Filipinler: Kır İşçileri Hayatta Kalmak İçin Toprakları İşgal Ediyorlar

ilimnan

Şeker işçileri ailelerini beslemek için Negros Occidental’in çeşitli bölgelerinde büyük çiftliklere ait toprakları işgal edip üretim yapmaya başladılar.

11 Temmuz’da 40 şeker işçisi Murcia kasabasındaki büyük bir çiftliği işgal ederek üretime başladılar.

Şeker İşçileri Ulusal Sendikası (NFSW), 2008’den beri şeker işçileri için “ölümcül dönem” olan Nisan-Eylül ayları arasında şeker üretimi olmadığını belirtiyor. Negros adasındaki şeker işçileri bu zaman diliminde ölümcül sıkıntılar çekiyorlar.

Filipinler Köylü Hareketi (KMP)-Negros genel sekreteri Dolly Celedonio, “Şeker işçilerinin onda dokuzu bu dönem boyunca herhangi bir devlet desteği almıyorlar. Toprak sahipleri bu ödemenin devlet tarafından yapılacağını söyleyip kendileri de herhangi bir adım atmıyorlar. Toprağı işlemek hayatta kalmak için tek yol haline geldi,” diyor.

Bu büyük çiftlikte çalışan 100’den fazla işçi 1993 yılından beri ailelere toprak verilmesi mücadelesini sürdürüyorlar. 2010 yılında Negros Occidental’de il yönetiminin 155 hektar toprağı satın almasından beri bu topraklar, şeker işçileri ile  il yönetimi arasında bir çatışmaya dönüşmüş durumda.

Mücadele ve diyalog Mayıs ayından beri bir arada sürdürülüyordu. 12 Temmuz’da bölge polis şefinin köylüleri, çiftliğe girerlerse gözaltına alma ve tutuklama ile tehdit etmesiyle birlikte görüşmeler sona erdi.

Tarım işçilerin Don Salvador Benedicto ilinde 164 hektar, Bago City’de 2.000 hektar toprağı işgal ettiler. Bu topraklarda mango, mısır, meyve ve palay yetiştiriyorlar.

Tarım işçileri suçlu gibi gösterilerek mücadeleleri kırılmaya çalışılıyor.

Kaynak: http://bulatlat.com/main/2016/07/15/as-dead-season-continues-sugar-workers-occupy-land-for-survival/ sitesinden özetlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.