Guatemala: Yolsuzluğa Karşı Kitlesel Protestolar Sürüyor

Guatemala Başkanı Otto Perez Molina’nın istifasını talep eden vatandaşlar 13 Haziran’da kitlesel bir gösteri düzenledi. Eylem komitesine göre Cumartesi günkü yürüyüşe 30.000 kişi katıldı. Sekiz haftadır süren ve toplumun tüm kesimlerinin katıldığı yürüyüşün organizasyonu özellikle öğrenciler tarafından yapıldı. Yürüyüşte öğrencilerin attığı yaygın sloganlardan biriside “Yanlış nesle çattınız” oldu.

İtirazlar Nisan ayında, vergi idaresi müdürlerini işten kovmak ve yerine başka birilerini getirmek için yetkisi olan Kamu Bakanlığı ve Guatemala’daki Dokunulmazlığa Karşı Uluslararası Komisyonu’nun (CICIG) ithalatçılardan vergi değerinin % 30’una varan miktarda haraç alan ve hazineyi haftada en az 2.500.000 Guetemala doları dolandıran, “La Linea” (Hat) suç şebekesini açığa çıkardığı zaman başladı.

Gümrük skandalı haberlerinden kısa bir süre sonra hükümet görevlilerinin istifaları ve yolsuzluğa son verilmesi talebiyle gösteriler başladı. Gösterilerin başladığı Nisan ayından bu yana Başkan Yardımcısı Roxana Baldetti ve Enerji ve Madenlerden Sorumlu Bakan Erick Archila’nın Mayıs ayındaki istifaları da dahil olmak üzere üst düzey yetkililerin istifası ve tutuklanmaları peşpeşe geldi.

Ülkenin en çok vergi veren temsilcisinin de dahil olduğu 24 kişi gümrük skandalından tutuklandı ve yetkililer hala gümrük skandalının ele başısı olduğu düşünülen Baldetti ve onun eski üst düzey yardımcısı Juan Carlos Monzon’u arıyor.

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Mayıs ayı sonlarında açığa çıkarılan ikinci skandal ise çok daha fazla yolsuzluk yapıldığını gözler önüne serdi. Yetkililerin söylediğine göre bir şirketle böbrek hastalıklarının tedavisi için 15 milyon dolarlık anlaşma imzalandı ancak şirketin bu hizmetleri gerçekleştirmek için bir lisansı yoktu ve en az 13 hasta bu sebeple öldü.

Sosyal Güvenlik skandalıyla ilgili olarak nitelikli dolandırıcılık, rüşvet alma, komplo kurma, nüfuz kullanma, yasa dışı teklif toplama, yasa dışı örgütlenme ve kurum içi gizli bilgilerin ticareti de dahil olmak üzere çeşitli suçlardan, suçlanan 17 kişi tutuklandı. Guatemala’nın içişleri bakanı ve diğer üç kabine yetkilisi Sosyal Güvenlik skandalının ardından 21 Mayıs’ta istifa etti.

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Başkan Pérez Molina ise doğrudan yolsuzluk skandallarına karışmış olmasına rağmen, protestocular tarafından henüz yolsuzlukla suçlanmıyor. Başkanın “La Linea” şebekesinin suç ortağı olduğundan şüpheleniliyor ve araştırılmaya çalışılıyor.

Kaynak: http://revolution-news.com/guatemala-eight-weeks-of-peaceful-protests-against-corruption/

Bir Yorum

  1. Pingback: Guatemala’da Yolsuzluk Skandalının Diğer Boyutu

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.