Bolivya: Burjuvazinin İhtiyacı Demokrasi Değil Faşizm

Faşist sokak terörü, polis ve ordunun düzenlediği darbe ile Evo Morales’in devlet başkanlığından uzaklaştırılıp Anez’in fiili başkan yapılması ile başlayan süreçte yeni bir evreye girildi.

Bolivya halk hareketini oluşturan sendikalar, yerli örgütleri ve mahalle meclisleri örgütlenmelerinin ortak çağrısı ile başlayan seçimlerin zamanında yapılması direnişi, otobanların kesilmesi ile yeni bir aşamaya geçmişti.

Son yapılan kamuoyu yoklamaları Evo Morales yerine Luis Arce’yi aday gösteren Sosyalizme Doğru Hareketi (MAS)’ın önde gittiğini göstermektedir.

Tesla CEO’su Elon Musk’un nikele ihtiyacımız varsa darbe yaparız açıklaması çevreye zarar vermeden ulaşım sağlayacak, elektikli araç üretiminin nasıl yapılacağı hakkında ilk ipuçlarını vermektedir. Kullanılacak elektrikli araçlar, topraklarında nikel olan halkların kanı ile sürülebilecektir ama temiz çevreyi kirletmeyen araç üretilip kullanılacaktır.

Darbeci başkan Anez’in sosyalistlere karşı oyların bölünmemesi ve anti-sosyalist cephesinin genişlemesi için başkan adaylığından çekilmesi Bolivya oligarşisinin çaresizliğinin ilk işaretleri olarak ortaya çıkmaktadır.

Washington Post’ta yayımlanan “Bolivya Solu seçimleri kazanabilir, Amerikan Demokratları Geçen Yılki Krizin Yaşanmasını İstemiyor” başlıklı bir yazıda Amerikalı demokratların yeni bir darbe sürecine hazırlıklı olmaları gerektiği tartışılıyor.

MAS’ın yaptığı seçim toplantıları faşistlerin saldırısına uğramaya devam ediyor. Faşist beyaz ayrımcılığını savunan örgütlere liderlik eden Camacho başkan adaylığını koyarak meşrulaşmanın yolunu arıyor.

Zafer Cephesi FPV Başkanlık adayı Chi Hyun Chung bir radyoya verdiği röportajda başkan adaylarından Camaco’nun darbeci olduğu, seçime girmek yerine hapse girmesi gerektiğini söyledi.

MAS hükümetleri döneminde yaklaşık her yıl % 5 gibi bir büyüme oranı yakalayan Bolivya’da gelirin daha adil bölüşümü egemen oligarşiyi oldukça rahatsız etmişti… Yerli örgütleri, işçi örgütleri ve mahalle örgütlerinin başını çektiği ezilen ve sömürülen sınıfların direnişi sınıf  savaşını şiddetlendirdi. Şimdiki başkan adaylarından Camocho’nun temsil ettiği Bolivya oligarşisinin en gerici ve faşist kesimleri Santa Cruz merkezli ayrılıkçılığın başını çekiyorlar. Ülkenin federal sisteme geçip Santa Cruz’a daha fazla yetki verilmesini talep ediyorlar.

2020 yılı başından beri sürekli ertelenen seçimler Eylül ayında Bolivya İşçi Merkezi’nin çağrısı ile bir araya gelen halk örgütlenmelerinin şehirler arası otobanların kesilmesi de dahil olmak militan ve kararlı direnişi sonucu artık ertelenemez bir noktaya geldi.

Bolivya kavşak noktasında iki ana bloğa ayrılmış vaziyette, burjuvazi ve oligarşi kendi çıkarlarına hizmet ettiği sürece burjuva demokrasinin meşru bir yönetim biçimi olduğunu daha açık biçimde ifade etmektedir.

Bugüne kadar sadece gidişatı sandık belirlemediyse bundan sonra da sadece sandık belirlemeyecek. Halk güçlerinin direnişi belirleyici olacaktır.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.