Hindistan: Dalit Köylülerinin Toprak Mücadelesi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“göre; ‘Nazool Toprakları Paylaşım Kanunu(1956) ve Pencap Toprak Paylaşım Düzenleme Yasası(1961) uyarınca kendilerine tahsis edilmesi gereken toprakları talep eden Dalit”

Delhi menşeili insan hakları örgütü Janhastakshep’in hazırladığı rapora**Bahsi geçen rapor Hindu Kolejinden Prof. Ish Mishra, Jawaharlal Nehru Üniversitesinden Dr. Vikas Bajpai ve gazeteciler Rajesh Kumar ve Anil Dubey tarafından Sangrur bölgesindeki köylülerle 28-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen görüşmelere dayanılarak hazırlanmıştır./**göre; ‘Nazool Toprakları Paylaşım Kanunu(1956) ve Pencap Toprak Paylaşım Düzenleme Yasası(1961) uyarınca kendilerine tahsis edilmesi gereken toprakları talep eden Dalit**Kast sisteminin de dışında ve en altta, ezilenin ezileni olan Dalit halkı/**köylülerinin Pencap bölgesinde 2014 yılında başlattıkları mücadele, Sangrur bölgesindeki 100’den fazla köy ile Patiala, Barnala ve Mansa bölgelerine de yayılarak hızla büyüdü. Nazool Toprak Yasaları uyarınca umumi arazilerin paylaşımında ezilmiş kastların içinde yer alan topraksız köylülere öncelik tanınması gerekiyor. Hazine Arazileri Paylaşım Yasasında ise toprakların barınma amaçlı olarak yine alt kastlara mensup olanlara tahsis edilmesi şart koşuluyor.

Zameen Prapti Sangharsh Komitesi

ZPSC toplantısı | Foto: Janhastakshep Raporu

Köylülerin toprak mücadelesi, Pencap Öğrenci Sendikası başkanının öncülüğünde, çoğunluğu eyalet hükümetine ait olan 7 akrelik Nazool toprağının işgal edilmesi ile başladı. 16.423 akrelik toprağın ’65 köydeki toprak ağalarından ve zenginlerden’ özgürleştirilmesinin ardından 2014 Şubat’ında, Sangrur bölgesinin Badrukhan köyünde, Dalit ve Jat toplumlarından topraksız köylülerin katıldığı bir konferansla Zameen Prapti Sangharsh Komitesi (ZPSC) kuruldu. Mücadelede Dalit kadınlarının militan ve eşit katılımı ön plana çıktı. Matoi köyünde 2014 yılında köylüleri örgütleyenler Dalit kadın üniversite öğrencileriydi.

ZPSC, 7 Haziran’da Pencap bölgesinde kitlesel protestolar düzenledi. Eylemciler eyalet yönetiminin Dalitlerin hakkı olan Panchayat arazisini tarım faaliyetleri için bir hafta içerisinde köylülere vermesini ve 24 Mayıs’ta Balad Kalan köyünde, köylüler ve polis arasında çıkan çatışmalar dolayısıyla Dalitler hakkında açılan tüm davaların düşürülmesini talep ettiler.

Sangrur’da polis 24 Mayıs’ta Dalit köylülerine saldırmıştı.

Janhastakshep tarafından hazırlanan rapora göre 24 Mayıs’ta yaşanan çatışmalarda **https://sabrangindia.in/ann/brutal-attack-dalit-landless-punjab-condemned/** köylüler polis tarafından feci şekilde darp edildi. Bhawanigarh hükümet binasında yapılan açık artırma zengin toprak ağaları adına yüksek fiyat veren bazı Dalit bireyler tarafından sabote edilmişti. Toprak ağaları yasayı delmek için hükümet yetkililerine rüşvet vermenin yanı sıra açık artırmalara kendi güdümündeki bazı Dalitleri sokarak yoksul köylülerin asla veremeyeceği fiyatlar teklif ediyor ve sonunda topraksız Dalitlere ait olması gereken arazileri gasp ediyorlar. Böylelikle toprakların kontrolü yine hükümetle işbirliği yapan Jat toprak ağalarının elinde kalmış oluyor.

İnsan hakları örgütünün 14 Haziran’da yayınlamış olduğu rapora göre Patiala-Sangrur otobanı üzerinde yer alan Balad Kalan köyü toprak mücadelesinin merkezi konumunda. ZPSC, Dalitlere verilmesi gereken 375 akrelik arazinin 125 akrelik kısmını kazanmış bulunuyor. Ayrıca Dalitler için toprak bedellerinin düşürülmesi mücadelesini de sürdürüyor.

Mücadelenin politikadaki yansımaları

İktidardaki BJP (Bharatiya Janata Partisi) ile Akali Dal Partisi, Dalit köylülerinin hareketine karşı açıkça düşman bir tutum içindeler. Aam Admi Partisi mücadeleye karşı duyarsız kalırken BSP (Bahujan Samaj Partisi) ile komünist partilerin köylü örgütleri mücadeleye yakın görünüyorlar, ancak buna rağmen rapor Zameen Prapti Sangharsh Komitesi’nin hiçbir politik partiden destek almadan tamamen kendi öz gücü ile direndiğinin altını çiziyor.

Rapora göre ezilmiş olan kastlar kırsal nüfusun çoğunluğunu oluşturmalarına rağmen bütün ülkedeki toprakların %6.02’sine, eyalette ise sadece %3.2’sine sahipler.

Hareketin Geleceği

Sangrur’un Kheri köyünde toprakları için mücadele eden köylüler |Foto: Janhastakshep Raporu

Rapora göre hareket, Panchayat arazilerinin cüzi bir kira ile yoksul köylülere tahsis edilmesini ve ileride karşılıksız olarak tamamen devredilmesini sağlayabilir. Ancak şimdilik zengin toprak ağalarının elindeki toprakların tamamıyla geri alınması daha ileri aşamada mümkün gözüküyor.

Kaynak: http://www.youthkiawaaz.com/2016/06/dalit-peasants-struggle-sangrur-district/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.