Filipinler: NPA, Davao’daki Paramiliter Lideri Cezalandırdı

npa_southern_mindanao01

Yeni Halk Ordusu (NPA), 6 Temmuz’da öldürülen Datu Ruben Labawan’ı Devrimci Halk Mahkemesi’nin aldığı kararın sonucunda cezalandırdıklarını açıkladı.

NPA Güney Mindanao Bölgesel Harekat Komutanlığı sözcüsü Rigoberto Sanchez, eylemi gerçekleştiren NPA Birinci Pulang Bagani Taburu’nu överken, halk mahkemesinin devrimci adaleti gerçekleştirmek adına böyle bir karar aldığını söyledi. Labawan, 1990’lardan bu yana NPA’nın hedefi konumundaydı.

Labawan, Panabo şehrinde motosikletle seyir halindeyken 5 NPA savaşcısı tarafından vurularak öldürüldü.

Sanchez, Filipinler Silahlı Kuvvetleri’yle birlikte Labawan’ın Alamara adlı paramiliter grubunun Davao bölgesinde birçok savaş suçu işlediğini belirtti.

“Labawan birçok insanın ölümünden sorumludur ve halklara, özellikle de Davao ve Kuzey Cotabato’da Lumadlara ve köylü yerleşimcilere karşı işlediği suçlardan dolayı ölüme mahkum edilmiştir.”

Sanchez, Labawan’ın gerici rejimin Lumadlara yönelik ikiyüzlü politikalarının da bir parçası olması dolayısıyla da suçlu olduğunu ekledi.

Sanchez, Labawan’ın Filipinler Silahlı Kuvvetleri’nin istihbarat servisinin, yerli halklar üzerine odaklanan ulusal güvenlik planı üzerine uzmanlaşmış bir elemanı olduğunu söyledi.

“Davao ve Kuzey Cotabato’da Lumadların ve köylü yığınlarının işkencelere uğramaları, ölümleri ve topraklarından edilmeleriyle sonuçlanan karşı-devrimci askeri operasyonları fanatik bir şekilde gerçekleştirmiştir.”

Sanchez, ordunun 69. Piyade Taburu’nun 2015’te Paquibato’da gerçekleştirdiği ve Datu Ruben Enlog, Randy Carnasa ve Oligario Quimbo’nun öldürüldüğü katliamda Labawan’ın da parmağının olduğunu açıkladı. Sanchez, Labawan’ın Alamara adlı paramiliter yapının aktif bir lideri olduğunu ve Lumadları bu paramiliter gruba katılmaya zorlamak için tehdit ettiğini de ekledi.

Sanchez, Labawan’ın ve 69. ve 70. Piyade Taburu’nun; 70 Lumadı Alamara’ya zor kullanarak katılmaya “ikna ettiğini” (vurgu çevirmene ait) ve direnen NPA destekçilerini de kara listeye aldığını söyledi.

Demokratik Halk Hükümeti’nin halk mahkemesi aracılığıyla insan halkları ihlalcilerinin ve halk düşmanlarının masum sivillere daha fazla zarar vermelerine izin tanımama kararını aldığını ve devrimci adaletin Ruben Labawan’a karşı, Filipinler halkına yönelik işlediği iğrenç suçlardan ötürü gerçekleştirildiğini ekledi.

Bu haber hazırlanırken, http://www.sunstar.com.ph/davao/local-news/2016/07/10/npa-claims-slay-davao-tribe-leader-484540 sitesindeki haberden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.