Papua: OPM Komutanı Endonezya’ya Karşı Silahlı Mücadelede Kararlı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“lideri Endonezya ordusuna teslim olmamıştır ve Jakarta’nın Papua işgaline karşı kendini adadığı silahlı mücadeleye hala sadıktır.” Papualı politikacı ve Goliaht’ın da akrabası olan Deerd Tabuni ise Jakarta Globe’a şunları söyledi: Perşembe öğleden sonra …”

Ayrılıkçı Özgür Papua Örgütü üyelerinin 2009 yılında çekilmiş fotoğrafı (Fotoğraf : Banjir Ambarita/ AFP)

Ellerinde Doğu Papua’da yasaklı olan Sabah Yıldızı bayrağını tutan Özgür Papua Hareketi (Organisasi Papua Merdeka – OPM) üyeleri. (2009)

Goliaht Tabuni’nin bir akrabasının Jakarta Globe gazetesine yaptığı açıklamaya göre ,”Özgür Papua Hareketi (OPM)**Free Papua Movement – Organisasi Papua Merdeka (OPM) /** lideri Endonezya ordusuna teslim olmamıştır ve Jakarta’nın Papua işgaline karşı kendini adadığı silahlı mücadeleye hala sadıktır.”

Papualı politikacı ve Goliaht’ın da akrabası olan Deerd Tabuni ise Jakarta Globe’a şunları söyledi:

Perşembe öğleden sonra Nabire’deydim ve Goliath Tabuni beni arayarak kendisinin ve takipçilerinin Endonezya Cumhuriyeti’ne katılmak için teslim olmadıklarını yineledi.

Goliaht hala bağımsız bir Papua için savaşmaya devam ediyor.

Deerd’in verdiği bilgiye göre Goliaht, kendisiyle birlikte 23 OPM üyesinin Endonezya silahlı kuvvetlerine veya emniyet teşkilatına teslim olduğu üzerine ortaya atılan iddiaları yalanlamakta.

Deerd, sonrasında Goliaht’ın ona şöyle dediğini de ekliyor:

Onlar benim takipçilerim değil, sivil kimselerdir. TNI’nın**Tentara Nasional Indonesia – Endonezya Silahlı Kuvvetleri/** niçin onları benim takipçilerim olarak adlandırdığını anlamıyorum.

Cendrawasih Askeri Komutanlığı Genel Kurmay Başkanı Tuğgeneral Tatang Sulaiman, önceden Goliaht’ın ailesi ve bazı takipçileriyle birlikte yetkililere teslim olduğunu ve Papua’yı himayesine alan Endonezya yönetimine karşı giriştiği silahlı mücadeleden vazgeçtiğini söylemişti.

Ayrıca Tatang’ın bir diğer iddiası da, Goliaht’ın ordudan, OPM faaliyetlerinin en yoğun olduğu bölge olan Tinginambut’ta, kendisi ve ailesi için bir honai (geleneksel Papua evi) inşa edilmesini talep ettiğiydi.

Tatang’ın açıklamasının üzerinden çok geçmeden, Cendrawasih Komutanlığı kumandanlarından Tümgeneral Fransen G. Siahaan, olağanüstü bir şekilde bu açıklamayı geri çektiklerini duyurdu.

Fransen, 23 OPM üyesinin teslim olduğunu doğruladı fakat aralarında Goliaht’ın olmadığını söyledi.

Banjir Ambarita, Jayapura’dan yazdı.
Kaynak: http://thejakartaglobe.beritasatu.com/news/opm-commander-committed-armed-struggle-papua-relative/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.