FARC-EP İsyancıdır, Uyuşturucu Kaçakçısı Değil!

“Gerilla savaşçılarını, paramiliter güçlerle ya da uyuşturucu kaçakçılarıyla karıştırmayın!”

Uluslararası Kongre Merkezi’ndeki günlük konuşmasında FARC-EP Barış Heyeti, Comandante Carlos Antonio Lozada’nın ağzından Kolombiya’da, Başkan Juan Manuel Santon’un siyasi suçun ve siyasi suçla ilişkili cürümlerin doğasını tanıma gerekliliğine işaret etmesiyle başlayan tartışmalarda isyancı örgütün tutumunu ifade etti. Başkan, isyancıların imajını uyuşturucu kaçakçılarıyla bir tutarak, siyasi suçu uyuşturucu kaçırmakla ilişkilendirmişti.

Gerillalar, Kolombiya hukukunda siyasi suçun ve siyasi suç ile ilişkili cürümlerin yenilen yapılandırılmasını tartışmanın uygun olduğunu, ancak bunu uyuşturucu ticaretiyle bir arada tutar gibi gerçekleştirmenin tutarsız olduğunu ifade ettiler: “Bu kafa karışıklığı, meşru başkaldırı hakkını içeren fedakâr mücadeleyi biçimsizleştirmekte, bir şekilde FARC-EP’yi uyuşturucu çetesi olarak göstermeyi amaçlamaktadır”.

Gerilla komutanı, ayaklanmanın bu meselenin tartışılmasını her zaman dünya halklarının katılımını gerektiren toplumsal ve küresel bir sorun olarak nitelendirdiğini ifade etti.

Yeni bir Kolombiya’nın kurulması için verilen elli yıllık siyasi mücadelede başkaldırı hakkı çerçevesinde pek çok askerî eylem gerçekleşti. Gerilla komutanı, “Hiçbir zaman uyuşturucu kaçakçısı olduğumuzu kabul etmedik ve etmeyeceğiz,” diye belirtti. FARC-EP açıklamasında, bu işten en çok kâr edenlerin kara para aklamayla bağlantılı küresel ve ulusal finans güçleri olduğunun altını çizdi. Devletin, bir örnek verilecek olursa, Álvaro Uribe Vélez’in Sivil Havacılık Kurumu’nun başında olduğu dönemde uyuşturucunun yaygınlaştırılmasına bu kurum yoluyla olanak tanındığı ifade edildi.

İsyancı lider, “etik, siyasi ve yasal sebepler” dolayısıyla bir gerilla savaşçısı ile bir uyuşturucu taciri ya da paramiliter birlik üyesi arasında ayrım yapmanın zarurî olduğunu vurguladı. Bu husus, hâlihazırda kabul edilmiş kısmî anlaşmalarda da açıklığa kavuşturulmuştu. Hükümetin yalnızca paramiliter güçler ve uyuşturucu ticareti arasındaki ilişkiyi aydınlatmakta ısrarcı olması değil, aynı zamanda yasadışı uyuşturuculara ilişkin kısmî anlaşmalara da riayet etmesi gerekmektedir.

Kaynak: http://farc-epeace.org/index.php/blogs/guests/item/614-farc-ep-are-rebels,-not-drug-traffickers.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.