Ekvador: Sağ Yükselirken Correa Devrimci-Toplumsal Harekete Saldırıyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“(Ülke İttifakı), “Yurttaş Devrimi” programı ile ezilen yoksul kesimlerin lehine uygulamalar getirerek önemli bir toplumsal destek sağladı. 2010 yılında baskentte havaalanını, meclisi ve ana otobanları işgal eden polis merkezli bir darbe girişimini Correa hükümeti ve dev…”

ekvator

2000 ile 2005 yılları arasında Ekvador’u sarsan ekonomik, politik ve sosyal krizin tetiklediği halk ayaklanmaları sonucu neoliberal politikalar uygulamakta ısrar eden üç hükümet devrildi.

2000’lerde art arda gelen kitle ayaklanmaları ve toplumsal mücadeleler sonucu 2007 yılında, iktidara gelen Rafael Correa’nın Alianza Pais **Onurlu ve Egemen Vatan anlamına gelen Patria Altiva y Soberana’nın baş harfleri /** (Ülke İttifakı), “Yurttaş Devrimi” programı ile ezilen yoksul kesimlerin lehine uygulamalar getirerek önemli bir toplumsal destek sağladı.

2010 yılında baskentte havaalanını, meclisi ve ana otobanları işgal eden polis merkezli bir darbe girişimini Correa hükümeti ve devrimci toplumsal muhalefet başarı ile püskürttü.

2014 yılına gelindiğinde ise Ekvador Halk Hareketi’nin içinde olduğu Halk Cephesi (Frente Popular, FP),  Birleşik İşçi Cephesi (Frente Unitario de Trabajadores, FUT) ve yerli örgütü CONAIE’nin örgütlediği halk direnişleri ortaya çıktı. Bu birlikteliğin geçmişi ülke tarihinde 1980’lerde FUT, FP, CONAIE ve CNT’nin örgütlediği asgari ücretin artırılması ve fiyatların dondurulması için yapılan genel greve kadar uzanmaktadır.

2014’te kurulan  işçilerin, yerlilerin ve sosyal hareketlerin Ekvador Ulusal Merkezi Kolektifi’nde  CEOLS, CEDOC CUT, UGTE, Halk Cephesi isimli sendikalar, yerli örgütü CONAIE, gençlik ve öğrenci örgütleri FESE, FEUE, FEUNASSC; mahalle örgütleri CUBE, esnaf örgütü CUOMITAE ve bazı bölgesel örgütlenmeler bulunuyor. Halk Birliği gibi siyasi partiler de kolektifin eylemlerini destekliyor.

2015 yılında petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte sosyal programlarda kesintiler başladı.

Ağustos ayında Correa hükümeti bütçe açıklarını kapatmak için yeni vergi yasasını çıkarmak isteyince kendisini hükümet yapan tarihsel bloğun içindeki sol kanadın kopuşu hızlandı. 12 Haziran’da ülkenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Galapagos Adaları’nda, yapılan kesintileri protesto için genel greve gidildi.

Yerli hareketi CONAIE, Correa’yı neoliberal programa yaklaşmakla eleştirip desteğini çekti. Buna Correa hükümeti, CONAIE’yi merkez binasından çıkararak cevap verdi. Hükümetin halk lehine olan politikaları terk etmesine karşı çıkan halk güçleri devasa protesto gösterileri düzenlediler. 13 Ağustos’ta Rafael Correa hükümetine karşı Yerli Örgütleri ve İşçi Sendikaları tarafından yapılan ulusal grev çağrısıyla yüzbinlerce insan Quito ve ülkenin diğer bölgelerinde sokağa çıktı. 13 Ağustos’tan sonra düzenlenen ve bir ay kadar süren büyük protestolar Ekvador’u kasıp kavurdu.  Bu gösterilere katılmak isteyen sağcı muhalefet gösterilerden atıldı.

Correa hükümeti baskıyı artırmayı sürdürdü. Ekvador Marxist Leninist Komünist Partisi’ne yakın yasal parti Ekvador Halk Hareketi’nin önce seçimlere katılması engellendi, sonra da  kapatıldı. Ekvador Halk Hareketi üyeleri, belediye başkanları terörist suçlamasıyla tutuklanmaya başladı.  Buna karşılık Ekvador Halk Hareketi üyeleri de yeni bir siyasi oluşum olan  Halkın Birliği’ni kurdu.

Hükümet, giriş sınavsız, ücretsiz üniversiteyi öngören anayasanın uygulanması için mücadele eden ve ülkenin direniş tarihinde önemli rolü bulunan üniversite öğrencileri örgütü FEUE’nin başkanını, katıldığı öğrenci eylemi nedeniyle “terör” suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı, lise öğrenci liderlerini de tutuklattı.

En son eğitim iş kolunda örgütlenmiş olan Eğitim Emekçileri Sendikası’nın (UNE)  kapatılması Correa hükümetinin devrimci toplumsal muhalefete yönelik devam eden saldırılarına eklendi.

Correa, hükümete muhalif yerli örgütlerini “bölücülükle ve devlet içinde devlet kurmakla” suçladı, muhalif sendika ve öğrenci örgütlerine karşı kendi sendika ve örgütlerini kurdu, belediye başkanlarını görevden aldı,  çok sayıda yerli lideri, siyasetçi ve öğrenciyi de “sabotaj, terörizm” gibi iddialarla tutuklattı.

Correa, devrimci- sosyalist muhalefeti susturmaya çalışırken geleneksel sağ partiler ise güçleniyor. 2013 yılında yapılan yerel seçimlerde sağcı muhalefet başkent dahil ülkenin 10 büyük şehrinde belediye başkanlıklarını kazandı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.