Japon Kızıl Ordusu Üyesi: 1972 Havaalanı Saldırısı Terörizm Değildir

Uluslararası arananlar listesinde yer alan ve 1972 yılında Tel Aviv yakınlarındaki Lod Havaalanı saldırısı eyleminin ardından hayatta kalan tek Japon Kızıl Ordusu üyesi, Beyrut’ta, Mainichi Shimbun ile yaptığı röportajda, söz konusu saldırının silahlı mücadele olduğunu belirtti.

Kozo Okamoto, Mainichi Shimbun, röportajı sırasında

Şu an 69 yaşında olan Kozo Okamoto, 30 Mayıs 1972’de 26 kişinin ölümüne ve 80 kişinin yaralanmasına neden olan havaalanı saldırısı eylemine katılan üç Japon Kızıl Ordusu üyesinden biriydi. Eyleme katılan diğer militanlar Tsuyoshi Okudaira ve Yasuyuki Yasuda olay yerinde öldürülmüştü.

Japon Kızıl Ordusu 1970’lerde şimdilerde 71 yaşında olan  Fusako Shigenobu  tarafından kuruldu. Shigenobu halen Tokyo’daki Hachioji Tıp Hapishanesi’nde tutuluyor. Marksizmi savunan silahlı militan örgüt, Filistin Halk Kurtuluş Ordusu (FHKC) ve diğer örgütlerle işbirliği yaptı, uçak kaçırma ve elçiliklere saldırı eylemleri düzenledi. Örgütün 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra zayıfladığı ve 2001 yılında dağılmaya başladığı söyleniyor.

Genç Japonlar tarafından umutsuz bir ‘saldırı’ olarak görülen ve sonraki ‘intihar saldırılarının’ öncüsü olarak kabul edilen ve şimdilerde Ben Gurion Uluslararası Havaalanı diye bilinen Lod Havaalanı eylemi dünyayı şok etti.

Okamoto, kendisine siyasi sığınma hakkı verilen Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, Mainichi ile konuştu. Röportajın başında söz konusu ‘terörist saldırı’ sorulduğunda, “Kurbanlar için üzülüyorum” diye cevap verdi. Pişmanlık göstermeyen ve ‘acımasız saldırı’ için özür dilemeyeceğini söyleyen Okamoto, “Bu terörist bir saldırı değildi, FHKC ile ortaklaşa silahlı mücadele başlatılmıştı. Geçmişte olduğu gibi silahlı mücadeleler yeniden en iyi propaganda haline geldi,” dedi.

Okamoto’ya Japonya’ya dönme konusundaki düşünceleri sorulduğunda, “24 yıl Japonya’da yaşadıktan sonra Ortadoğu’ya geldim ve o zamandan beri burada yaşıyorum. Geri dönmek istiyorum, ama normalde orada yaşayabileceğimi sanmıyorum, bu yüzden dönmeye karar vermiş değilim. Ancak 2020’de olimpiyatlar tekrar Tokyo’da yapılacak ve hayatta iken babamı tekrar görmek isterim,” dedi.

Mainichi Shimbun, Okamoto’ya bir zamanlar aradığı dünya devriminin neden gerçekleşmediğini sordu ama cevap alamadı.

Okamoto’ya yakın kaynaklar onun halen Beyrut’ta yaşadığını, bazen Lübnan’daki farklı şehirlere seyahat ettiğini ve kendisinin yakın korumaları olduğunu söylüyorlar.

Mainichi Shimbun, Okamoto’yu koruyan, FHKC’nin Lübnan’daki genel başkanı Marwan Abdelal ile konuştu. Abdelal, farklı bir ülkede asker olmaya zorlanan, küskün bir samurayı anlatan Amerikan filmine atıfta bulunarak Okamoto’nun “son samuray” olduğunu söyledi. O ayrıca, Japonya’ya dönmesi halinde Okamoto’nun gözaltına alınacağını ve Japonya’da hapse atılmasını doğru bulmadıklarını sözlerine ekleyerek, onu korumaya devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: https://mainichi.jp/english/articles/20170531/p2a/00m/0na/011000c sitesinden özetlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.