Myanmar: Ordu Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA) Bölgesine Saldırıları Artırıyor

Kachin-Independence-Army-KIA

Geçen hafta Kaçin Bağımsızlık Ordusu ile Myanmar Ordusu arasında yeniden başlayan çatışmalarda her iki tarafta ağır kayıplar veriyor. KIA ve Ordu arasında en son çatışma 7 Nisan’da KIA denetimi altındaki bölgenin başkenti olan Laiza’ya yakın bir karakolun yakınında yaşandı.

Kaçin Haber Grubu (KNG) 17 Nisan’da Oau Se karakolu yakınında KIA güçlerinin kayıplarıyla sonuçlanan başka bir çatışma haberini verdi.  Myanmar Ordusu Bhoma yolu üzerinde olan  KIA’nın yerel milisleri tarafından savunulan karakola saldırdı. KIA Sözcüsü saldırıda iki KIA askerinin öldüğünü, 7’sinin yaralandığını ve KIA’nın karakolu bırakarak geri çekildiği haberini geçti. Ordu kaynakları bir askerin öldüğü üçününde yaralandığı açıklamasını yaptı.

Geçen hafta KNG, KIA Komutanlarından biri ile temas kurdu. Komutan çatışmada ortaya çıkan sonuçları onayladı. Bu saldırı Ulusal Demokrasi Birliğinin geçen ay seçimleri kazanıp hükümet olmasından beri Laiza yakınlarında yaşanan üçüncü ordu saldırısıydı.

Barış görüşmelerini sürdüren heyetler yaklaşık bir yıldır toplantı yapmadı. Ordu sözcüleri çatışmaların kazayla olduğunu iddia ediyorlar.

Myanmar ordusunun bölgedeki köylerde yaşayanlara ay sonuna kadar köylerini terk etmelerini söylemesi, Myitkyina’dan Laiza’ya giden yolu bu ayın başından beri  kapatması, önümüzdeki aylarda çok daha fazla saldırının yaşanacağı anlamına geliyor…

Kaynak:  http://mizzima.com/news-domestic/kachin-state-fighting-between-kio-and-myanmar-army-resumes#sthash.SAW52Whd.dpuf
                 http://www.elevenmyanmar.com/local/heavy-casualties-after-tatmadaw-kia-clashes-month

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.