Mısır Gazeteciler Sendikası Baskılara Karşı Direniyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Baskının ve tutuklamaların ardından onlarca gazeteci Pazar gecesi sendika binasına gelerek oturma eylemine başlamış, 4 Mayıs Çarşamba günü genel kurulun toplanmasına karar verilmişti. Kahire’de toplumsal muhalefetin en önemli eylem merkezlerinden biri olan cemiyet binası bağıms…”

‘Başını dik tut, sen bir gazetecisin!’

Yüzlerce gazeteci polis kuşatmasına rağmen sendika binası önünde toplandı, 4 Mayıs 2016, Kahire | Foto: Mada Masr

1 Mayıs gecesi polis Kahire’deki Gazeteciler Sendikasını basmış ve gazeteci Amr Bedr ve Mahmud el-Sakka’yı gözaltına almıştı.**https://isyandan.org/haberler/misir-askeri-rejimi-gazeteciler-sendikasini-basti-iki-gazeteciyi-tutukladi//**Baskının ve tutuklamaların ardından onlarca gazeteci Pazar gecesi sendika binasına gelerek oturma eylemine başlamış, 4 Mayıs Çarşamba günü genel kurulun toplanmasına karar verilmişti. Kahire’de toplumsal muhalefetin en önemli eylem merkezlerinden biri olan cemiyet binası bağımsız sendikaların toplanma yeri olması sebebiyle 1 Mayıs boyunca abluka altındaydı. 1 Mayıs öncesinde de Mısır-Suud anlaşmasına karşı örgütlenen 25 Nisan protestolarında gazeteciler tutuklanmış ve darp edilmişti.

Gazeteciler sendikası genel kurulu 4 Mayıs Çarşamba günü bir kararlar ve talepler listesi yayınladı. Taleplerin arasında İçişleri Bakanı Magdy Abdel Ghaffar’ın görevden uzaklaştırılması da vardı. Sendika, haberlerde bakanın adının zikredilmemesi, bakanlığın açıklamalarının medyada boykot edilmesinin bir uzantısı olarak Magdy Abdel Ghaffar’ın sadece renkleri dönüştürülmüş resimlerinin kullanılması yönünde karar beyan etti. İlave olarak sendika, merkez binasını abluka altına alan bakanlığa karşı yasal yollara da başvuracağını açıkladı.

*Çeviri: Gazeteciler sendikası İçişleri Bakanının ismini kullanmamaya ve resmini renklerini dönüştürerek basmaya karar verdi. 

Gazeteciler Sendikası, bütün tutuklu gazetecilerin derhal salıverilmesini, gazetecileri ve sendikayı baskılara karşı koruyacak yasaların çıkartılmasını talep etti.

Önümüzdeki Pazar (8 Mayıs) sendikanın kararı uyarınca gazetelerin ön sayfaları siyah basılacak ve sendika önündeki oturma eylemi genel gazeteciler grevinin tartışılacağı gelecek Salı’ya kadar devam edecek.
Savcılığın 3 Mayıs Salı günü baskına ilişkin getirdiği yayın yasağına cevaben haber ajansları bütün internet sayfalarında ve basılı yayınlarında ‘Yayın yasaklarına hayır’ manşetini kullanacak. Ayrıca sendika yayın yasağına karşı mahkemede de mücadele verecek.

Çarşamba sabahı polis, sendikanın bulunduğu Abdel Khalek Tharwat Sokağını kapattı ve sadece sendika üyelerinin geçişine izin verdi. Ancak tüm engellemelere rağmen yüzlerce gazeteci ablukayı delerek sendika binasına ulaşmayı başardı.

Sendika binası önündeki protestodan bir kare, 4 Mayıs 2016, Kahire | Foto: Basma Fathy

Darbe hükümeti yanlısı bir grup sendika önünde toplanan gazetecileri taciz etmeye çalıştı ancak gazeteciler sendika binası önündeki merdivenlerde eyleme devam ettiler ve şu sloganı attılar: ‘Başını dik tut, sen bir gazetecisin!’

Haber: isyandan.org
Kaynak: Bu haberde http://www.madamasr.com/news/journalists-demand-apology-presidency-removal-interior-minister-after-syndicate-raid sitesinden yararlanılmıştır.
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.