Meksika: Oaxaca’da Direnişteki Öğrenmenler Polis İle Çatıştı

Oaxaca’da polis ile öğretmenler arasındaki çatışmalardan bir kare | Foto: EFE

Başkan Enrique Peña Nieto hükümetinin neoliberal eğitim reformuna karşı direnen muhalif CNTE sendikasına üye öğretmenler ile hükümet arasındaki gerilim, Cumartesi gecesi 500 öğretmenin en az 1000 polis tarafından kent meydanından zorla çıkartılmaları sonucu doruk noktasına ulaştı.

CNTE sendikasına üye olan öğretmenler eğitim reformuna karşı başlattıkları genel grev kapsamında Oaxaca Eyalet Halk Eğitim Kurumunun merkezinin bulunduğu kent meydanını işgal etmişlerdi.

Polisin göz yaşartıcı gaz ile saldırısına eylemciler taş atarak cevap verdiler. Ancak polis direnişçileri şiddet kullanarak meydandan çıkarttı. Öğretmenler bunun üzerine ana şehir meydanında yeniden toplandılar ve polis saldırısına direnebilmek için barikatlar inşa etmeye başladılar. Gece boyunca süren çatışmalarda direnişçiler bir otobüsü ateşe verdiler, CNTE sendikasının eyalet başkanı Francisco Villalobos’un ise tutuklanarak federal hapishaneye gönderildiği rapor edildi.

Mexico City’de başka bir kent meydanını işgal etmiş olan öğretmenler Villalobos’un tutuklanmasını Enrique Peña Nieto hükümetinin provokasyonu olarak yorumladılar. Bu arada öğretmenlerin direnişini destekleyenler yedi sendika liderinin keyfi olarak tutuklanmasının, hükümetin öğretmenleri bastırmaya yönelik sistematik baskı politikalarının bir parçası olduğunu ifade ediyorlar.

Peña Nieto, başa geçtikten sonra ilk 20 ay içerisinde hayata geçirdiği 11 neoliberal yapısal reformu içeren paketin bir parçası olarak eğitim reformunu 2013 yılında gündeme getirmişti. O zamandan beridir özellikle Oaxaca, Michoacan, Guerrero ve Chiapas başta olmak üzere bütün ülke protestolar ve öğretmen grevleriyle çalkalanıyor.

Tartışmalı yasa kamusal eğitim sistemindeki boş pozisyonların doldurulmasında öğretmenlerin değerlendirilmesini ön gören uygulamaları içeriyor. Ancak eğitimciler bu yasanın kitlesel işten çıkarmalara zemin hazırlayacağını ve özellikle yerli toplumlarda ve kırsal bölgelerde bahsi geçen değerlendirme sisteminin etkili olamayacağını vurguluyorlar.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/-Violent-Clashes-Between-Teachers-and-Police-in-Oaxaca-20160612-0010.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.