Peru: Kır İşçileri Süresiz Grevde Pan-Amerikan Otobanını Kesti

Peru burjuvazisinin içine girdiği krizden üçüncü devlet başkanının seçerek çıkma çabası kır işçilerinin direnişi ile kesintiye uğradı.
Peru’da Başkent Lima’nın 300 km güneyindeki  Ica bölgesinde endüstriyel tarım üretimi ve ihracaatı yapan şirketlerde çalışan işçilerin süresiz grev direnişinde Pan-Amerikan otoyolu Kuzey’de ve Güney’de bloke edildi. Otobandan sadece hamile kadınları, hastaları ve yaşlıları taşıyan araçların geçişine izin verildi.

Direniş mevcut işçi haklarını içermeyen Tarımsal Teşvik Yasası’nın 2031’e dek uzatılmasını öngören yönetmeliğin iptali, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve işçi haklarının bu sektörde uygulanması talepleri ile başladı. Resmi rakamlara göre Peru’da tarım ürünleri ihracaatı yapan 4.699 şirketin % 28’i kuzeyde,% 20’si güneyde ve % 36’sı Lima’da kayıtlı. Sadece Ica’da ülke toplamının % 7,5’ini temsil eden bu türden 353 şirket var. Sektörde 80 bin kişinin çalıştığı tahmin ediliyor. Peru devletinden teşvik alan tarım ürünü ihraç eden 122 şirket toplam iş gücünün % 85’ini içeriyor. Bu işçilerin büyük bir kısmı sosyal güvenlikten yoksun bir biçimde çalışmaktadır.

Ica Tarım İşçileri Cephesi başkanı Julio Carbajal “İşlevi 2020 yılında bitmiş olması gereken bu yönetmeliğin iptal edilmesi gerektiğini, bu sektörde çalışan işçilerin günlük 12 saat çalıştığını ve asgari ücret aldıklarını” söyledi.  Üç yıllık kır işçisi olan Imer Ochavano, “Şirketler, günün görevini tamamladığımız sürece sekiz saatlik çalışma için bu miktarı ödüyorlar, ancak işi [görevi] bitirmezsek bize daha az ödüyorlar” diye ekliyor.
Polisin otobanı kesen işçilere müdahale etmesine direnişle cevap veren işçiler otoban kenarında polise zor anlar yaşattılar.

Direniş sonucu resmi yetkililer işçi önderleri ile görüşmek üzere bölgeye geldiler. Görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmayınca süresiz grev ve İnter-Amerikan Otobanı’nın kesilmesi eylemi sürüyor. İnter-Amerikan Otobanı Lima’nın Kuzey ve Güney’ine bağlantı sağlayan en önemli kara yoludur. Kır işçileri hem iş bırakıp hemde meta akışını keserek etkili bir grev sürdürmektedirler.

Sendikal konfederasyonlar grev ile dayanışma etkinlikleri yapmaya başladılar. Hem kır işçilerine destek olmak hemde tasfiye süreicinde olan metalurji kompleksinin kendilerine verilmesi talebi ile Andean’ın La Oroya kasabasında bulunan Doe Run metalurji fabrikasından yüzlerce sendika işçi, başkent Lima’ya gıda tedariki için kritik olan bir otoyolu ablukaya aldı. Maden işçileri kır işçilerine destek olmak üzere otoban kesilmesi eylemine katıldılar.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.