Egemenlerin Politikalarına Karşı İşçi Sınıfı Direniyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Mısır Vakıflar Bakanlığına bağlı çalışan kamu işçilerinin grevi Vakıflar Bakanlığına bağlı çalışan işçiler asgari ücret için verdikleri mücadeleye Bakanlığın tehditlerine rağmen devam ediyorlar. Bakanlığa karşı protestolara katıldıkları için 12 işçi hakkınd…”

Bu ve geçtiğimiz hafta pek çok ülkede, çeşitli meslek grupları protesto gösterileri düzenledi. Egemenlerin saldırıları karşısında direnişi örgütleyenleri gündem yapmak ve tüm dünyadaki direnişleri görünür kılmak amacıyla bu haber derlemesini hazırladık…

Ahmed-Hendawy-3-768x430

Mısır: Doktorlar Hekime Şiddeti Protesto Etti

Kahire’de onlarca doktor, son zamanlarda hastanelerde sürekli hale gelen polis saldırılarını protesto etmek için 12 Mart Cumartesi günü Doktorlar Sendikası genel merkezi önünde toplandı.

Cuma günü Suez Merkez Hastanesi’nde bir doktor, vardiya bitiminde hastaneden çıkarken, hasta bir çocuğun ailesi tarafından darp edilerek kemikleri kırıldı. Bu olayı doktorlara karşı gerçekleştirilen başka bir saldırı takip etti. El Matariya devlet hastanesinde iki doktor polis memurları tarafından saldırıya uğradı. Saldırıdan sonra polis memurları serbest kaldı ve haklarında soruşturma bile açılmadı.

Protestocu doktorların yanısıra eyleme katılan sendika yönetim kurulu üyeleri El-Matariya hastanesinde saldırıya uğrayan doktorların onurunu korumak için polis memurlarının yargılanmasını talep ettiler. Ayrıca doktorlara yapılan saldırıların suç kapsamına alınması ve sağlık kurumlarında yasal koruma taleplerini de dile getirdiler.

Doktorlar talepleri karşılanmazsa mücadeleyi yükselteceklerini ve 19 Mart’ta ikinci bir protesto yapacaklarını belirttiler.

Şubat ayında yapılan Doktorlar Sendikası genel kurulunda check-up hizmeti için alınan ücretler dışında muayene ve ilaçlar için ücretsiz sağlık hizmeti sunulması konuları oylandı. Çünkü doktorlar sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesiyle hekime şiddetin arttığını düşünüyorlar.

Bu arada Cumartesi günü Maliye Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamayla hastanelerin yenilenmesi için fon birikimi yapılacağı duyurusu endişe yarattı. Mısır’da sağlığa ayrılan bütçe zaten çok yetersiz, GSMH’nın sadece yüzde 1.5’i sağlığa ayrılırken, 10.000 hastaya sadece 33 yatak düşüyor. **http://www.dailynewsegypt.com/2016/03/12/doctors-protest-demanding-legislative-protection-assaults//**

Mısır Vakıflar Bakanlığına bağlı çalışan kamu işçilerinin grevi

Vakıflar Bakanlığına bağlı çalışan işçiler asgari ücret için verdikleri mücadeleye Bakanlığın tehditlerine rağmen devam ediyorlar. Bakanlığa karşı protestolara katıldıkları için 12 işçi hakkında dava açıldı. Bakanlık tarafından yönetilen Damanhour Carpet şirketindeki 600 işçi ise asgari ücretin altında maaş aldıkları için 1 Mart’ta greve çıkmıştı. Bakanlık sahip olduğu cami, çiftlik ve daha bir çok mal varlığından dolayı kira geliri elde ediyor. Ancak bu gelirlerin işçilere adil dağıtımı yapılmıyor. **http://www.madamasr.com/sections/politics/endowments-ministry-employees-protest-against-low-wages-financial-losses/**


Tanítanék! - Oktatási demonstráció Budapesten

Macaristan: Onbinlerce Öğretmen Eğitim Politikalarını Protesto Etti

Macar öğretmenler, 15 Mart Salı günü hükümetin eğitim politikalarına karşı gösteri düzenledi ve hükümet korkutucu tutumları için özür dilemez ve eğitim reformları üzerine anlamlı görüşmeler başlatmaz ise 30 Mart Çarşamba günü bir saatlik grev yapacakları konusunda uyarıda bulundular.

Budapeşte’de düzenlenen hükümet karşıtı mitinge onbinlerce kişi katıldı ve internet kullanımından vergi alınmasını öngören yasa tasarısına karşı yapılan 2014 yılındaki yürüyüşten beri düzenlenen en büyük protesto gösterisi gerçekleştirildi.

950 Demokratik kitle örgütünün katıldığı mitinge yaklaşık 80.000 kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Mitingde konuşan lise müdürü Istvan Pukli, “Böyle görkemli ve uzun soluklu grevler düzenlediğimiz takdirde hükümet halkı karşısına almaya cesaret edemez,” dedi.

30 Mart’ta yapılacak grev boyunca tüm öğretmenlerin okul dışına çıkmasını ve iş bırakmasını talep eden Pukli, “Çocuklarının geleceğini düşünen herkesi bu greve katılmaya çağırıyorum. 30 Mart günü 1 saatliğine Macaristan’da hayat durmalı,” dedi.

Pukli ayrıca “Macaristan’ın geleceği ve kendi (eğitim) hakları üzerine konuşan” kişiler hakkında son 6 yıldır hükümet tarafından yürütülen saldırılar için Başbakan Viktor Orban ve Cumhurbaşkanı Janos Ader’i özür dilemeye çağırdı.

Hükümet aşırı merkezileşme ve artan bürokrasi gibi öğretmenlerin ana talepleriyle ilgilenme sözü verdi.

Öğretmenler daha fazla değiştirilmeden ders kitaplarını kendilerinin seçmesi, öğrenciler üzerindeki ders yükünün azaltılması, Macaristan’da ki Roman öğrencilerin dezavantajlı konumunu gidermek için “21. Yüzyılın taleplerine göre belirlenmiş” eğitim ve entegrasyon programlarının başlatılmasını istiyorlar. **http://abcnews.go.com/International/wireStory/teachers-hungary-threaten-hour-strike-march-30-37663759/**


sutterrosevillenursesstrike04302015-750xx5760-3240-0-300

ABD: Hemşireler Bir Haftalık Greve Başladılar

Kaiser Los Angeles Tıp Merkezi’nde çalışan hemşireler 15 Mart Salı günü bir hafta sürecek greve girdiler. Grevin 22 Mart Salı gününe dek sürmesi hedefleniyor…

Kaliforniya Hemşireler Birliği (CNA)’dan sendika temsilcisi Karen Chan’a göre Kaiser tesisi önünden başlayan yürüyüşe yaklaşık 500 hemşire katıldı. Sabah 5 sularında başlayan yürüyüşe yüzde 95 oranında katılım oldu.

Kaiser Los Angeles Tıp Merkezi baş hemşiresi Patti Clausen hemşireler olarak ücret artışı talep ettiklerini ve şimdiki ücretlerinin Güney Kaliforniya’da çalışan meslektaşlarına göre yüzde 15 daha düşük olduğunu belirtti.

Clausen ayrıca CNA ile birlikte oturup işverenle pazarlık etmeyi umduklarını ve kendilerine önerilecek herhangi bir tarihe açık olduklarını belirtti.

Hemşire Devika Wijesinghe ise hasta bakımı için yeterli personelin olmadığını ve hemşirelerin zorunlu fazla mesai uygulamasına tabii olduklarını söyledi.

Wijesinghe ayrıca “hepimiz ücretlerimizin daha iyi olmasını istiyoruz ancak daha da önemlisi hasta güvenliği ve yeterli sayıda personel alımının sağlanmasını istiyoruz,” dedi.   **http://www.scpr.org/news/2016/03/15/58582/nurses-on-strike-at-kaiser-s-los-angeles-medical-c/?slide=1/**


l_102081_093327_updates

Pakistan: Dokuma İşçisi Kadınlar Sopalarıyla Kapıya Dayandılar

Pakistan Faisalabad’da DCO fabrikasında çalışan dokuma işçisi kadınlar dokuma tezgahlarını ve diğer ekipmanları her gün temizlemeyi reddederek iş bıraktılar.

11 Mart’da beşinci gününe giren protestolarda dokuma işçisi kadınlar daha fazla işçi kiralamak isteyen fabrika patronlarına karşı güçlü sopalarla silahlandılar.

Perşembe günü protestocu kadın işçiler fabrika yetkililerinin onları dinlemesi talebiyle DCO ofisinin kapısını sopalarıyla tahrip ettiler.

Kadın işçilerin düzenlediği protestolar nedeniyle dokuma tezgahları son birkaç hafta üretim yapmadı ve fabrika kapalı kaldı.**http://citizen.co.za/1033390/pikitup-strike-continues-protest//**


Pikitup

Güney Afrika: İşçiler Polisle Çatıştı, Sokakları Çöplüğe Çevirdi

14 Mart Pazartesi günü SA Belediye Emekçileri Sendikası (Samwu)’na bağlı Pikitup işçileri yönetimin işten atma tehditlerine boyun eğmeyerek iş durdurdular.

Bu, yolsuzlukla suçlanan Pikitup patronu Amanda Nair’in görevden alınması ve maaşların artırılması talepleriyle Kasım 2015’den beri düzenlenen dördüncü grev. Aynı konuyla ilgili geçen yıl mahkemeye çıkan Nair, Yüksek Mahkeme tarafından aklanmıştı.

Yaklaşık 4.000 işçi, maaş artışlarının Şubat maaşına yansıtılacağı sözünün yerine getirilmemesi üzerine geçen hafta Çarşamba günü, şartelleri indirerek grev başlattılar.

Pazartesi günü Samwu’nun bölge sekreter yardımcısı Paul Tlhabang üyelerinin Johannesburg’da bulunan sendika genel merkezinde toplandığını ve onların polislerden korkanların gideceği yolu gösteren bir grafik çalışması yaptıklarını söyledi.

Cuma günü, Pikitup işçileri ile polis arasında çatışma çıktı, bir işçi polisin silahından çıkan plastik mermi ile yaralandı. Polis ayrıca işçileri dağıtmak için gaz bombası ile saldırdı.

Pikitup işçileri ise protestoları sırasında Johannesburg kentindeki çöpleri sokaklara saçtılar. ** http://citizen.co.za/1033390/pikitup-strike-continues-protest//**


Foto: LEON NEAL/AFP/Getty Images

İngiltere: Stajyer Doktorlar Grevi

Doktor maaşlarında yüzde 30 kesintiye gidilmesine, çalışma koşullarının kötüleşmesine ve Ulusal Sağlık Servisinin (NHS) özelleştirilmesine yol açacak yasa taslağına karşı stajyer doktorlar 9 Mart’ta üçüncü kez greve gittiler. Asistan doktorlar daha önce 12 Ocak ve 10 Şubat’ta da greve gitmişlerdi. Asistan Doktorlar Komitesi, (BMA) eylemlerin devam edeceğini duyurdu, 6 ve 26 Nisan tarihlerinde yine greve gidilmesi bekleniyor.

Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.