İsviçre’de Basklı Devrimci Tutsak Nekane’ye Özgürlük Talebi Haykırıldı

İsviçre’de yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan ve geçtiğimiz günlerde İspanya’ya iadesine karar verilen Basklı siyasi tutsak Nekane Txapartegi için Zürih, Bern ve Basel’de eylemler yapılarak Nekane’nin serbest bırakılması talebi haykırıldı.
İsviçre’de tutuklu bulunan ve İspanya’ya iade edilmesine karar verilen Basklı kadın tutsak Nekane Txapartegi için 24 Mart Cuma akşamı İsviçre’nin Zürih, Bern ve Basel kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi.

“Nekane’ye Özgürlük Platformu”nun çağrısı ile Bern, Basel, Zürih kentlerinde sokağa çıkan yüzlerce kişi Nekane’nin İspanya’ya iadesini engellemek ve serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla eylem yaptı. Nekane şahsında insan hakları ihlallerinin protesto edildiği eylemde politik tutsakların serbest bırakılması talebi yükseltildi. Nekane’nin serbest bırakılması için protestoları yaygınlaştırarak sürdürme çağrısı yapıldı.

İsviçre ve Avrupa’nın sözde “demokrat”lığı

İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü ile sözde övünen İsviçre devleti, 6 Nisan 2016’da gözaltına alarak İspanya’ya iade etmek üzere alıkoyduğu Nekane hakkında geçtiğimiz günlerde iade kararı vererek yeni bir insan hakları ihlaline daha imza atmıştı.

2007 yılında Asteasu kasabasında belediye meclisi üyesi olan Nekane, 2009 yılında İspanya polisi ve sivil paramiliter güçlerince gözaltına alındı. Gözaltında işkencelerden geçirilerek cinsel saldırılara maruz kalan Nekane’ye, işkence altında zorla kendisinden duyulmak istenen bir ifade imzalatıldı. Dava devam ederken geçici olarak serbest kalan Nekane gözaltında maruz kaldığı işkence ve cinsel saldırıları belgeleyerek işkence altında alınan ifadesini reddetmesine rağmen bunlar dikkate alınmayarak hasır altı edildi.

Bunun ardından geçtiğimiz yıl da İsviçre’de gözaltına alınarak tutuklanan Nekane hakkında ETA üyesi olduğu iddiasıyla yedi yıla yakın hapis cezası verilerek Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Kaynak: http://www.kizilbayrak1.net/ana-sayfa/duenya/haber/isvicrede-nekaneye-oezguerluek-talebi-haykirildi/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.