Şili ve Meksika : Neoliberal Eğitim Reformlarına Karşı Direniş Büyüyor

Şili

Şili öğrenci protestoları, Santiago, 5 Temmuz 2016 | Foto: @rmoraleswolter

Eğitimin en pahalı olduğu ülkeler arasında yer alan Şili’de öğrenciler üniversite eğitimi için OECD ülkelerine kıyasla 5 misli para ödemek zorunda bırakılıyor. Pinochet askeri hükümetinin köklerini attığı ve gittikçe derinleşen neoliberal politikalar sonucu tırmanan eşitsizlik öğrenci hareketinin temel motivasyonlarından.

2011 yılından beri öğrenci hareketi parasız eğitim hakkı için verilen mücadelede başı çekiyor. 2014 yılında Michelle Bachelet eğitim alanında sosyal reform yaparak yoksul öğrencilerin en az %70’ine parasız üniversite eğitimi sözü vermişti. Ancak ekonomideki keskin yavaşlama eğitim reformundan ödün verilmesine yol açtı ve şu anda Kongrede görüşülmekte olan reform planı söz verilenden çok uzak.

Şilili Öğrenciler Konfederasyonunun (Confech) yanı sıra Şili Üniversiteleri Rektörler Konseyi (Cruch) ve veliler reformun piyasa faydacılığı baz alınarak hazırlandığını ve yoksul öğrencilere parasız eğitim hakkı tahsis etmekten uzak olduğunu vurguluyorlar.

Şilili Öğrenciler Konfederasyonu (Confech), şu anda Kongrede olan yasa tasarısına karşı 5 Temmuz Salı günü başkent Santiago, Valparaiso, Temuco, Valdivia ve Concepcion’da protestolar düzenledi. Polis protestolara saldırdı ve 140 göstericiyi göz altına aldı. Polisin döverek gözaltına aldığı TVN muhabiri de dahil olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı.

Meksika

Başkent Meksiko’da binlerce öğretmen genel greve katıldı, 5 Temmuz 2016 | Foto: TeleSUR

Peña Nieto hükümetinin 11 adımlı neoliberal reformlar paketi kapsamında dayattığı eğitim reformuna karşı protestolar 2013 yılında başladı. Militan öğretmen sendikası CNTE ücret mücadelesinin önünü kesecek ve şimdiden 10 bin kişinin işten çıkarılmasına yol açan değerlendirme sisteminin iptali ile ilgili hükümetin müzakerelere yanaşmaması üzerine Mayıs ayından itibaren direnişi yükseltmiş, barikatlar kurulmuştu.

Hükümet bu reformu kullanarak gösterilere katılanlar başta olmak üzere on binlerce öğretmeni işten çıkarmayı planlıyor. Birçok yerel sendika ve sosyal hareket militan CNTE sendikasının Tabasco, Chiapas, Guerrero ve Oaxaca’daki direnişine destek verdi. Hükümet ise giderek büyüyen ve halk tarafından desteklenen direnişi kırmak için Federal Polis eliyle 19 Haziran’da katliam yaptı. Polisin Oaxaca’daki barikatlara saldırması sonucu resmi rakamlara göre 9, yerel kaynaklara göre ise en az 12 kişi hayatını kaybetti.

Hükümetin müzakerelere yanaşmaması üzerine katliamlarla susturulamayacaklarının altını çizen CNTE, 5 Temmuz Salı günü başkent Meksiko’da gerçekleştirilen kitlesel bir yürüyüşle beraber süresiz genel greve girildiğini duyurdu. Binlerce öğretmen, Oaxaca, Chiapas ve Guerrero’da barikatlarda direnen meslektaşlarına destek amacıyla başkent sokaklarında yürüdü ve süresiz genel greve katıldı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.