Guatemala: Yolsuzluklara karşı ikinci büyük yürüyüş yapıldı

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Yoğun yağmura rağmen yaklaşık 60.000 kişi Cumartesi günü Guatemela’da yolsuzluklara karşı #RenunciaYaFase2 için toplandı.

1.Faz Halk Bakanlığı ve CIGIG (Guatemala’da Dokunulmazlıklara Karşı Uluslararası Komisyon) tarafından Vergi Denetim Müdürlüğü (SAT) içinde faaliyet gösteren dolandırıcılık ve gümrük kaçakçılığı ağının ortaya çıkarılması sonrasında Başkan  Otto Pérez Molina ve Başkan Yardımcısı Roxana Baldetti’nin istifasını talep etmek üzere 25 Nisan’da gerçekleşmişti.

Başkan Yardımcısı Roxana Baldetti 8 Mayıs’ta istifa etti. Guatemala Anayasa Mahkemesi  Başkan yardımcısının yargılanma dokunulmazlığının iptal edilebileceğini söyledi.

Enerji ve Madenler Bakanı Erick Archila ise 15 Mayısta istifa etti. Telesur’a göre istifa “Archila’nın bakanlığı tarafından kontrol edilen ve finansal çarpıklıklara saplanmış bir hidroelektrik inşaat ürünü ile ilgili iddialar”  sonrasında kongre soruşturması ile karşı karşıya kalacağına dair raporlar üzerine gerçekleşti. Archila bu ay Guatemala’da istifa eden ikinci üst düzey devlet görevlisi.

Başkentin çeşitli noktalarında toplanan gruplar yolsuzluklara karşı barışçıl bir şekilde eylemlerini gerçekleştirdi. Cumartesi günkü ikinci halk hareketinde, devlet yozlaşması değil barış ve dini tolerans isteyen bisikletçilerin, sivil toplum üyelerinin, yerel hareketlerin, San Carlos, Del Valle, Mariano Galvez, Francisco Marroquin, Landivar Üniversitelerinin ve kooperatiflerin bir araya geldiklerini bildirdi.

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Fotoğraf: Camilo Sarti Fotografía

Kaynak: http://revolution-news.com/guatemala-massive-second-march-held-against-corruption/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.