Arjantin’de Genel Grev Hayatı Felç Etti

Sosyalist İşçi Parti yol kesme eylemi

Sosyalist İşçi Parti yol kesme eylemi

Artan enflasyon karşısında gelir vergisinde adalet isteyen ulaşım işçileri genel greve gitti, demir yolları kapandı, uçuşlar iptal edildi.

Arjantin’de dün binlerce şirket ve fabrika çalışanları iş bırakarak genel greve gitti. Arjantin ulaşım sendikalarında örgütlü işçiler salı günü 24 saatlik grev başlattılar. Ücret artışı ve gelir vergisinde eşitlik talebiyle greve çıkan işçiler tarafından başkent Buenos Aires’deki uçuşlar iptal edilerek hayat durma noktasına geldi.

Kentin ana giriş noktalarında kurulan barikatlar nedeniyle tüm tren ve otobüs seferleri durdu. Otobüsler, trenler metrolar ve uçaklar çalışmıyor. Bankalar kapandı, dağıtım yapılamadı.  Günde yüzbinlerce taşıtın geldiği Constitucion tren istasyonu, faaliyetlerini azalttı, salı sabahı ise tamamen kapatıldı.

Adsız

Başkent yollarında bir kaç taksi ve özel otomobil vardı, ama birçok çalışan işe gitmek için yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih etti. Sağlık, bankacılık ve gıda sektörlerinde çalışan işçiler, öğretmenler ve kamu çalışanları da greve katıldı. Buenos Aires Üniversitesi’nin Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji bölümü öğrencileri de greve destek verdi. Çöp toplayıcıları da greve katılınca üç milyon nüfuslu kentte çöp yığınları oluşmaya başladı.

Grev nedeniyle, Brezilya havayolları LAN, Şili havayolları TAM ve Arjantin uçuşlarını iptal etti. Başkentin Aeroparque Jorge Newbury havaalanı iç hatlar terminalindeki barkovizyonda tüm uçuşların iptal edildiği yazdı. Kraft, Kader, Pepsico, Stani, Lear, Worldcolor, Procter & Gamble, eski Donnelley, Ford, Toyota, Metalsa, Gestamp gibi çokuluslu şirketlerde, çalışan binlerce işçi greve gitti. Çok uluslu firmaların yanısıra daha küçük şirketlerde çalışan yüzlerce işçi de bu greve katıldı. Ulaşım alanında yapılan bu grev gerçekten çok güçlü oldu.

CBbs3e-WoAAvrzM

Madygraf’dan (yazıcı şirketi eski Donnelley) Jorge Medina, grevin etkili olmasında militan sendikacılar, sola yatkın bireysel işyeri delegeleri ve solun, ülke genelinde greve katılımın yüksek olmasın da payı olduğunu vurguladı. İşçilerin özellikle gelir vergisine karşı duydukları öfkeye değinen Medina, işçilerin aynı zamanda işten çıkarmalara, düşük maaşlara ve artan enflasyona karşı da greve çıktıklarını belirtti.

Yapılan görüşmelerde ulaşım sendikaları tarafından işçi maaşından kesilen gelir vergisine hükümet tarafından yapılan zamların geri çekilmesi talebinin iletilmesi sorun yarattı… Arjantin’in ulaşım sendikaları düşük vergi dilimi uygulaması yapılmadan ve enflasyon oranında maaşlara zam getirilmeden, işçilerin vergi ödemek zorunda bırakılmalarından şikayetçi.

Hükümet, 2014 yılında enflasyon oranının yüzde 24 olduğunu söyledi, ancak ekonomistler bu oranın yüzde 35 civarında olduğunu tahmin ediyorlar.

“Hükümet işçilerin taleplerini dinlemek zorunda” diyen 35 yaşındaki banka çalışanı Claudia Ferretti “Ödediğimiz vergi sonrası cebimizde kalanları da enflasyon götürüyor” dedi.

Madygraf’dan (yazıcı şirketi eski Donnelley) Rubén Matu ise, Lear A.Ş. firması işçi temsilci olduğunu belirterek “Hepimiz haklarımızı almak için bu greve karar verdik. Aldığımız ücretler kar değil, bizim alınterimiz. Bu yüzden, maaşlarımızdan kesilen gelir vergisini reddediyoruz” dedi. İşçiler işten atılan işçilerin yeniden işe alınması için bugün de Lear A.Ş. fabrikası önünde bulunacaklar. İşçiler ayrıca MadyGraf’ın (eski Donnelley) kamulaştırılmasını talep ediyorlar. Kuzey Bölgesi’nin 3 ana noktasında ulusal grev devam edecek ve talepler bugün de sıralanacak.

Hükümet ise, toplu iş sözleşmeleri kapsamında asgari hizmetlerin sağlanması veya cezai sonuçlarına katlanılması konusunda sendikaları uyardı. Hükümet, talepleri karşılanmadığında sendikaların  grevi önümüzde ki aylara uzatmalarından endişe duyduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner’e yakın kaynaklar hükümetin aybaşında vergi dilimini düşürmek için çalışmalar yapacağını söyledi ama Ekonomi Bakanı Axel Kicillof hafta sonu yaptığı açıklamada “hiçbir değişiklik planımız yok” dedi.

block-pueyrredon-bridge-one-day

Başbakan Anibal Fernandez salı günü yaptığı açıklamada “UTA ulaşım sendikası işçileri sadece yüzde 7 ila 8 oranında gelir vergisi ödedi ve bu sendika patronları çalışanların işe gelmesini engelleyerek holding çalışanlarını rehin aldı” dedi. Başbakan gazetecilere verdiği dünkü demecinde ise “Bu grev işe gitmek isteyen birçok kişiye zarar veriyor”  dedi. Grevin politik anlamda dipten gelen dalga olup olmadığı sorusunu ise  “Bizim şimdi tek gündemimiz var o da yaklaşan seçimler” şeklinde yanıtladı.

Bu grev, 2007 yılında iktidara gelen ve bu yılın sonunda görev süresi tamamlanacak olan Arjantin Başkanına karşı yapılan dördüncü büyük grev. 25 Ekim 2015’de ülke genelinde yeniden seçim yapılacak.

Hükümet, geçen yılda benzer şekilde greve çıkan  işçilere, aldıkları yılbaşı ikramiyesinin gelir vergisinden muaf olacağını ilan ederek grevi ertelemişti.

Haber: isyandan.org
Kaynaklar:
1 . http://revolution-news.com/argentina-hundreds-of-factories-paralyzed-by-strikes-in-greater-buenos-aires/#prettyPhoto
2 . http://america.aljazeera.com/articles/2015/3/31/general-strike-brings-buenos-aires-to-a-halt.html
Etiketler: , ,

Bir Yorum

  1. Pingback: Arjantin: Genel grevin ardındaki 10 talep

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.