meşru ve etkili bir mücadele aracı olmuştur. İster İsrail hapishanelerini sarsan kitlesel açlık grevleri isterse aylarca süren kişisel grevler olsun, Filistinli özgürlük savaşçıları işgale karşı Siyonist hapishanelerde ve tecrit hücrelerinde mücadelelerine devam etmektedir. Onların esarete, idari gözaltı uygulamasına ve işgalin ikiyüzlü mahkemelerine karşı verdikleri bu mücadele Siyonist hapishaneler boşalana, ‘Filistin Nehirden Denize Özgür’ kalana dek sürecek ‘Zincirleri Kırma Mücadelesi’dir. Bu mücadele ister küçük hapishanelerde isterse hakkaniyetsiz Oslo Anlaşması’nca belirlenmiş büyük hapishanelerde tutsak edilmiş olsunlar, Siyonizmin esareti altındaki bütün Filistinlilerin özgür kalma mücadelesidir, adaletsizliğe karşı hepimizin özgürlüğü için verilen mücadeledir.

Nidal, Shadi, Ghassan, Bader, Munir, Sleiman, Bilal, Amer ve Kayed

9 Filistinli tutsak Siyonist rejim tarafından 500 civarındaki diğer Filistinli siyasi tutsak ile beraber hiçbir suçlama veya duruşma olmaksızın esir tutulmaktadır. İşgalci İsrail sorguçlar Filistinlilerden zorla itiraf koparamadıklarında ya da savcılık suçu ispat edemediğinde İsrail istihbaratı tarafından hazırlanmış sözüm ona gizli dosyalara ve idari gözaltı uygulamasına başvurmaktadır. İdari gözaltı İsrail askeri mahkemelerinin tutsakları istedikleri süre boyunca herhangi bir suçlama veya duruşma olmaksızın alıkoymak için kullandığı bir uygulamadır. İsrail Hapishane Yönetimi idari gözaltını uzatılmış tutukluluk olarak kullanmakta ve hatta bazı durumlarda Filistinli esirleri herhangi bir suçlama veya duruşma olmaksızın 5 ile 10 yıl arasında alıkoymaktadır. 20 Ağustos 2015’te Nidal, Shadi, Ghassan, Bader, Munir idari gözaltı uygulamasına karşı açlık grevine başladı. Açlık grevinin yanı sıra diğer 50 idari tutsak ile beraber sözde gizli kanıtları ve yalancı işgal mahkemelerini boykot etme kararı aldılar. Ceza olarak İsrail Hapishane Yönetimi açlık grevindeki tutsakları tecrit hücrelerine koydu. Tutsaklar hapishane yönetimine idari tutukluluklarını bitirmesi için 1 Eylül’e kadar süre verdi, aksi halde sıvı ve ilaç da tüketmeyi bırakacaklarını beyan ettiler.

1967’den beri İşgalci İsrail 850,000 Filistinli erkek, kadın ve çocuğu tutukluluk süreleri aylardan yıllara kadar uzayan idari tutsaklar da dahil olmak üzere hapsetmiştir. İnsan hakları örgütleri ve tutsak dayanışma sitelerinin en son verilerine göre 160 çocuk, 26 kadın ve çeşitli hastalıklardan muzdarip 1600 hasta mahpus ve Oslo Anlaşması öncesi hapsedilmiş 30 esir de dahil olmak üzere 6000’nin üzerinde Filistinli, 22 adet İsrail hapishanesinde ve gözaltı merkezinde esir tutulmaktadır. Ek olarak 500 Filistinli Ofer, Megiddo ve  Al-Naqab hapishaneleri de dahil olmak üzere çeşitli İsrail Hapishanelerinde idari gözaltı uygulaması ile alıkonulmaktadır. Bu tutsakların tutukluluğu suçlama, duruşma olmaksızın uzatılmakta, bu da onların ve ailelerinin çektiği eziyeti arttırmaktadır. 500 idari tutsağın içinde 3 tane Filistin Meclis üyesi bulunmaktadır. Sadece 2015 Ağustos’unda 390 adet idari tutuklama yapılmıştır, bu sayı Temmuz ayında 330’dur. Ağustos ayında tutuklanan 390 kişi içerisinde 85 çocuk, çoğunluğu işgal altındaki Kudüs’ten 15 kadın yer almaktadır, coğrafi dağılım olarak bakıldığında ise tutuklananların 155’i işgal atındaki Kudüs’te, 70’i işgal atındaki El Halil’de, 50’si işgal altındaki Beytüllahim’de, 15’i ise abluka altındaki Gazze’de tutuklanmıştır. Ayrıca Ağustos ayında 94 adet yeni idari gözaltı kararı daha çıkarılmıştır ki bu sayı Temmuz ayında 63’tür.

Şu anda aşağıdaki Filistinli tutsaklar suçlama veya duruşma olmaksızın tutsak edilmeleri karşısında mücadele etmek için açlık grevi yapmaktadır:

Nidal Abu Aker:  Ras Abu Ammar’dan 47 yaşında, Dheisheh mülteci kampında ikamet ediyordu, 18 gündür süresiz açlık grevinde

Nidal 10 Mayıs 1968’te Ras Abu Ammar köyünden işgalciler tarafından 1948’te Dheisheh mülteci kampına sürülmüş bir ailede dünyaya geldi. 3 çocuk babası ve Beytüllahim Üniversite’sinde Sosyoloji okudu. Beytüllahim’deki Sawt al Wihdeh Radyo İstasyonu’nda ‘Onlar Hücrelerindeyken’ başlıklı br programın sunucusu ve gazeteci olarak çalıştı. Dheisheh’teki ‘Tutsak Aileleri Birliği’nin kurucularından. Ailesinin geri kalanı gibi o da küçüklüğünden beri işgale karşı mücadele veriyor. Toplam 15 yıl hapis yattı ve bunun 9 yılı idari gözaltı kapsamındaydı. İlk kez 13 yaşındayken taş atmaktan dolayı tutuklandı. 28 Haziran 2014’te İsrail işgal askerleri evine baskın yaptı, evi dağıtıldı, oğlu ve kendisi darp edildi. O güden beridir suçlama veya duruşma olmaksızın idari gözaltında tutuluyor ve tutukluluk emri birkaç kez uzatıldı. 14.01.2015 tarihinde güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle tutukluluk kararı hiçbir geçerli kanıt gösterilmeden onandı. Nidal ve yoldaşları idari tutukluluğa ve sözde gizli kanıtlara karşı süresiz açlık grevine girdi. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu tecrit hücresine nakletti. Ayrıca belirtmekte fayda var Nidal tansiyon, kalp rahatsızlığı, ülser, akut romatizma ve hemoroit gibi bir çok hastalıktan muzdarip.

Shadi Ma’ali: Al-Jorah’tan, 39 yaşında. Dheisheh mülteci kampında ikamet ediyordu, 18 gündür süresiz açlık grevinde

Shadi Al-Jorah köyünden işgalciler tarafından 1948’te Dheisheh mülteci kampına sürülmüş bir ailede dünyaya geldi. 5 çocuk babası. İşgale karşı uzun süre boyunca mücadele vermiş bir eylemci, birkaç kere İsrail işgal kuvvetleri tarafından ve ‘Filistin Yönetimi güvenlik güçleri’ tarafından tutuklandı, 12 yılını İsrail hapishanelerinde, 2 yılını ise Filistin Yönetimi hapishanelerinde geçirdi. Sorgu sırasında işkence gördü. Birinci İntifada sırasında ilk kez tutuklandığında henüz 16 yaşındaydı ve 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Shadi Şubat 2014’te 22 aylık hapisten sonra salıverildi. Ancak 28 Haziran 2014’te evine baskın düzenlendi ve o zamandan beri idari gözaltı hapsinde. Tutukluluk süresi tam 3 kez uzatıldı. Shadi ve yoldaşları idari tutukluluğa ve sözde gizli kanıtlara karşı  20 Ağustos’ta süresiz açlık grevine girdi. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Ela hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti. Shadi daha önce de 2012’deki Karameh kitlesel açlık grevi ve 2013’deki açlık grevi başta olmaz üzere başka açlık grevlerine de katılmıştı. Shadi kronik ülser hastası ve kornea zayıflığı mevcut.

Ghassan Zawahreh: 34 yaşında. Dheisheh mülteci kampında ikamet ediyordu, 18 gündür süresiz açlık grevinde

Ghassan köyünden işgalciler tarafından 1948’te Dheisheh mülteci kampına sürülmüş bir ailede dünyaya geldi. Ghassan eski bir mahkum ve daha önce de birkaç kez İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı, 10 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi, bunun 3 yılı idari tutukluluk kapsamındaydı. Tutuklandığı sırada darp edildi, sonrasında tedavi edilmediği için sağ elinde, sol bacağında ve dizinde hasar oluştu. Al-Quds Üniversitesinde son sınıf öğrencisiyken 2008 yılında işgal güçleri tarafından takibe alındı ve çalışmalarını tamamlaması engellendi. Ghassan uzun süredir eylemci. Beytüllahim’deki bir kontrol noktasında 8 Nisan 2015 tarihinde tutuklandı, o zamandan beri idari gözaltı süresi 3 kez uzatıldı. Ghassan ve yoldaşları idari tutukluluğa ve sözde gizli kanıtlara karşı  20 Ağustos’ta süresiz açlık grevine girdi. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Eshel hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti. 4 Eylül’de sıvı ve ilaç almayı bıraktı. Ghassan ülser ve arterit hastası.

Munir Abu Sharar: 31 yaşında, Dura, El Halil’den, 18 gündür süresiz açlık grevinde

Munir Dura, El Halil’de doğdu ve ailenin tek oğlu. Munir eski bir mahkum ve daha önce de birkaç kez İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı. El Halil Belediyesinde çalışıyor. 24 Temmuz 2014 tarihinde İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı, o zamandan beridir idari gözaltında. İdari tutukluluk süresi toplamda 14 ayı bulacak şekilde birkaç kez uzatıldı. Munir ve yoldaşları idari tutukluluğa ve sözde gizli kanıtlara karşı  20 Ağustos’ta süresiz açlık grevine girdi. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Naqab hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti.

Bader Al-Ruzzeh: 26 yaşında, Nablus’tan, 18 gündür süresiz açlık grevinde

Bader Nablus’un Al-Yasminah mahallesinde doğdu. Şehit Ayman Al-Ruzzeh’in kuzeni. 13 Mayıs 2014 tarihinde İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı, o zamandan beri idari gözaltı süresi 2 kez uzatıldı. Bader ve yoldaşları idari tutukluluğa ve sözde gizli kanıtlara karşı  20 Ağustos’ta süresiz açlık grevine girdi. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Naqab hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti. Bader astım hastası.

Bilal As-Seifi: 26 yaşında, Dheisheh mülteci kampında ikamet ediyordu, 11 gündür süresiz açlık grevinde

Bilal köyünden işgalciler tarafından 1948’te Dheisheh mülteci kampına sürülmüş bir ailede dünyaya geldi. 1 Mart 2015 tarihinde İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı, o zamandan beri idari gözaltı süresi 2 kez uzatıldı. İdari tutukluluğa ve sözde gizli kanıtlara karşı  27 Ağustos’ta süresiz açlık grevine girdi. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Naqab hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti.

Sleiman Skafi: 30 yaşında, El Halil’den, 6 gündür süresiz açlık grevinde

Sleiman El Halil’de doğdu. Eski bir mahkum, 5 kez tutuklandı, 6 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. Diğer sağlık sorunlarına ilave olarak sorgu sırasında işkence gördüğü için sırt ve bacaklarında kronik ağrılar bulunmaktadır. 12.11.2014 tarihinden itibaren güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesi ile idari gözaltı kapsamında esir tutulmaktadır. Sleiman idari gözaltına karşı Ağustos’ta 2 günlük uyarı niteliğinde açlık grevine girmiştir. Hapishane yönetimi taleplerini yerine getirmeye söz vermiş ancak yerine getirmemişti. Bunun üzerine Sleiman 1 Eylül’de tekrar açlık grevine girmiştir. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Naqab hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti. Sleiman aynı zamanda 2012’deki genel açlık grevine de katılmıştı.

Kayed Abu Al-Reesh: 42 yaşında, Al-Ein mülteci kampında ikamet ediyordu, 5 gündür süresiz açlık grevinde

Kayed Nablus’taki  Ein Beit Al-Ma’ mülteci kampında dünyaya geldi. 3 çocuk babası. 10 kez İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı ve 16 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. 14 Aralık 2014’te İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandı ve o zamandan beridir idari gözaltı süresi 2 kez uzatıldı. 4 Ağustos tarihinde tutukluluğunun uzatılması üzerine açlık grevine başladı. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Majido hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti. Grevin ilk günlerinde hapishane yönetimi ailesini arayıp açlık grevini bırakması için oğullarını ikna etmesini istedi, aile bunu kabul etmedi. 23 gün sonra Kayed hapishane yönetiminin verdiği sözler üzerine açlık grevini askıya aldı. Açlık grevi nedeniyle çektiği şiddetli migren nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve hapishane yönetiminin her zaman olduğu gibi sözünü tutmaması üzerine tekrar açlık grevine başladı.    

Amer Shammas: 24 yaşında, El Halil’den, 4 gündür süresiz açlık grevinde

Amer El Halil’de doğdu. 2014’te 3 ay boyunca idari gözaltını protesto etmek için açlık grevi yaptı ancak hapishane yönetiminin verdiği sözler üzerine grevi askıya aldı. Buna karşın idari gözaltı süresi bir kez daha uzatıldı. İdari tutukluluğa ve sözde gizli kanıtlara karşı  3 Eylül’de süresiz açlık grevine girdi. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Naqab hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti.

9 mahkuma ek olarak 10’uncu mahkum da açlık grevine girdi:

Nour Jaber: 42 yaşında, El Halil’den, 5 gündür süresiz açlık grevinde

Nour Jaber El Halil’de doğdu. İsrail işgal güçlerine direnmekle suçlandı ve 17 kez müebbet hapse mahkum edildi ve 17 senedir hapis yatıyor. Tutuklandığı sırada bacağından yaralandı, sorgulama sırasında vücudunda 50 kez zımba kullanıldı, yaralarına tuz basıldı ve yaralı bacağı darp edildi. Hapishane yönetimi tutsaklığı boyunca tedavi sağlamadı. Nour Rimon hapishanesinden Jilboa hapishanesine naklini ve tedavi edilmemesini protesto için 02.09.2015 tarihinde açlık grevine başladı. Ceza olarak hapishane yönetimi grevi bitirmesi için zorlamak adına onu Nafha hapishanesindeki tecrit hücresine nakletti.

Açlık grevindeki 5 mahkum yaptıkları açıklama ile grevin amaçlarını şu şekilde ifade etti: İdari gözaltının kaldırılması, zorla besleme yasasının iptali, derhal ve koşulsuz salıverilme, iç bölünmeye ve açmaza son verilmesi ve Filistin ulusal güçlerinin hapishanelerdeki ulusal birleşik hareket ve gerçek bir ulusal kimlik temelinde birleşmesi.

Siyonist zindanlarda esir tutulan bütün Filistinli ve Arap politik tutsaklara özgürlük!

Kaynak: https://avoicefrompalestine.wordpress.com/2015/09/06/the-battle-of-breaking-the-chains-towards-the-freedom-of-palestine-and-palestinians/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.