Filipinler: Ordunun Barış Karşıtı Saldırılarına NPA Karşılık Vermeye Hazır

Yeni Halk Ordusu (NPA), Filipinler Hükümeti (GRP) ile Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (NDFP) heyetlerinin barış görüşmelerinin devam edeceğini ilan eden 12 Mart Ortak Bildirisi’ni selamlar ve destekler.

Ulusal Operasyon Komutası (NOC), tek taraflı ateşkesin tekrar yürürlüğe girmesi için Filipinler Komünist Partisi (CPP)’nin talimatlarını beklemektedir.

Ancak o vakte kadar, NPA, Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP)’nin saldırılarından halkı, özellikle köylüleri ve azınlık gruplarını korumaya hazırdır.

Hükümet başkanı Duterte geçen 9 Mart’ta “tümsekleri düzleştirme” emrini verdiğinden beri; AFP halka karşı açtığı savaşta giderek vahşileşmektedir.

Geçen Cumartesi 11 Mart’ta, AFP, Compostela Vadisi, Mabini’deki Barangay Cabuyuan’a hava saldırıları gerçekleştirmiştir. En az 3 tane MG-520 helikopterle 10’ar bomba bırakırken, kara kuvvetleri makinalı tüfekleriyle ateş açmıştır. Sonuç olarak 75 aile (en az 200 kişi) bölgeyi boşaltmak durumunda kalmıştır.

FA-50 Jet uçakları ve MG-520 savaş helikopterleriyle AFP iki gündür Gawang Barangaylarında, Tee’de ve Datu Salibo’da, Andavit’teki hava saldırıları düzenlemektedir. Toplamda en az 3bin Maguindanao’lu aile, bombardıman ve askeri harekatlardan kaçmak amacıyla evlerini terk etmiştir.

Şubat’tan beri, Laak, Bansalan’da; Compostela Vadisi; Davao del Sur, Davao del Norte; Davao City, Sarangani ve başka birçok yerde AFP hava saldırıları düzenlemekteydi. Binlerce insanın bölgeyi terketmesiyle sonuçlanan süreçte, AFP hava saldırılarına Assipulo, Ifugao ve Maddela bölgelerini de ekleyeceğine dair tehditler yöneltmişti.

AFP ekipleri ve başka devlet ajanları tarafından Antipolo, Rizal’da; San Andres, Quezon’da; Maayon, Capiz’de; Compostela ve Maragusan, Compostela Vadisi’nde; Arakan, Kuzey Cotabato’da; Davao City’de en az 15 çiftçi öldürülmüştür.

Capiz, Maayon kasabasında 24 Şubat’ta, 61’inci Piyade Tugayı tarafından yürütülen operasyon sonucu çiftçi Ian Borres’in vücudunda 34 kurşun yarası tespit edilmişti. 2 Mart’ta silahlı devlet ajanları madencilik karşıtı faaliyet yürüten çiftçiler Leonela ve Ramon Pesadilla’yı Compostela’daki evlerinde infaz etmiştir.

Geçen 9 Mart’ta, AFP askerleri 200 yerliyi sıkıştırıp zorla Sitio Balagbag şehrindeki bir ilkokulda sorguya çekmiştir.

AFP ve niceleri tarafından devam ettirilen devlet terörü, halkın Yeni Halk Ordusu’na (NPA) katılmasının sebebidir. Doğal olarak NPA, bu vahşi savaşa karşı durmak zorundadır.

NPA, AFP’nin şef komutanı Duterte’ye, anlamlı bir ateşkese imza atmak ve barış müzakerelerine sağlam bir zemin hazırlayabilmek için devlet terörüne bir son vermesi gerektiği yönünde çağrı yapmaktadır.

Kaynak: https://www.ndfp.org/npa-ready-to-counter-abusive-anti-peace-afp-offensives/
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.