Malezya: Yerli Halkların Baraj Projesine Karşı Zaferi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“18 Kasım 2015’te Sarawak Bakanı Tan Sri Adenan Satem, projenin yerli halkların direnişi sonucu askıya alındığını duyurdu ancak muhalifleri projenin iptalinin sözüm ona kötü etkileri konusunda uyarmaktan da geri durmadı. Sarawak Irmakları Koruma Sivil Örgütleri başkanı Peter Ka…”

Baram Barajı protestolarından bir kare | Foto: International Rivers

İki yıllık direnişin ardından, 2015 yılının sonlarında Malezya, Sarawak’ta tartışmalı Baram Barajına karşı yerli grupların kararlılıkla yürüttüğü kampanyada kısmi zafere ulaşıldı.**https://intercontinentalcry.org/keep-the-barricades-standing//**
18 Kasım 2015’te Sarawak Bakanı Tan Sri Adenan Satem, projenin yerli halkların direnişi sonucu askıya alındığını duyurdu ancak muhalifleri projenin iptalinin sözüm ona kötü etkileri konusunda uyarmaktan da geri durmadı. Sarawak Irmakları Koruma Sivil Örgütleri başkanı Peter Kallan ise yöre halkının bakanın ‘uyarılarından’ etkilenmediğini belirtti.
Baraj projesini, Sarawak hükümeti tarafından işletilen ve eyaletteki elektrik üretim ve dağıtımından da sorumlu olan Sarawak Energy Berhad (SEB) isimli şirket üstlenmişti.
Sarawak’ta yapımı planlanan 12 büyük baraj içerisinde Baram barajı, Kenyah, Kayan ve Penan yerli halklarının topraklarının bulunduğu 338km2’lik bir alanı etkileyecek. Tamamlanması durumunda 20 bin insan 26’dan fazla köyü boşaltmak zorunda kalacak.
Baraj projesi, Baram’ı Koruma Eylem Komitesini kuran yerli halklar tarafından ilk günden itibaren dirençle karşılandı. Barajın inşası konusunda ısrarcı olan hükümet ile SEB şirketi ise barajın sosyal ve çevresel etkilerinin değerlendirildiği raporu yayınlamayı reddetti. Hükümet inşaat alanını açmak için güç kullandı. Malezya anayasasına aykırı olarak, 2013 yılının Ağustos ayından itibaren baraj alanı çevresindeki yerli halkları zorla yerinden etmeye girişti.
Hükümetin bu girişimi kitlesel protestolarla karşılandı. 2013 yılının Ekim ayına gelindiğinde ise bu protestolar yerli eylemcilerin hükümetin yasadışı inşa ettiği yol girişine ve baraj sahasına iki büyük barikat kurması ile zirveye ulaştı. Bu barikatlar o günden itibaren baraj sahasındaki inşai faaliyetlerin izlendiği gözlem merkezlerine dönüştü ve tam 813 gün boyunca bu amaçla aktif olarak kullanıldı.
Baraj projesinin askıya alınması kararına ve bakanın barikatların kaldırılması çağrısına rağmen yerli halkların barikatları etkisiz hale getirmeye niyetleri yok. Yerli halklar toprakları kendilerine iade edilene dek Sarawak ve Malezya kalkınma programı açısından kilit öneme sahip olarak kabul edilen baraj projesinin tekrar hayata dönebileceğinden çekiniyorlar. Büyük endüstriyel gelişim planının ve Sarawak Yenilebilir Enerji Koridoru yatırımının parçası olan baraj, yerli halkların haklı direnişine rağmen hala tamamen iptal edilmiş değil. Bir diğer ilginç veri ise büyük bir enerji yatırımı olmasına rağmen 12 barajın dahil olduğu devasa proje ile üretilmesi planlanan enerji miktarı kadar piyasa talebinin olmaması. Yani gelişim ve ekonomik büyüme adına yapılan yatırımlar uzun vadede talep görmeyecek.
Ekim 2015’te dünyanın farklı yerlerinden yerli halklar Baram Nehri kıyısında buluştu ve baraj projesine karşı iki yılı aşkın süredir devam eden halk direnişini selamladı. Yerli halklar topraklarına dönünceye ve ırmaklar güvence altına alınıncaya dek direniş devam edecek.

Haber: İsyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.