Venezuela’da İlk Kez Komünal Meclis Toplanıyor

comunas-635

Meclis bu ilk oturumunda, halkın idare edeceği bir yasama mekanizması oluşturmayı hedefliyor.

Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Diosdado Cabello’nun başkanlık edeceği ve Salı günü ilk kez toplanacak olan Ulusal Komünal Meclis’in bir yasama organı olarak komünler ve komünal meclisler olarak bilinen tabandan karar alma yapılarının rolünü güçlendirilmesi hedefleniyor.

Cabello, Ulusal Komünal Meclis’in amacının “halkın hayat deneyimlerini göz önünde bulunduran” ve yasalar, karar verme süreçleri ile halkın kaynaklara erişimine imkan tanıyacak bir alanı yaratmak olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz on yıl içinde Venezuela, vatandaşların kendi yerel sorunlarını doğrudan çözebildiği komünal konseyler olarak bilinen, doğrudan karar verme organlarında ve taban yapılarında olağanüstü bir artışın yaşanmasına tanıklık etmiştir.

Oyun alanlarının yenilenmesi ve küçük altyapı projeleri gibi topluluğun belirlediği öncelikler sadece bölge sakinlerinin onayıyla başlatılabilir.

Komünal meclisler, kaynak havuzu ve büyük ölçekli projelerle meşgul olan yerel yönetimler olarak bilinir ve büyük organlar halinde örgütlenir.

Ulusal Komünal Meclisler oluşturuluncaya kadar, ulusal düzeyde karar veren bir taban organı yoktu.

Bolivarcı Devrim’inin mihenk taşı olarak görülen bu taban örgütlenmelerine, Venezuela’da “Halk gücünün ifadeleri” olarak atıfta bulunuluyor.

Yetkinin komünler aracılığıyla vatandaşlara devredilmesi Venezuela’nın eski başkanı Hugo Chavez’in de önemli önceliklerinden biriydi.

Kaynak: http://upsidedownworld.org/main/news-briefs-archives-68/5544-national-communal-parliament-meets-for-first-time-in-venezuela

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.