ABD: Eylemciler Shell Karşıtı Gösteride İçişleri Bakanlığını İşgal Etti

‘FERCus’ adıyla anılan protestoların ikinci gününde eylemciler polisle, Federal Enerji Düzenleme Komisyonunun önünde sabah saatlerinden başlayıp ardından ABD İçişleri Bakanlığının önünde devam ettikleri, sonrasında ise tekrar Komisyon binasının önüne döndükleri bir kedi fare oyununa giriştiler.

Eylemciler, önce FERC (Federal Energy Regulatory Commission- Federal Enerji Düzenleme Komisyonu) önünde çalışanların işlerine ulaştığı saatlerde bir oturma eylemi düzenlediler. Ardından kendilerini adım adım takip eden polisi şaşırtmak için metroya yöneldiler.

Eylemciler bir saat kadar sonra Arktik petrol arama faaliyetlerini protesto için İçişleri Bakanlığı önünde tekrar ortaya çıktılar. Obama yönetimi Shell’in Alaska’nın Kuzey kısmında yer alan Çukçi Deniz’indeki petrol çıkarma planını belli şartlara bağlı olarak yakın zamanda onaylamıştı. Eylemciler lobiyi kısa bir süreliğine işgal etmelerinin ardından güvenlik tarafından dışarı çıkartıldılar.

Eylemciler İç İşleri Bakanlığındaki kısa süreli işgalden sonra yine metro ile polislere izlerini kaybettirerek FERC binası önüne geri döndüler. Burada barikatları aşıp girişleri kapattılar ve doğal gaz ve petrol arama faaliyetleri nedeniyle zarar gören toplumların, halkların adlarını yüksek sesle haykırmaya başladılar. Binada çalışanlar pencerelerden eylemi izleyip, resim çektiler.

Chesapeake İklim Hareketi Ağından Ted Glick Arktik bölgesindeki petrol çıkarma faaliyetlerinin çok riskli olduğunu ifade ediyor. Shell’in planını onaylayan İçişleri Bakanlığının alt birimince hazırlanan bir raporda önümüzdeki 77 yıl boyunca yürütülmesi planlanan Arktik petrol arama faaliyetleri sonucu petrol sızıntısı oluşması tehlikesinin %75 olduğu ifade ediliyor. Böyle bir sızıntının oluşması durumunda ise temizleme ve kurtarmada uzman işçilerin yer aldığı en yakın Sahil Güvenlik istasyonunun ise 1000 mil uzaklıkta olduğu belirtiliyor.

Glick sözlerine şu şekilde devam ediyor:

İçişleri Bakanlığının kendilerini zenginleştirmek için petrol endüstrisine kamusal alanlarda faaliyet gösterme izni vermesi kesinlikle çok sorunlu.

Glick Obama yönetiminin enerji politikasının verdikleri sözün aksine yenilenebilir enerji kaynaklarından uzaklaştığını da ekliyor:

Mevcut politikaların devamı, yani bir yandan güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyip bir yandan da petrol, gaz ve kömür endüstrisine izin verilmesi tam anlamıyla tutarsızlık. Bütün yenilenemez enerji kaynaklarından vazgeçilmelidir.

Okyanus Enerjisi Yönetim Bürosu (BOEM) başkanı Abigail Ross Harper Platts’e  20 Mayıs tarihinde verdiği röportajda hükumetin bu yaz Shell’in Arktik petrol arama planını onaylamasını savunmuştu.

Harper, Shell şirketinin bütün gerekleri yerine getirdiğini ve izin verilmemesi için hiçbir geçerli neden olmadığını ifade etmişti. Harper, Kutup bölgesinde petrol aramanın aynı zamanda ABD enerji kaynaklarını genişletmesi nedeniyle ‘milli güvenlik’ açısından faydalı olduğunu da iddia etti.

Shell şirketinin sondaj kulesi Seattle limanına ulaştığında, 14 Mayıs’ta kanolardan oluşan bir eylem grubu ile karşılanmıştı. Birkaç gün sonra ise #ShellNo kampanyası kapsamında kule 200 tekne ile kuşatma altına alınmıştı.

FERCus eylemcilerine göre ABD yönetiminin enerji politikası küresel iklime ve toplumlara zarar verme pahasına büyük petrol ve doğal gaz şirketlerinin kar etmesine hizmet ediyor.

FERCus eylemlerinin,  desteği ve sivil itaatsizliği örgütlemek için değerlendirilecek olan hafta sonu sonrası gelecek Salı devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: http://www.dcmediagroup.us/2015/05/22/activists-occupy-interior-department-to-protest-arctic-drilling/
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.