ABD: Eylemciler Shell Protestosunda Limanı Kapattı

#ShellNo protestosunda eylemcilerin yaptığı danstan bir kare – Ana Sofia Knauf

Üç gün içerisinde ikinci kez Seattle, küresel iklim hareketinin merkezi haline geldi. Cumartesi, yüzlerce ‘kano-aktivist’ Shell’in petrol kulesini protesto etmek için suya çıktı. Pazartesi günü ise yüzlerce aktivist sondaj kulesinin inşa edileceği limana giden yolu trafiğe kapayarak liman işçilerinin çoğunun işlerine gitmelerini engelledi.

Protestoların ana hedefi Shell’in geçen perşembe Seattle limanına getirdiği sondaj kulesi. Shell Seattle’i Kuzey Kutup bölgesindeki petrol çıkarma işlemleri için geri bir platform olarak kullanmayı planlıyor. Eylemciler Alaska sahilinin uzak buzlu bölgesinde olabilecek potansiyel sızıntılardan ve kazalardan endişeliler ama özellikle Shell’in erimekte olan Kuzey Kutbu’nda petrol arama-çıkarma planlarına öfkeliler. İklim üzerine çalışan bilim adamları eğer en kötü iklim değişikliğini engellemek istiyorsak Kuzey Kutbu petrolünün mutlaka yerinde gömülü kalması gerektiğini ifade ediyorlar ve aynı zamanda Shell’in kirli işlerini yeşil Seattle’a taşımasından dolayı da hayli kızgınlar.

Göstericiler Pazartesi sabahı saat 7’den itibaren Seattle limanına doğru yürüyüşlerine başladılar. Eylemciler Batı Seattle köprüsünü başarılı bir şekilde trafiğe kapadıktan sonra limanın 5 numaralı terminalinde yani sondaj kulesinin konumlandığı yerde blokaj oluşturdular. Davaları konusunda olduğu kadar eğlenmek konusunda da ciddiydiler.

Terminalde ‘Shell’e Hayır’ yazan bir pankartın altında eylemciler el yapımı flama ve afişlerini sergilediler, yerel bir DJ performansı eşliğinde dans partisi yapıldı ve pelikan kostümlü eylemciler dans ettiler, iki Alaskalı yerli kabileleri ile ilgili hikayeler anlattılar. Bisikletli Seattle polisleri eylemi izledi ancak herhangi bir müdahale veya tutuklama yapılmadı.

Yerel bir çevreci organizasyon olan Rising Tide Seattle hareketinin örgütleyicilerinden Ahmed Gaya #ShellNo eyleminin hiç bir planlı liderlik tarafından yönlendirilmeden oluştuğunu ifade etti. Sözlerine şu şekilde devam etti:

Sabah 7 civarı 500 kişi, tutuklanma riskine rağmen toplanabilmiştik ki bu bile müthiş bir gücün göstergesi. 5 Numaralı Terminal’de bir direniş festivali düzenleyeceğimizi söyledik ve bunu başardık da. Başarılı bir şekilde liman çıkışlarını bloke ettik ve herkese açık bir festival ortamı yarattık. Gördüğünüz gibi burada aileler, çocuklar var. Bu agresif ve etkili eylemi aynı zamanda herkese açık bir etkinlik haline getirdik.

Gerçekten de eylemciler üniversite öğrencilerinden deneyimli aktivistlere, takım elbiseli çalışanlara kadar uzanan bir çeşitliliğe sahipti.

350 Seattle inisiyatifinin örgütleyicilerinden Emily Johnston şu ifadeleri kullanıyor:

Seattle’daki 2,5 yıllık eylem organizasyonu deneyimim boyunca hiç böyle bir şey görmemiştim. Herkes sorumluluk aldı, tutku ile katılım gösterdi, birlikte çalıştı.

Greenpeace eylemcisi olan ve geçen ay sondaj kulesi Seattle’a nakledilirken üzerine tırmanan Zoe Buckley Lennox:

Bu konunun kapanmadığını ve insanların hala mücadeleye devam ettiğini görmek tatmin edici.

Eyleme katılamayanlar protestoyu sosyal medya üzerinden #ShellNo başlığını izleyerek takip ettiler. Johnston Doğu Sahilinden iki destekçinin eylemcilere pizza bile gönderdiğini belirtti.

Bering Deniz’indeki St. Paul Adası’ndan bir Alaska yerlisi olan George Pletnikoff Seattle eylemlerinin hem kendisine hem de Aleut Adaları’ndaki Aleutlara ilham kaynağı olduğunu söyledi. Pletnikoff iklim değişikliğinin etkilerini birinci elden tecrübe etmek mümkün olduğundan Alaska’da iklim hareketinin yükselişte olduğunu da sözlerine ekledi.

Seattle Kent Konseyi üyesi Kshama Sawant da gösterilere katılanlar arasındaydı. Sawant aynı zamanda sağlam bir işçi hakları ve ekonomik adalet savunucusu, 2013’te Seattle Kent Konseyine seçildiği sırada Seattle’daki asgari saat ücretinin 15 dolara çekilmesi için mücadele verenler arasındaydı. Geçen sene onun önerisinin bir versiyonu yürürlüğe girdi ve bu senenin başından beri etkili olmaya başladı. Bu başarısının ardından etkinlik alanını genişletti ve diğer bir çok kent yöneticisi gibi o da yerel bir anti-Shell hareketi destekçisi oldu.

Sawant yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bugün buradayız çünkü seçilmiş yönetim her seviyede sınıfta kaldı. Küresel olarak baktığınızda, çevresel felaketlerden sistematik olarak en çok etkilenenlerin düşük gelirli, yoksul ve politik olarak marjinalize edilmiş insanlar olduğunu görürsünüz. Buna hiç şüphe yok ki çevre mücadelesi yanı zamanda adalet mücadelesidir.

Eyleme katılan göstericiler eylemi başarılı olarak nitelendirseler de mücadelenin daha yeni başladığının farkındalar. Sondaj kulesinin Seattle limanından kaldırılmasını talep ediyorlar. Liman yönetimi Ocak ayında Shell’in planını onaylamış ancak buna belediye başkanı ve kent konseyi karşı çıkmıştı. İki hafta önce belediye başkanı Ed Murray, liman yönetiminin limanı Shell’e açmak için yeniden izne başvurması gerektiğini beyan etmişti ki bu da şirketin kuzey kutbundaki petrol çıkarma planlarının haftalar ya da aylarca ertelenmesine yol açabilir.

Bu arada eylemcilerin Seattle’ı gündemde tutacak direkt eylemler düzenlemeye devam etmeleri bekleniyor.

Kaynak: http://grist.org/climate-energy/activists-blockade-seattle-port-to-protest-shells-arctic-drilling-plans/
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.