Arjantin: Ulusal Grev

Sendika yöneticilerinin daha pasif bir grev örgütlemesine karşın, sol ve mücadeleci işçiler başarılı bir grevin sağlanması için yolları kesti. Sendikalar ve işçiler ücret artışı, gelir vergisinde değişiklik, emekli aylıklarında acil bir düzenleme ve enflasyon ile güvencesizliğe karşı önlem alınmasını talep ediyorlar.

18 Mayıs tarihinde hükümet karşıtı ana sendikalar, gelir vergileri ve ücret konusundaki anlaşmazlıklar sebebiyle 9 Haziran tarihinde 24 saatlik bir ulusal greve çıkılacağını duyurdu. Açıklama Arjantin Taşımacılık İşçileri Konfederasyonu (CATT) genel sekreteri Juan Carlos Schmid’den, başkan adayı Sergio Massa ile görüşmesinden sonra geldi. Eylem Genel İşçi Sendikası (CGT) ile Arjantin İşçileri Merkezi Federasyonu’nun (CTA) muhalif fraksiyonlarınca ve Turizm, Otelcilik ve Gıda Sendikası (UTHGRA) tarafından da destekleniyor.

 cgt

Ekonomi Bakanı Axel Kicillof’un ayda 15.000-25.000$ arasında brüt maaşı olanlar için gelir vergisinde bir düşüş olması yönünde yaptığı güncel açıklamasına karşın, sendikalar gelirde vergilenemeyen limitte bir artış talep ediyorlar (güncel olarak bu sınır 15.000$).

Diğer talep de asgari ücretin 8.600$’a çıkarılması ve emekliler için de benzer bir miktarın sağlanması.

Sendikaların grev çağrısının yanı sıra sol partiler yolları keseceklerini duyurdular. İşverenleri ile anlaşmazlık yaşayan farklı fabrikalardan işçiler – Kraft, Donnelley, PepsiCo, Lear, Cadbury ve diğerleri – de Panamericana otoyolunu kapatacaklarını söylediler.

Arjantin Çalışma Bakanı Carlos Tomada, greve çıkan sektörlerin henüz anlaşma masasına bile oturmadıklarını öne sürüyor. Grevin politik bir operasyon olduğunu söyleyen Tomada, 12 yıllık hükümetlerine karşı politik bir muhalefet sağlanması için bu greve çıkıldığını iddia ediyor. Hükümet yanlısı sendikalar da bu eleştirilere katılıyor.

9 Haziran günü işçiler Arjantin ulaşımını felç ettiler. Ulaşım grevi sayesinde tren, metro, otobüs, kamyon, uçak hiç bir ulaşım çalışmadı. Sabah 5’ten itibaren sol partiler ve militan sendikalar Panamericana, Pueyrredon Köprüsü ve Buenos Aires’in çevresindeki tüm yolları kapattılar.

foto

Kuzey’de, Panamericana yol kesme eylemi sindicalismo de base ve sol tarafından örgütlendi: Lear İşçi Komisyonu’ndan, MadyGraf’den (eski Donnelley, şu anda işçilerin yönetiminde) ve Worldcolor’dan işçiler, Kraft Gıda, Stani ve Pepsico’dan işçiler ve mücadeleci sendikacılar ön saflarda yerini aldı. Solun ve İşçilerin Cephesi (FIT) milletvekili Nicolas del Cano da sabah yol kesme eylemine katıldı. Bu eylemdeki talepler genel grevden ayrıydı: işten çıkarmalar ve Worldcolor’ın yasadışı kapatılması durdurulsun diyen eylemciler, Lear’daki gangster sendikacılığa karşı da sokaklardaydı.

  panamericana

Güney’de de Pueyyredon Köprüsü’nün kapatılmasına sol partiler, militan sendikalar ve Coca Cola ile Cresta Roja (gıda üretim kısmı) üretim işçileri komisyonları, kamu çalışanları ve eğitim sendikaları katıldı. Shell, Calsa ve Honda işçileri de yol kesme eylemindelerdi.

 pueyyrredon

Arjantin ulaşımını kilitleyen bu eylemin ardından sol güçlerin ve eylemcilerin değerlendirmeleri:

 arton17915-bf1a3

Lear Üretim İşçileri Komisyonu’ndan Rubén Matu:

“Farklı fabrikalar ve örgütlerden arkadaşlarla toplantılar alarak bu eylemleri nasıl koordine edeceğimizi konuştuk. Bizim kendi taleplerimiz var…”, “Mevcut hükümetin ulusal ve halka ait olduğu söyleniyor, ancak işçiler halihazırda bu hükümetin politikalarına karşı beş ulusal grev gerçekleştirdi. 10 yıllık bir ‘ekonomik büyüme’nin ardından işçi sınıfı beş ulusal grev gerçekleştiriyorsa, yapılacak çok iş var demektir…”

PepsiCo Snacks İşçi Delegasyonu’ndan Cataline Balaguer, geçtiğimiz hafta Arjantin’de 200 bini aşkın kadının katılımıyla, kadın cinayetleri ve cinsel tacize karşı “Bir kadın daha eksilmesin” sloganıyla (#NiUnaMenos) gerçekleştirilen kitle eylemlerine işçilerin yüksek katılımının altını çiziyor ve bugün de taleplerinin içinde kadın işçilerin hakları olduğunu hatırlatıyor:

“Oldukça iyi bir eylemdi, fabrikadan yüksek sayıda dostlarımız, ailelerimiz arkadaşlarımızla katılım gösterdik…”

Kraft Gıda’nın Üretim İşçileri Komisyonu başkanı Javier Hermosilla:

“Gıda sendikasının üyeleri olarak bizler de bu eylemde yürüdük ve yol kesme eylemine katıldık. Binlerce işçinin talepleri için kavga ediyoruz, güvencesizliği ve işten çıkarmaları durdurmak istiyoruz…”

Solun ve İşçilerin Cephesi (FİT) içindeki Sosyalist İşçi Partisi’nin (PTS) milletvekili Nicholas Cano:

“2014’te Lear işçilerinin patronlara, sendika bürokrasisine, polise karşı vermiş olduğu büyük direnişte olduğumuz gibi, işleri için savaşan Worldcolor işçilerinin de yanında olacağız… Burada, bu barikatta, mücadeleci sendikaları, işçi komisyonlarını ve solu göreceksiniz. Umuyoruz ki diğer örgütler de bize katılır.”

Eski Donnelley olan MadyGraf’ten Jorge Medina:

“…Bir defa daha grev gerçekleştirdik ve işçilerin taleplerini basına iletebileceğiz… İnsanlara taleplerimizi sıralama şansımız oldu: yüzlerce aileye iş sağlayabilmek için Donnelley’nin, MadyGraf kooperatifi için kamulaştırılması. Ayrıca, Worldcolor işçileri 280 işten çıkarmaya ve firmanın kapatılmasına karşı mücadele ediyor, eğitmenler ödenmeyen ücretleri için sokaklarda. Metalsa işçileri, işten çıkarmalara karşı ve Lear işçileri de hala haklarının verilmesi için kavga veriyor. Havayolu işçileri de eylemlere katıldı…”. “Ülkedeki diğer eylemlerle birlikte, işçi sınıfının öncülerin çıkarılması, işten çıkarmalar ve fabrika kapatmalarına karşı hazır olduklarını gösteriyoruz. PTS ve Solun ve İşçilerin Cephesi’nden yoldaşlarımızla birlikte, bir çok farklı fabrikadan işçilerle birlikte… Biliyoruz ki bu toplumu değiştirmek için işyerlerimizde durmak yerine bir adım ileri gitmek zorundayız”.

Bir danışma firmasının çalışmasına göre ulusal grev ekonomide 3 – 11 milyar pezo (0.3-1.2 milyar $) kayba sebep olabilir.

Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.