Nepal: Anayasa Tasarı Sürecine Muhalefetten İtiraz

Maoist_20150419072256_20150419083926


Nepal Birleşik Komünist Partisi (Maoist), Kurucu Meclis’in anayasa tasarısının hazırlanma sürecini çoğunluk üzerinden, muhalefeti dikkate almaksızın yürütmesine itirazda bulunacaklarını açıkladı.

Maoist parti, iktidar partilerinin – Nepal Kongre Partisi ve Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marxist-Leninist) – muhalefetle bir uzlaşı sağlanamaması durumunda yeni anayasayı Temmuz’un ortalarında ilan edebilmek için anayasa tasarı sürecini devam ettirme kararına karşılık bu tepkiyi gösterdi.

NBKP(Maoist) Daimi Komitesi üyesi Agni Sapkota şu açıklamada bulundu:

Hükümet süreci bu şekilde sürdürürse protesto edeceğiz. Anayasa tasarısı hazırlanırken temel ilkelerde belli bir uzlaşma sağlanmaksızın işleme gidilmesi sorunların hiçbirini çözmeyecektir.

Lider Sapkota ayrıca muhalefetin uzlaşma konusunda gösterdiği esnekliğe rağmen, iktidar partilerini makul ve esnek davranmamakla suçladı. Sapkota, muhalefetin uzlaşı yolunda bir iyi niyet göstergesi olarak iki günlük genel grevi ve hazırlanan eylemleri geri çekmiş olduğunu belirterek açıklamasına şu şekilde devam etti:

Hükümet ve muhalefetin ikinci kademe yöneticileri arasında geçen gayri resmi konuşmalara bakılırsa, uzlaşma zemininin sağlanması açısından pek fazla ihtilaflı konu kalmadığı anlaşılıyor. Fakat iktidar partileri üçte ikilik çoğunluğun verdiği kibirle hareket ediyorlar.

Anladık ki uzlaşma söylemleri bir formaliteden ibaretmiş. Bu amirane zihniyetten sıyrılmadıkları sürece çözüm sağlanmayacak.

Katmandu, 19 Nisan

Kaynak: http://www.ekantipur.com/2015/04/19/top-story/ucpn-m-to-protest-ca-process/404281.html

 

Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.