Myanmar: UNFC: Müzakere Sürecinde En Büyük Zorluk Ordunun Yalanlarıdır

unfa-vice-president-nai-hong-sar

Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KİA), Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA), Arakan Ordusu (AA)’nın oluşturduğu Kuzey İttifakı 20 Kasım 2016’da Burma Ordusu’na yönelik geniş çaplı ortak bir saldırı başlattı.

Ülkede barış süreci devam ederken son zamanlarda yaşanan çatışmalara ilişkin  Birleşik Uluslar Federal Konseyi (UNFC) başkan yardımcısı  Nai Hong Sar ile Irrawaddy’s Kyaw Kha bir görüşme yaptı.

Son üç gündür UNFC toplantılarında Kuzey İttifakı konusunun tartışıldığına dair duyumlar alıyoruz. Bu konuya ilişkin neler konuştuğunuz hakkında bize bilgi verebilirmisiniz?

Var olan barış sürecini sürdürmeye ihtiyacımız var. Bu süreç devam ederken Kuzey İttifakı’nın Yeni taktikler geliştirmeye adapte olması gerekiyor. Ordu sürekli bu ittifaka karşı saldırı halinde. Eğer sürekli savunma halinde kalırlarsa bu onların sonu olacak. Askeri stratejide en iyi savunma saldırıdır. Onlar da bunu yapıyor.

UNFC’nin ağırlık noktasını oluşturduğu Kuzey İttifakı’nın son saldırısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Onaylıyor musunuz bu saldırıyı?

Saldırı konusunda herhangi bir anlaşmazlık içinde değiliz. Çatışmaların bitmesini istiyoruz.  Ama Ordu’nun saldırıya geçmesi kaçınılmaz olarak karşılık vermeyi gerektiriyor.

KİA, UNFC üyesidir ve saldırı düzenleyen güçlerin bir parçasıdır. Bu açıdan bakıldığında gelecekte Hükümetle UNFC arasında  yürütülecek barış görüşmelerinde herhangi bir şansı var mıdır?

Evet bütün gruplar barış görüşmelerine katılacaklar. Var olan görüşmeleri kesintiye uğratmayacaklar.

Yeni hükümetle sürdürülen barış görüşmelerinde Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalanmamasının ortaya çıkardığı zorluklar nelerdir?

En büyük zorluk Burma Ordusu’nun yalanlarıdır.

Zorluklar nelerdir? 

Barış görüşmeleri görüşmelere katılan üç bileşeni de içermektedir. Burma Ordusu, Hükümet ve Silahlı Etnik Örgütler. Bunlara ilaveten barış sürecini güçlendirmek için uluslararası saygınlığı olan kişilerden oluşmuş olan Ortak Gözlem Heyetini de ekleyebiliriz. Ulusal Ateşkes Antlaşmasına rağmen Ortak Gözlem Heyeti, Burma Ordusu’nun Ulusal Ateşkes Antlaşmasının imzacılarından biri olan Shan Eyaleti Yeniden İnşa Konseyi’ne yönelik saldırılarını kayıt altına almalıdır.

Silahlı Etnik Gruplar öncelikli olarak politik nedenlerden kaynaklanan politik sorunlar çözümlenmelidir diyor. Fakat Kuzey İttifakı tarafından yürütülen askeri operasyonlar kamu yararına zarar veriyor ve İttifak’a karşı eleştirileri artıran sivillerin ölümüne neden oluyor. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Bu tek taraflı bakış açısını sakıncalı buluyoruz. Bunu söyleyenler herşeyden önce Ordu’nun, KİA ve TNLA’ya karşı saldırıları hakkında konuşmuyorlar. Bu çatışmalardan yerel halk çok büyük zarar görüyor. İşyerlerinin büyük bir bölümü kapandı, yerel halkın büyük bir bölümü yaşadıkları yerlerden zorla göç ettirildiler. Halka bütün bunların Kuzey İttifakı saldırıları nedeniyle olduğunu söylemek aşırı ön yargılı bir durumdur. Böyle düşünenlerin çatışmaların iki tarafı olduğunu görmeye ihtiyacı var.

Daw Aung San Suu Kyi, Singapur’da yaşayan Burmalıları ziyareti sırasında halkın barış istediğini ama silahlı grupların buna karşı çıktığını söyledi. Söyledikleri konusunda ne düşünüyorsunuz?

Eğer Hükümet ve Ordu barış istiyorlarsa saldırıları derhal durdurmalılar. Hükümet saldırıları durdurursa silahlı örgütler de saldırıları durduracaklardır. Bunun garantisini verebilirim. Biz saldırı düzenlemek istemiyoruz. Saldırı pozisyonuna geçmemiz tamamen kendimizi savunma amaçlıdır.

Çin’in Burma’nın kuzeyinde süren çatışmaların sona erdirilmesi için önemli bir rol oynayabileceği konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çin sınırında süren çatışmalardan dolayı yerlerinden zorla göç ettirilen insanlar Çin’e geçiyorlar. Bu koşullar altında Çin sorumluluk sahibidir. Çünkü yaşanan istikrarsızlık zorunlu göçten dolayı sınır bölgesinde yaşayan Çin halkını da etkilemektedir. Çin, uluslararası toplumun bir üyesi, bir tanık olarak barış sürecine katılırsa bu çok daha iyi olabilir.

Parlamento’da Burma Ordusu, Kuzey İttifakı’nın terörist bir örgüt olarak tanımlanması çağrısı yaptı. Bu  politik çözümü tehdit eden bir tutum mudur?

Bunun için insanlar iki tarafı da gözlemlemeli diyoruz. İnsanlar Burma Ordusu’nun sürekli saldırı halinde olduğu ve Kuzey İttifakı’nın kendisini savunduğu gerçeğini bilmiyorlar.

Kaynak: http://www.irrawaddy.com/in-person/unfcs-nai-hong-sar-major-difficulty-lies-in-negotiating-with-burma-army.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.