Dünyada Bir İlk: El Salvador’da Metal Madenciliği Yasaklandı

Orta Amerika ülkesi El Salvador’da çevreyi, özellikle su kaynaklarını korumak amacıyla metal madenciliği yasaklandı. El Salvador böylece metal madenciliğini tamamıyla yasaklayan dünyanın ilk ülkesi oldu.

El Salvador Kongresi’nde alınan yasak kararı çerçevesinde yer altı, yer üstü ve elle madencilik yapılamayacak. Karara göre, çoğunlukla siyanür ve cıvanın sürece dahil olduğu maden arama, çıkarma ve işleme faaliyetleri tamamen yasaklandı. Altın, gümüş ve bakır açısından zengin yer altı kaynaklarına sahip El Salvador’da 2008’den bu yana yeni maden ocaklarının açılmasına izin verilmiyordu. Metal madenciliğinin San Sebastian’da su kaynaklarını kirletmesinin ardından baş gösteren temiz su krizi üzerine dönemin Devlet Başkanı Antonio Saca, yeni madenlerin açılması için yapılan başvuruları reddetmeye başlamıştı. Kabul edilen bir karar olmamasına rağmen, hükümet de yeni maden açılmasına izin vermemişti.

El Salvador ve FMLN

Eski gerilla lideri olan Sánchez Cerén’in iktidara geldiğinden bu yana El Salvador’da olumlu gelişmeler yaşanıyor. 2009-2014 yıllarında Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Cerén, 2014 yılından bu yana El Salvador’un Devlet Başkanı. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, solcu Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN) adayı olarak yarıştı ve Cumhurbaşkanı olarak seçildi. 1 Haziran 2014 tarihinde göreve başladı. 1980 yılında Salvador İç Savaşı’nın başlaması ile birlikte, “comandante” (komutan) pozisyonuna atananan Sánchez Cerén, takma adı Leonel González olarak biliniyordu. 1992 yılında Chapultepec Barış Anlaşması’nın imzalanması sonrası FMLN yasal siyasi parti oldu.

Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.