Kachin Bağımsızlık Örgütü / Kachin Bağımsızlık Ordusu (KIO/KIA)

Kachin-Independence-Army-Scout-600x398

Kachin Bağımsızlık Örgütü / Kachin Bağımsızlık Ordusu (KIO / KIA) örgütü 1961 yılında kurulmuştur. İngiltere’den bağımsızlığını ilan etmek ve Myanmar Birliği’ni kurmak için Burma’ya katılmaya karar veren Kachin liderlerinin on yıllık çalışmasından sonra Panglong Anlaşması ile Kachin halkının haklarının verileceğinin sözü alınmıştır.

Pin-Lone-AggrementPanglong Anlaşması Kachin liderleri ve Orgeneral Aung San (Aung San Suu Kyi’nin babası) tarafından 1947 yılında imzalanmıştır. Panglong anlaşmanın amacı Kachin gibi önceden bağımsız uluslarla federal bir birliğin kurulması idi. Birlik AB ya da ABD’deki eyalet sistemine benzer şekilde “içeriden özerklik” ile ulusların kendi işlerini kendi yöntemleriyle kontrol etmesini sağlıyor.

Panglong Anlaşması kapsamındaki devletler, “Yeni merkezi bir hükümet gibi çalışmıyor, herhangi bir şekilde Frontier (etnik) Alanlara önem veriyor, özerk alanlara el atamıyor ve bu alanlar içeriden yönetiliyor. Etnik Alanlar içeriden yönetilirken tam özerk statüde olduğu kabul ediliyor.”

Bugün Kachin, Kachin Bağımsızlık Örgütü’nün kontrolü dışındaki alanlarda kendi dilini kullanamaz, kendi kültürünü uygulayamaz, kaynakları kontrol edemez, kendi düşüncelerini ifade edemez veya özgürce dinin gereğini yerine getiremez. Bu birliğin değil Kachin’e girişin kararıdır. Birliğin verdiği söz sonuçta gerçektir ve birlik içinde barış ve istikrar olmayacaksa imzacı üyeler birlikten geri çıkabilir. Burada kısa yol veya temsilci olamaz.

Merkezi hükümet kararı ile önde gelen liderlerce kurulan KIO / KIA, Kachin Devlet okullarının tamamını devraldı, Birmanya dersleri yerine Kachin dil ve tarih derslerini koydu ve resmi dinini de Budizm olarak değiştirdi. Tek başına diplomasi yoluyla Kachin’in içeride özerk olma şansının olmadığı böylelikle netleşti.

Kachin’de insanlar klanlar ve şeflikler halinde örgütlendiler ve onlar İngilizler tarafından sömürgeleştirilene dek herhangi bir dış güç tarafından asla yönetilmediler. Birmanya ile İngilizler tarafından ayrıştırılarak sömürgeleştirilmenin aynı olmadığının önemine dikkat çekmek gerekir.

Myanmar Birliği'nin kökenindeki mutluluk... Eşitlik ve özerkliğe dayalı bir birliğin sözünü veren Aung San Suu Kyi'nin babası etnik liderlerle birlikte...

Myanmar Birliği’nin kökenindeki mutluluk…
Eşitlik ve özerkliğe dayalı bir birliğin sözünü veren Aung San Suu Kyi’nin babası etnik liderlerle birlikte…

Kachin liderlerinin gönüllü olarak imzaladıkları Panglong Anlaşması’na kadar Birmanya krallığının ya da sömürgeciliğin parçası olmak herkes tarafından kabul ediliyordu. Kachin’in bugüne kadar hiçbir Birmanyalının veya İngilizin ayak basmadığı kadar geniş toprakları bulunmaktadır. Kachin birliği içinde eşitlik ve özerklik için yazılı ve sözlü vaadlerle imzalanmış Panglong Anlaşması dışında Kachin topraklarında Birmanya’nın kontrolünün hiçbir tarihsel bahanesi yoktur.

Kachin, Birmanya’nın aksine, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı’nda müttefikleriyle savaştı. Kachin koruyucuları, 101 atlı polisle ve OSS (İlk CIA) ile Burma’daki Japon işgalini geri püskürtmek için ve müttefik Hindistan’ın kontrolünde malzemeleri Çin’e ulaştıracak olan Hindistan’dan Çin’e yol inşaa eden Stillwell veya Lido ile savaştı. Bugün hala ABD 101 atlı polisi ile çarpışmış, kalan birkaç Kachin gazisini destekliyor.

General-Gam-Shawng-Kachin-Independence-Army-600x398

Bugün Laiza ve Kachin Devleti’ne verdiği hizmetlerle Kachin Bağımsızlık Örgütü tam sivil bir hükümetin temellini attı. KIO’nun verdiği hizmetlere ve gelişmişlik düzeyine dair bir kaç örnek verirsek: okullarda anadilde eğitim verilmesi, öğretmen yetiştirme okulları kurması, kendi sınırları içindeki göçmenler için çalışma yapması, halk polisliği görevini yerine getirmesi, TV istasyonu, gazeteler, kütüphaneler, hastaneler gibi işletmelerde çalışması, hemşire eğitim kolejlerini kurması, sürdürülebilir enerji için hidro elektrik santrali işletmesi ve denetlenebilen birden çok devlet kurumlarında olmasını sayabiliriz…

Kaynaklar: http://www.freekachin.org

Bir Yorum

  1. Pingback: @Tanja_FARC: İsyanda Ekonomik Ajan-Provakatörlük*

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.