Malezya: Yerli Halk Baram Barajı Projesini Durdurdu

dam-protest

Büyük ölçekte iklim değişimine neden olacak, çevreye ve yerli halka zarar verecek olan mega baraj projelerinden biri olan Baram Barajı projesi yerli halkın yılları bulan mücadelesi sonucu iptal edildi.

Resmi yetkililerin aldığı bu beklenmedik karar dünyanın çeşitli yerlerindeki yerli liderleri tarafından da memnunlukla karşılandı.

Karar üzerine; Baram Barajı’na muhalefet eden halk öncülüğündeki “Nehirleri Koru” adlı kilit örgüt bir basın açıklaması yaptı. 15 Mart tarihli resmi gazetede yerlilere ait olan ve baraj için kamulaştırmaya olanak sağlayan yasanın iptal edildiğine dair kararname yayımlandı.

2013 ve 2015 yılları arasında 26 köyde ikamet eden 20.000’den fazla yerliye ait olan topraklar Sarawak Toprak Yasasına dayanılarak gasp edilmişti. Bu topraklar köyleri, çiftlikleri, mezarlıkları ve komünal ormanları içeren Pulau Gala olarak bilinen topraklardı.

Yerli halk, 2013 Ekim’inden beri baraj için yapılan hazırlık çalışmalarını ve baraj sahasına giden yol inşaatını engellemek için,  iki kere bölgesel etkisi olan yol kesme eylemi yaptılar. Baram köylülerinin 5 yıldır süren mücadelelerinin başarılı bir şekilde kazanımla sonuçlanması, tüm dünyada mücadele eden yerli halklar için büyük bir zaferdir.

pic1_blockade_Baram_dam_site-300x199

Asya Yerli Halklar Paktı Genel Sekreteri Carling “Şimdi ihtiyacımız olan 2020′ ye kadar bu toprakların  yerli halklara ve yerel topluluklara ait olduklarının yasal olarak tanınmasını sağlamak” dedi.

Carling  geçen yıl Ekim ayında yapılan bölgesel yol kesme eylemi sırasında bölgeyi ziyaret eden delegasyon içindeydi.

Malezya Yerli Halklar Ağı Sekreteri Jannie Lasimbang ise “Mega baraj projesini durduran Baram Halkının başarısı el konulan yerli topraklarının yeniden kazanılmasına giden yolu bize göstermektedir. Malezya yerli halkları ‘Şimdi Toprak Hakkı!’ kampanyasını gerçekleştirme amacına şimdi daha sıkı sarılmaktadır” dedi.

Baram’ı Koruma Eylem Komitesi bugüne kadar süren mücadeleye destek veren kişilere, örgütlere, politik partilere ve kiliseye teşekkürlerini sundu.

Kaynak: http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/02/leaders-laud-dam-move-indigenous-people-hail-adenans-decision-to-stop-baram-project/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.