Burma Ordusu ve TNLA Arasındaki Çatışmalar Sürüyor

TNLA askerleri

TNLA savaşçıları

Myanmar (Burma)’nın Kuzey Shan Eyaleti’nde, Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) ve Burma Ordusu arasında ordunun saldırısı ile Haziran ayında başlayan çatışmalar sürüyor.

Palaung Kurtuluş Cephesi / Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (PSLF / TNLA) Haber ve Danışma Birimi, Kutkai, Nangsang ve Kyaukme bölgelerinde TNLA savaşçıları ve hükümet birlikleri arasında yaklaşık 18 çatışmanın meydana geldiğini açıkladı.

TNLA Genel Sekreteri Albay Tar Bone Kyaw, IMNA’ya verdiği röportajda, “Bugün [20 Eylül] Burma Ordusu ile çatışıyoruz. Bizim kaç kayıp verdiğimizi henüz bilmiyorum. Herhangi bir şey yapmamamıza rağmen hükümet bölgeye sevk ettiği asker sayısını sürekli arttırıyor. Bizler mümkün olduğunca çok çatışmalardan kaçınıyoruz ancak bazı bölgelerde bunu önlememiz hükümetin tavrından dolayı mümkün değil. Ordunun saldırıları sonucu kendimizi korumak için savaşmak zorunda kalıyoruz,” dedi.

Kyaw, ellerinden geldiğince çatışmaları azaltmak için savaşçılarına talimat verdiklerini de belirtti.

20 Eylül tarihinde TNLA ve Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA)’dan savaşçılarla birlikte Burma Ordusu ile Kyaukme kasabası ve civarında sabah 8’den gece 11’e dek devam eden savaşta Burma Ordusu’ndan 2 asker öldü.

Ayrıca TNLA ve hükümet birlikleri Daban Köyü yakınındaki Manton Kasabası ve civarında 19 Eylül’den bu yana ve Moemake kasabası ve civarında da 17 Eylül’den bu yana savaşıyorlar.

PSLF / TNLA Haber ve Danışma Birimi, TNLA ve Burma Ordusu arasında 7, 8, 10 ve 11 Eylül’de meydana gelen çatışmalarda Burma Ordusu’ndan 12 asker öldü.

TNLA Komutanlarından Albay Tar Bone Kyaw  Burma Ordusu’nun daha fazla asker sevk ederek, askeri üslerini genişleterek saldırıya geçmesinin sebebinin TNLA’nın kontrol ettiği topraklarda “bölgesel temizlik”  yapmak olduğunu belirtiyor.

Myanmar Barış Merkezi (MPC) ise düzenlediği toplantıda 19 Eylül’de TNLA ile temasa geçtiklerini ve çift taraflı ateşkes anlaşması için TNLA ve hükümeti buluşturmak istediklerini kamuoyuna açıkladılar.

Hükümet ateşkes anlaşması (NCA) imzalamak için ülke çapında 15 silahlı örgüte çağrı yaptı ancak yapılan çağrıyı 6 örgüt reddetti.

Bu örgütler: Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Arakan Ordusu (AA), Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA), Wa Ulusal Örgütü / Ordu (WNO / A), Lahu Demokrat Birliği (LDU) ve Arakan Ulusal Konseyi (ANC).

Haber: Aik Sai
İngilizce çevirisi: BNI Mark INKEY
Kaynak: http://www.bnionline.net/news/mon-state/item/832-burma-army-and-tnla-still-fighting.html

Bir Yorum

  1. Pingback: Burma: TNLA Topraklarını Savunmaya Devam Ediyor

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.