Hindistan: Üniversitelerde Yükselen Baskının Arkasındaki Faşizm Ve Kökleri

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Açıklamada BJP bakanlarının ve yetkililerinin, inek eti yediği için Aqlakh Ahmad’un linç edilmesi, Dalit öğrenci Rohith Vemula’nın”

15 Şubat’ta Jawaharlal Nehru Üniversitesi öğrenci sendikası başkanı Kanhaiya Kumar ve Delhi Üniversite’sinde profesör olan SAR Geelani ‘isyana teşvik suçundan’ tutuklandılar. İktidardaki Hindu milliyetçisi sağcı BJP (Bharatiya Janata Partisi) işsizlik, yoksulluk, kast sisteminden kaynaklanan ırkçılık ve eşitsizlikle boğuşan halkın çaresizliğinin yansıması olarak üniversitelere de sıçrayan ve Dalit öğrenci Rohit Vemula’nın intiharıyla körüklenen muhalif hareketi bastırmak için ‘isyana teşvik suçu yasasını’ bir silah olarak kullanıyor.

Öğrenci lideri Kanhaiya Kumar’un tutuklandığı gün Üniversite rektör yardımcısı tarafından polise teslim edilen listeye dayanılarak öğrenci yurtları basıldı, öğrenciler neyle suçlandıklarını öğrenemeden apar topar göz altına alındılar. Ancak üniversitelerde yükselen gerici baskı ülkenin genelinde artan faşizm koşullarının doğal bir yansıması ve bu bütünlük içerisinde okunması gerekiyor.
Narendra Modi liderliğindeki BJP hükümeti ile ilişkili olduğu aşırı sağcı, Hindu milliyetçisi RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh) partisi hükümetin dayattığı neoliberal politikalarla daha da yoksullaştırılan köylülerin, işçilerin, kast sisteminde dışlanan Adivasilerin, Dalitlerin isyanını bastırabilmek için Hindu milliyetçiliğini araçsallaştırıyor ve gerici anti-terör yasaları kapsamında politik muhalifler tutuklanıyor, linç ediliyor ya da suikasta kurban gidiyorlar.

 
15 Şubat’ta öğrenci lideri Kanhaiya Kumar’ın tutuklanmasını takiben Demokrat Öğretmenler Birliği bir açıklama yaparak hükümeti politik cinayetlerden ve Hindu kast sistemine dayanan ırkçılığı tırmandırmaktan sorumlu tuttu.**http://www.signalfire.org/2016/02/15/condemn-the-false-case-filed-against-jnusu-president-kanhaiya-oppose-this-undeclared-emergency-by-fascist-communal-bjp//**Açıklamada BJP bakanlarının ve yetkililerinin, inek eti yediği için Aqlakh Ahmad’un linç edilmesi, Dalit öğrenci Rohith Vemula’nın**https://isyandan.org/haberler/hindistan-politik-cinayet-ogrenci-rohith-vemulanin-intihari//**intihara sürüklenmesi gibi örnekler başta olmak üzere bir çok ırkçı saldırı ve provokasyondan bizzat mes’ul oldukları vurgulandı. Dahası tırmandırılan bu şiddet ortamının Prof. Kalburgi, Govind Pansare, Narendra Dabolkar, Ujjain üniversitesi profesörü Sabharwal ve daha nicelerinin RSS’in çatısı altındaki aşırı sağcı faşist ‘Sangh Parivar’ grubu tarafından katledilmesine neden olduğu ifade edildi.
17 Şubat’ta ise ‘Politik Tutsakların Salıverilmesi İçin Komite’ adlı grup tutuklanan öğrenci lideri Kanhaiya Kumar ve Delhi Üniversite’sinde profesör olan SAR Geelani için dayanışma eylemi düzenledi.**http://www.signalfire.org/2016/02/18/release-prof-sar-geelani-immediately-and-unconditionally-crpp//**Eylemde yapılan açıklamada BJP hükümetinin ve RSS’in Hindu kast sistemi ırkçılığını tırmandırdıkları, Müslümanlara, muhaliflere ve Hindu kast sisteminden olmayanlara yönelik şiddetin arttığı ve halk karşıtı ‘isyana teşvik suçu yasasının’ derhal kaldırılması gerektiği ifade edildi. Patiala Mahkesinde BJP ve RSS’in kışkırtmasıyla gerçekleşen, tutuklulara göz dağı vermeye yönelik şiddet olayları da kınandı. Komite Hindistan’daki bütün demokratik ve ilerici güçleri faşist anti-terör yasası karşısında birleşik mücadele vermeye çağırdı.


Hükümet ayrıca ‘Yeşil Av Operasyonu’ adı altında (Green Hunt Operation) ülke çapında silahlı mücadele veren Maoistlere ve onların destekçileri yoksul köylülere, Adivasilere ve Dalitlere karşı da acımasız bir savaş sürdürüyor. Üniversitelerde yükselen muhalefet, Dalit öğrenci Rohit Vemula’nın intiharı ile ateşlenen kast karşıtı halk kalkışması ve neoliberal politikaların baskısıyla bilenen sınıf hareketi ise BJP ve RSS’in köklü faşizmi karşısında bir yandan silahlı cephede, kırsalda, diğer yandan da kentlerde, üniversitelerde ve yaşamın her alanında örgütlenmeye devam ediyor.

Haber: İsyandan.Org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.