Mısır Askeri Rejimi Gazeteciler Sendikasını Bastı, İki Gazeteciyi Tutukladı

Polis baskını sonrasında onlarca gazeteci Gazeteciler Sendikası önünde toplandı, 1 Mayıs 2016 | Foto: Mada Masr

1 Mayıs gecesi polis Kahire’deki Gazeteciler Sendikasını bastı ve gazeteci Amr Bedr ve Mahmud el-Sakka’yı gözaltına aldı. Kahire’de toplumsal muhalefetin en önemli eylem merkezlerinden biri olan cemiyet binası bağımsız sendikaların toplanma yeri olması sebebiyle 1 Mayıs boyunca abluka altındaydı. Gazeteciler Amr Bedr ve Mahmud el-Sakka, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a devredilmesini içeren Mısır-Suud anlaşmasına yönelik eylemleri kışkırtmakla suçlanıyor.

Baskının ve tutuklamaların ardından onlarca gazeteci Pazar gecesi sendika binasına gelerek oturma eylemine başladı. Protestocu gazeteciler yaptıkları açıklama ile Amr Bedr ve Mahmud el-Sakka başta olmak üzere bütün tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını, İçişleri Bakanı Magdy Abdel Ghaffar’ın istifasını ve başkanlığın resmi olarak özür dilemesini talep ettiler.

Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists -CPJ) verilerine göre Mısır 2015’te Çin’den sonra en yüksek tutuklu gazeteci sayısına sahip ülke oldu. Komite, Sisi yönetimini ulusal güvenliği ve terörle mücadeleyi bahane ederek her türlü muhalefeti sindirmekle suçluyor.

1 Mayıs öncesinde de yine Mısır-Suud anlaşmasına karşı örgütlenen 25 Nisan protestolarında gazeteciler tutuklanmış ve darp edilmişti. Geçen hafta onlarca gazeteci basına yönelik saldırıları sendika binası önünde toplanarak protesto etmiş, ardından savcılık ofisine giderek İçişleri bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Sendikanın özgürlükler komitesi sözcüsü Khaled al-Balshy yükselen baskı ve saldırılar karşısında örgütlenme stratejilerinin tartışılabilmesi için Çarşamba günü genel kurulun toplanacağını açıkladı.

Haber: isyandan.org
Kaynaklar: Bu haberde @intifadayayin ve http://www.madamasr.com/news/journalists-brace-escalating-protests-following-syndicate-raid?platform=hootsuite sitelerinden yararlanılmıştır.
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.