İngiltere: Stajyer Doktorların Beşinci Grevi

Stajyer Doktorlar Grevi, 26 Nisan 2016, Londra | Foto: AFP Photo/Leon Neal

26 Nisan Salı günü, Ulusal Sağlık Sisteminin (NHS) yaklaşık 70 yıllık tarihinde ilk defa neredeyse bütünüyle greve gidildi. Acil, doğum ve yoğun bakım servislerinde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm stajyer doktorlar hükümetin dayattığı ekstra çalışma saatlerine ve ücret adaletsizliğine karşı 07.00-16.00 saatleri arasında iş bıraktı.
1948’de kurulmuş olan Ulusal Sağlık Sistemi (National Health System) yurttaşların vergileri ile fonlanıyor ve herkese her türlü tıbbi bakımı parasız olarak sağlıyor. Hükümetin neoliberal politikaların uzantısı olarak Ulusal Sağlık Sistemini özelleştirme girişimi kitlesel bir muhalefet ile karşılaştı. Bu nedenle araştırmalara göre halkın %65’i stajyer doktorların grevine destek veriyor.
Sağlık sisteminde yapılması planlanan değişiklilerden biri de hükümetin stajyer doktorların çalışma saatlerini yükseltme planı. Doktorlar bu uygulamanın pratikte sağlık hizmetinin kalitesini düşüreceğini savunuyor. İngiltere’de 55 bin civarında stajyer doktor çalışıyor ki bu toplam tıbbi personelin üçte birini oluşturuyor. Doktorlar ‘Yorgun doktorlar hata yapar’ şiarıyla fazla mesai dayatmasına karşı direnmenin tek yol olarak karşılarına çıktığını vurguluyorlar. Sağlık Bakanı Jeremy Hunt ise grevin hastaları zor durumda bıraktığını savunarak stajyer doktorları suçlamaya devam ediyor.

26 Nisan tarihli grev stajyer doktorların bu senenin başından beri gerçekleştirdikleri beşinci grev. Diğerlerinde acil servisler grevden etkilenmemişti ancak beşinci grev acil servisleri de kapsadı. Acil servislerin bu son grevden etkilenmiş olması üzerine bazı araştırma şirketleri halkın stajyer doktorlara verdiği desteğin düşebileceğini iddia etse de hükümetin sağlık sisteminin bütününü etkileyecek neoliberal uygulamaları genel bir hoşnutsuzluk yaratmış durumda.

Londra’daki Royal Berkshire Hastanesi önü, 26 Nisan 2016, ‘Yorgun doktorlar hata yapar.’ | Foto: AFP /Adrian Dennis

Hükümetin dayattığı anlaşmaya göre stajyer doktorların maaşları yükselecek ancak doktorların yaptıkları fazla mesai ek ücrete tabi olmayacak. Özetle haftalık çalışma süresi ek mesai ücreti olmaksızın arttırılmış olacak. Doktorlar zaten haftada 7 gün çalıştıklarını ve yeni düzenlemenin sağlık hizmetinin kalitesini düşüreceğini ifade ediyorlar. Bu nedenle grev zincirinde öne çıkan sloganlardan biri ‘Yorgun doktorlar hata yapar’ oldu.

Haber: isyandan.org
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.