Hindistan: Genel Greve 250 Milyon İşçi ve Çiftçi Katıldı, Polis Çiftçilere Saldırdı

Hindistan’da hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni emek ve çiftçi yasasına karşı 16 Kasım’da bir araya helen Ortak Sendikal Merkezler, Bağımsız Sektörel Federasyonlar ve Birliklerden oluşan (Hindistan Ulusal Sendika Kongresi (INTUC), Tüm Hindistan Sendikalar Kongresi (AITUC), Hind Mazdoor Sabha (HMS), Hindistan Sendikaları Merkezi (CITU), Tüm Hindistan Birleşik Sendika Merkezi (AIUTUC), Sendika Koordinasyonu Merkezi (TUCC), Serbest Çalışan Kadınlar Derneği (SEWA), Tüm Hindistan Merkez Sendikalar Konseyi (AICCTU), İşçi İlerici Federasyonu (LPF) ve Birleşik Sendika Kongresi (UTUC))’ birliğin çağrısına 250’den fazla çiftçi örgütünün oluşturduğu  Tüm Hindistan Çiftçi Mücadele Koordinasyon Komitesinin destek vermesiyle 250 milyondan fazla kır ve kent emekçisi 26 Kasım’da genel grev yaptı.

Sendika konfederasyonların genel grev çağrısına olumlu cevap veren çiftçi örgütleri “Delhi’ye Gidiyoruz” şiarı ile hareket geçti. 26 ve 27 Kasım’da başkentte olmak üzere yürüyüşe geçti. Genel grev tüm Hindistan’a yayılmış oldu. Devlet güçleri bir çok yerde çiftçileri durdurmak için yolları kesti, biber gazı ve plastik mermilerle çiftçilere saldırdı.

Genel grev düzenleme komitesi hükümetin sendika ve çiftçi liderlerini tutuklamasını protesto ederek baskıyı sonlandırmasını, işçilerin ve çiftçilerin hayatlarını zorlaştıracak olan yasaların geri çekilmesini talep ediyorlar.

  1. Gelir vergisi ödeyemeyecek kadar az kazanan tüm ailelere doğrudan Rs 7,500 (US $101) desteği verilmesi.
  2. Gereksinimi olan herkese aylık 10 kg yiyecek istikakı verilmesi
  3. Mahatma Gandhi Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Yasasının ücret artışı ve kentsel bölgeleri de kapsayacak şekilde yılda 200 işgününe genişletilmesi
  4. Anti-işçi ve anti-çiftçi yasa taslaklarının geri çekilmesi
  5. Kamu sektörlerinin mali sektörde dahil olmak üzere özelleştirilmesinin durdurulması.
  6. Vahşi koşullarda yaşamaya zorlanan emeklilerin koşullarının düzeltilmesi
  7. Herkesin emekli olabileceği çalışma düzenin oluşturulması.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.