Fransa: İş Yasasının Geçmesinin Ardından İlk Ulusal Grev Başladı

CGT sendikası üyesi demiryolu işçileri iş refomu yasasını protesto ederken, 31 Mart 2016, Paris | Foto: Benoit Tessier / Reuters

İş reformu yasasının geçmesinin ardından ilk ulusal grev 16 Mayıs gecesi itibari ile başlarken CGT sendikası başkanı Philippe Martinez  ‘işçilerin zorlu bir mücadeleye giriştiğini’ açıkladı.

Kitlesel iş bırakma eylemlerinin yaşanacağı kilit sektörlerin başında demir yolları, limanlar, nakliyat ve havaalanları geliyor. CGT aynı zamanda petrol rafinerilerinde de iş bırakma çağrısında bulundu. Bir çok tır şoförünün de grev kapsamında yolları kesmesi bekleniyor. Bu yol kesme eylemlerinden en çok Nantes, Caen, Marsilya ve Bordeaux bölgelerinin etkileneceği öngörülüyor.

Yedi senedika (CGT, FO, FSU, Solidaires, l’Unef, l’UNL ve Fidl) 17 ve 19 Mayıs için genel grev ve eylem çağrısında bulundu.

Demiryolları:

Demiryolu işçileri iş yasası reformunu ve sonuçsuz kalan müzakereleri protesto etmek için iş bırakmaya hazırlanıyor. Grevden Paris Metrosunun iki gün boyunca etkilenmesi bekleniyor.

CGT tren operatörleri sendikası bir sonraki çağrıya kadar her Çarşamba ve Perşembe grev çağrısında bulundu. SUD-Rail sendikası ise üyelerinden 11 Temmuz’a kadar her gün greve katılmalarını istedi.

Havayolları:

17 Mayıs’ta ki grevden Paris’teki Orly ve Charles de Gaulle havaalanlarının etkilenmesi bekleniyor. Ancak grevin asıl etkisi 19 Mayıs’ta hava kontrol operatörleri, mühendisler, teknikerler ve yönetim kadrosu iş bıraktığında hissedilecek.

Limanlar:

Le Havre ve Nantes-Saint-Nazaire liman girişlerinin tır sürücüleri tarafında bloke edilmesi bekleniyor. Öte yandan CGT liman işçilerine 17 ve 19 Mayıs’ta grev çağrısında bulundu. Grevlere ülke çapında protesto gösterileri eşlik edecek.

Meclisin baypas edilmesiyle geçirilen iş reformu yasası Temmuz ayı sonunda yürürlüğe girmeden önce 13-24 Haziran arasında senatoda görüşülecek.

Kaynak: http://www.connexionfrance.com/strikes-France-work-legislation-18064-view-article.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.