Concha Araneta: Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi’nin 44. Yıl Dönümü Üzerine

Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi’ne gürültülü ve kulakları çınlatacak bir alkış. Bu övgü başarılarının zirvelerine ulaşan ve 44 yıldır Filipin halkına hizmet eden NDFP’ye çok yakışıyor.

Duterte rejimini ülkemizdeki en uzun süren barış görüşmelerinin bir parçası yaptığından beri 2016’dan günümüze NDFP Filipin politikasında ön sırada yer alıyor ve yurtdışındaki haberlerin manşetleri tarafından kucaklanıyor.

Daha dördüncü tur başlamadan, Filipinler Komünist Partisi’nin (CPP) rehberliğiyle, NDFP barış müzakerecileri prensip olarak soğukkanlılık, esneklik ve açıklıkla Duterte’nin emrivakilerini ustaca idare ettiler. Bunun sebebi, NDFP’nin, kitleler için dönüm noktası niteliğindeki reformları ve önemli değişiklikleri etkileyecek olan Sosyal Ekonomik Reformlar’ la ilgili anlaşmaları devam ettiren ısrarıdır.

Barış konuşmalarının dördüncü turundaki en anlamlı ve en önemli kazanım, Filipinler Hükümeti (GRP) ve Ulusal Demokratik Cephe’nin (NDFP) toprakların serbest dağılımının özgün tarım reformunun temel ilkesi olduğunu tasdik etmesi ve onaylamasıdır.

Bu süreç GRP’nin köylü kitlelerin toprakların serbest dağılımıyla ilgili taleplerini ilk kez onaylayıp kabul edişidir.  Bu durum yoksul köylülerin yüzyıllardır süren mücadelelerinin adil ve haklı olduğunu kanıtladı. Bedelini kanlarıyla ve hayatlarıyla ödedikleri bir mücadele.

NDFP ulusal demokratik devrim için ileri sürdüğü programını başarılı bir şekilde savundu ve barış sürecinde milyonlara ulaştı. Böylece, özellikle köylüler, işçiler, şehirli yoksullar ve gençler arasındaki popülerliğini ve saygınlığını arttırdı.

Çeşitli mezheplerin kilise liderlerinin barış çabalarını desteklemek ve konuşmaların devam etmesi için ısrarcı olmak konusundaki hevesleri de dikkate değerdir. Burada, Panay’da ve tüm ülkede kongre üyeleri, valiler, belediye başkanları, şehir ve kasaba meclisleri gibi bir takım yerel hükümet yetkilileri barış hareketini içtenlikle karşılıyorlar ve destekleyici kararlar aldılar, barış diyalogları için okul ve forumlar açtılar, diğer kaynaklarını da açtıkları gibi.

NDFP’nin tarım reformu ve ulusal çapta sanayileşme teklifleri, profesyonellerin dikkate değer bir kısmı, yereldeki küçük ve orta ölçekli girişimciler tarafından da olumlu bir şekilde kabul edildi.  Hatta durumu anlayan ve eğer toprakları yoksul çiftçilere dağıtılacak olursa, ekonominin sanayileşmesi sürecindeki rollerini üstlenmeye açık olan toprak sahipleri de var.

NDFP’nin örgütlenmesi, sömürülen ve baskı altında olan sınıflar ve sektörlerde genişleyerek artmakta ve derin kökler salmaktadır. 24 Nisan 1973’te kurulduğu ilk 12 üye-örgütün ardından bugün sayı itibariyle 17’ye ulaştı. Ülke çapındaki bireysel üyeler yüzbinlere ulaşırken, burada, bütün Panay’a yayılmış binlerin desteğine sahibiz. Geçtiğimiz 12 ayda burada Ulusal Özgürlük için Hristiyanlar’ ın (CNL) ve Kabataang Makabayan’ın (KM) Panay Bölgesel Konferansları’nı başlattık.

NDFP, en aşağıdaki köylülerden orta sınıfa kadar Filipin halkının çoğunluğunun gerçek çıkarlarını gözeten bütün devrimci güçlerin ittifakı olduğu için ülke çapındaki en büyük ve en yaygın organizasyondur.

NDFP’nin Panay’da müttefiki olan köylüler, emekçiler, gençler ve öğrenciler, kent yoksulları, öğretmenler, sağlık çalışanları, işçiler ve diğer çalışanlarla olduğu gibi dini otoriteler arasında sağlam bir şekilde kökleşmiş organizasyonlar kendi alanlarındaki kitle mücadelelerini yürütüyorlar.

Devam ettirdikleri mücadelelerin ve protestoların, köylü, çalışan, öğrenci ve diğer emekçi insanlara getirdiği somut faydalar hiç de nadir rastlanan durumlar değil. Bunun sebebi, halkımızın ezici çoğunluğunun hırslı biçimde barış konuşmalarını desteklemesi ve birlikte hareket ediyor olmalarının, militaristlerin engelleme girişimlerine ve hükümetin içindeki Birleşik Devletler’in işbirlikçilerine rağmen Duterte rejimini barış müzakerelerini devam etmeye zorlamasıdır.

Filipinler Komünist Partisi’nin liderliğinde ve onun savaşan kolu olan Yeni Halk Ordusu (NPA) ile birlikte, NFDP’nin ülkemizde devam eden halkın savaşına büyük katkısı olmuştur. Yeni Halk Ordusu’nun rütbelerindeki insanların kayda değer çoğunluğu NFDP’ye üye organizasyonlardan gelmektedir. Panay’da, halkın ordusunu büyüten kişilerin çoğunluğu Kabataang Makabayan, Pambansang Katipunan ng mga Magbubukid ve Malayang Kilusan ng Bagong Kababaihan’dan gelmektedir.

Yükselirken ve itibarımızı arttırırken devrimci hareket sonuna kadar direnen devrimci kahramanlarını ve şehitlerini unutmamalıdır. Birkaçını onurlandırmak isterim. Sonuna kadar Marksist-Leninist olan köylü Tay Andres Togonon, yoldaş Joe Tangente, KM’den Geronimo ‘G7’ Gerez ve MAKIBAKA’dan cesur kadınlarımız Mary Gene Dumaplin, Rowena Torato ve Ma Luisa ‘Luing’ Posa-Dominado.

Bugün sürdürdüğümüz halkın savaşı halkın barışı içindir. Halkın savaşının ilerlemesi, gücü ve direnci gerici hareketler otursun ve halkın taleplerini dinlesin diyedir. İtiraf etmek gerekir ki, masanın diğer tarafında NDFP ile oturmak, GRP’nin, NDFP’nin halkın devrimci hareketi olarak NFDP’nin yarı-resmi rolünü kabul ettiği anlamına gelir.

Halkın savaşını daha büyük başarılara götürmesi için daha büyük, daha militan ve daha sık kitle mücadeleleri yürütmeliyiz. Kitle örgütlenmemiz daha da büyümeli ve güçlenmelidir. Halkın kazanımları boşa harcanmamalıdır ve ordusu tarafından desteklenmelidir. Yeni Halk Ordusu Panay’da halkı ve halkın kazanımlarını savunmak üzere daha da büyük ve güçlü hale gelmek zorundadır.

Müzakereler bir sonuca ulaşsın ya da ulaşmasın, NDFP Filipin halkının gerçek çıkarlarını savunduğunu, teklif ettiği barışın adalet üzerine kurulu olduğunu ve halkın savaşının gerçekten halkın barışı için olduğunu kanıtlamıştır.

Concha Araneta, Sözcü
NDFP Panay, 23 Nisan 2017

Kaynak: https://www.ndfp.org/44th-anniversary-ndfp/
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.